Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Ako som si vyskomer zhlobil

Ako som si vyskomer zhlobil

Pochv├í─żte sa ostatn├Żm ─Źo zauj├şmave ste vyrobili alebo pr├íve vyr├íbate!

Moderátori: psichac, Moderátori

Ako som si vyskomer zhlobil

Odosla┼ąod jaromir » 17 M├íj 2013, 09:23

Priatelia,
kedze sa blizi leto a cas vyletov, rozhodol som sa oprasit svoju staru konstrukciu vyskomeru. Je to mila vec. Loguje si vysku a s batohom (a v batohu vyskomer) na hory! Potom si clovek moze pozriet zaznam vysky, je vidno ako rychlo to slo do kopca a ako rychlo z kopca, ako vysoko clovek skutocne vysiel a ako sa meni stupavost cloveka po styroch pivach.
Sice funguje ako ma - teda meria barometricky tlak, z neho (a znameho referencneho tlaku pri nnulovej hladine mora) pocita vysku nad hladinou mora, udaje o vyske zaznamenava do pamate a neskor je schopny tieto udaje vyplut po seriovej linke - ale moje srdce zatuzilo po niecom mensom, skladnejsom a nech to tolko nezere.

Ta stara koncepcia je z roku - ak ma pamat neklame - 2004 ci 2005 a bol to moj prvy jednocipovy projekt v C-cku. A ten kod podla toho aj vyzera :) Hardwarovo to tiez nie je hodne dvadsiateho prveho storocia. Ako tlakovy senzor som pouzil MPX4115, napajany referencnym napatim 4,6V z nejakeho MAX883 alebo tak nejak. Za tym je nejaky 12-bitovy AD prevodnik (skutocne si nespomeniem na typ), za tym PIC18F258 (nepytajte sa ma na ky fras tam mam tym s CAN rozhranim, ktore sa na nic nevyuziva). Udaje sa logovali do IIC EEPROM, na IIC zbernici bol aj senzor DS1624, ktory meral teplotu. Uz len senzor sam o sebe cuca 8mA z 4,4V. Pre displej a ostatne suciastky generujem 5V step-up menicom, co znamena odber asi 30mA z dvoch AA baterii. Cele je to velke asi 9x6x3cm.

Pre teraz som sa rozhodol urobit to inak.

IMG_8533.png


Ako senzor som si zvolil MPL3115A2, ktory pekne funguje s minimalnym odberom pri 3,3V. K tomu som prisypal PIC18F25J50, ako MCU - ma to USB rozhranie, co znamena napriklad aj to, ze odpadnu dva pomerne velke konektory - komunikacny (CAN9) a nabijaci (klasicky 5,5/2,1) a nahradia sa jednym USB mini konektorom. Pouzil som Li-Pol akumulator, ktory sa da pomerne jednoducho (MCP73831) nabijat z USB rozhrania. Na sledovanie napatia baterie som pouzil delic z dvoch 3M3 odporov, za nim operak MCP6041 zapojeny ako sledovac napatia. Displej je MC0802A z farnell-u. Kedze na rozdiel od ostatnych suciastok sa neda zhodit do nejakeho power-down rezimu, je jeho napajanie odpajane cez PFET Si2333. Celkom chutny tranzistor s malym Rdson aj pri 3V. Ostatne suciastky su trvalo pod napatim - aby som mohol eliminovat mechanicky vypinac. Cely vyskomer sa dokaze sam uviest do "vypnuteho" stavu (ten sa da navodit bud tym, ze o to uzivatel zaziada alebo sa vyskomer vypne sam, ked sa napatie akumulatora znizi pod 3,5V), kedy ma spotrebu z baterie asi 8uA. Myslim, ze by sa dala dotiahnut aj nizsie (cca 4uA) - ale aj pri takejto spotrebe sa 150mAh akumulator vybije asi za dva roky. Inak tam nie je uz nic nejak extra zaujimave.

IMG_8543.png
Porovnanie s DIP40 IO.


Ked sa pristroj pripoji k USB rozhraniu, enumeruje sa ako USB CDC zariadenie, pod windowsom si vytvori virtualny COM port (pod linuxom ttyACMxx) cez ktory moze poslat nalogovane data - tie sa daju ochytavat cez nejaky terminalovy program, napriklad. Zaroven si nabija akumulator.
Celkove rozmery vyskomera su 39x25x18mm. Spotreba v cinnosti kolise medzi 2 a 2,5mA (vsimnite si, ze cely vyskomer ma menej nez tretinovy odber voci samotnemu MXP4115 senzoru z predoslej konstrukcie), je napajany bateriou neznamej kapacity, odhadom pod 100mAh, s ktorou pristroj fungoval asi dva dni nepretrzite. Musim si zohnat nejaku lepsiu.

Inak k tomu nie je velmi co dodat. Treba sa pozriet na obrazky - https://picasaweb.google.com/1118907411 ... directlink, video http://youtu.be/GXvkeE4V-Bo a zdrojaky v prilohe.
Pr├şlohy
mvm_pub.zip
Zdrojaky pre MPLAB8 alebo MPLABX, kompilator MCC18 3.40
(179.35 KiB) Stiahnutá 62 krát
mvm1a.pdf
Schema v PDF
(14.96 KiB) Stiahnutá 155 krát
mvm_eagle6.zip
Plosny spoj pre EAGLE 6
(58.36 KiB) Stiahnutá 50 krát
Naposledy upravil jaromir d┼ła 17 M├íj 2013, 09:55, celkovo upraven├ę 1 kr├ít.
jaromir
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 4509
Vek: 32.95
Zalo┼żen├Ż: 08.07.2011
Bydlisko: Bratislava
Karma: 97

Re: Ako som si vyskomer na zhlobil

Odosla┼ąod zawin » 17 M├íj 2013, 09:33

Paradna konstrukcia, chvalim ten vyber baro senzora MPL3115A2, mi experimentujeme s podobnym ale od ST - LPS331AP.
S├║ dve veci, ktor├ę s├║ nekone─Źn├ę - vesm├şr a ─żudsk├í hl├║pos┼ą. Ale s vesm├şrom som si e┼íte nie celkom ist├Ż. /Einstein/
zawin
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Administrátor
Administrátor
Pr├şspevky: 2323
Vek: 27.13
Zalo┼żen├Ż: 17.07.2006
Bydlisko: Bánovce n.B.
Karma: 26

Re: Ako som si vyskomer na zhlobil

Odosla┼ąod nfko » 17 M├íj 2013, 09:39

Pekn├ę len ot├ízo─Źka. Neviem ak├ę existuj├║ druhy tlaku a ani ako sa to norm├ílne mer├í. Ale v letectve po preladen├ş z oblasti na approach stanicu dostane pilot inform├íciu o aktu├ílnom tlaku na letisku a t├║ hodnotu mus├ş nastavi┼ą na v├Ż┼íkomere. Mysl├şm ┼że od 18000ft vy┼íie je prev├ídzacia hodnota 1013hpa. Ty to m├í┼í teda ako vyrie┼íen├ę ┼że nemus├ş┼í st├íle nastavova┼ą tlak ? A ke─Ć sa to tak d├í pre─Źo sa to u┼ż nepou┼ż├şva v letectve ?
Obrázok
Kto sa ve─ża p├Żta , ve─ża vie. :)
PS: ZOCHOVA ┼ĄA POCHOV├ü :D
nfko
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1580
Vek: 20.69
Zalo┼żen├Ż: 03.11.2011
Bydlisko: BA
Karma: 4

Re: Ako som si vyskomer na zhlobil

Odosla┼ąod jaromir » 17 M├íj 2013, 09:43

nfko:
Nemusim nic riest, lebo sa pohybujem v nizkych vrstvach atmosfery, pouzivam standardnu teplotu 288K - http://en.wikipedia.org/wiki/Barometric_formula
18000ft je asi 5,5km, teda ak nepojdem zdolavat osemtisicovky, tak sa s tymto nestretnem. Moja sudovita telesna konstitucia mi dovoli zdolavat akurat tak lokalne kopce.

zawin: dik. Temto je tiez pekny senzor, ale moj je lacnejsi :) Ale inak by sa samozrejme tiez dal pouzit.
jaromir
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 4509
Vek: 32.95
Zalo┼żen├Ż: 08.07.2011
Bydlisko: Bratislava
Karma: 97

Re: Ako som si vyskomer na zhlobil

Odosla┼ąod nfko » 17 M├íj 2013, 09:55

no ve─Ć pr├íve ak si pod 18000ft tak sa to nastavuje. Ale tie vzorce ─Źo tam vid├şm mi ni─Ź nehovoria. To sa d├í podla teploty vypo─Ź├şta┼ą tlak ?
Obrázok
Kto sa ve─ża p├Żta , ve─ża vie. :)
PS: ZOCHOVA ┼ĄA POCHOV├ü :D
nfko
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1580
Vek: 20.69
Zalo┼żen├Ż: 03.11.2011
Bydlisko: BA
Karma: 4

Re: Ako som si vyskomer zhlobil

Odosla┼ąod jaromir » 17 M├íj 2013, 09:59

Aha toto myslis, uz chapem.
Samozrejme, treba zadat tlak pri nulovej hladine mora, inak sa neda zmerat nic rozumne. Ten si zadas bud priamo - alebo ma vyskomer taku funkciu, ze zo znamej vysky a znameho aktualneho tlaku v danej vyske (ten si sam zmeria) si to vypocita tlak pri nulovej hladine mora a dalej s nim pocita. To sa pouziva tak, ze prides niekde na zaciatku vyletu trebars niekde na rozcestnik s vyskovou kotou, zapnes vyskomer, nechas ho nech si vypocita tlak pri nulovej hlaidne mora, zapnes logovanie a hor sa na vylet.

Tie vzorce si pocita MCU vo vyskomeri.
jaromir
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 4509
Vek: 32.95
Zalo┼żen├Ż: 08.07.2011
Bydlisko: Bratislava
Karma: 97

Re: Ako som si vyskomer zhlobil

Odosla┼ąod neznamy » 17 M├íj 2013, 10:03

zaujmave, pa─Źi sa mi to , ja chcem skusi┼ą ten modul z ebayu, ─Źi a jak to bude fungova┼ą
neznamy

Re: Ako som si vyskomer zhlobil

Odosla┼ąod nfko » 17 M├íj 2013, 10:07

jaj tak a ako ─Źasto bude┼í kalibrova┼ą aktu├ílny tlak ?
Naposledy upravil nfko d┼ła 17 M├íj 2013, 10:07, celkovo upraven├ę 1 kr├ít.
Obrázok
Kto sa ve─ża p├Żta , ve─ża vie. :)
PS: ZOCHOVA ┼ĄA POCHOV├ü :D
nfko
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 1580
Vek: 20.69
Zalo┼żen├Ż: 03.11.2011
Bydlisko: BA
Karma: 4

Re: Ako som si vyskomer zhlobil

Odosla┼ąod boraicho » 17 M├íj 2013, 10:07

m┼ła zauj├şma taka vec, pozrel som tie kody, a v┼íetky tie srandy ─Źo su tam si pisal ty? ka┼żdu jednu?
"Aj nevinne vyzeraj├║ca s├║─Źiastka, m├┤┼że by┼ą pr├ş─Źinou nefunk─Źnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA
boraicho
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 11200
Vek: 28.09
Zalo┼żen├Ż: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 38

Re: Ako som si vyskomer zhlobil

Odosla┼ąod jaromir » 17 M├íj 2013, 10:19

right: ktory modul?

nfko: pred kazdym vyletom - inak sa to neda

boraicho: nie, vacsina zdrojakov su Microchipacke USB kody. Hlavne tie, co to maju napisane v hlavicke :)
Moje su hw.c/h, main_taks.c/h, nieco v main-e a drobne zasahy takmer do kazdeho suboru (upravoval som umiestnenia h suborov aby sedeli pre moj projekt).
jaromir
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 4509
Vek: 32.95
Zalo┼żen├Ż: 08.07.2011
Bydlisko: Bratislava
Karma: 97

Re: Ako som si vyskomer zhlobil

Odosla┼ąod neznamy » 17 M├íj 2013, 10:27

toto
http://www.ebay.com/itm/BOSCH-BMP085-Di ... 4853cf23b2


je k tomu datasheet s presnym postupom prepoctu a kalibracie, tak som zvedavy ci sa mi to podari vobec rozbehat :)
neznamy

Re: Ako som si vyskomer zhlobil

Odosla┼ąod PaJa-trb » 17 M├íj 2013, 11:20

Par├ídn├ş v├Żtvor ... :rolleyes: K+
Je vid─Ťt ┼że sis s t├şm dal pr├íci, v┼íechno promy┼ílen├Ż, precisn─Ť zpracovan├Ż, minim├íln├ş rozm─Ťry a maxim├íln├ş v├Żkon, smek├ím.
Mysl├şm ┼że kdybys dal ud─Ťlat DPS (nebo i sestavil p├ír kousk┼»), tak ti turisti utrhnout ruce.
Nic nen├ş tak jednoduch├ę, aby se to nedalo pokazit.
T├Żmov├í pr├íce je nepostradateln├í, proto┼że zodpov─Ťdnost se d├í svalit na ka┼żd├ęho.
─îlov─Ťk by se m─Ťl u─Źit z chyb ostatn├şch. Proto┼że nikdo nem├í tolik ─Źasu, aby je v┼íechny ud─Ťlal s├ím.
PaJa-trb
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 305
Vek: 32.12
Zalo┼żen├Ż: 08.04.2010
Bydlisko: T┼Öeb├ş─Ź
Karma: 39

Re: Ako som si vyskomer zhlobil

Odosla┼ąod lucky62 » 17 M├íj 2013, 12:11

"K"-lob├║k dole... (teda hore) :-)
lucky62
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 647
Zalo┼żen├Ż: 14.02.2012
Bydlisko: Liptovsk├Ż Mikul├í┼í, SK
Karma: 5

Re: Ako som si vyskomer zhlobil

Odosla┼ąod guglielmo » 17 M├íj 2013, 12:14

Kur┼ła, a ja som dal 250Euro za hodinky s v├Ż┼íkomerom/barometrom... :(
guglielmo
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 197
Zalo┼żen├Ż: 04.01.2013

Re: Ako som si vyskomer zhlobil

Odosla┼ąod Napster050 » 17 M├íj 2013, 15:10

e┼íte k tomu nap├şsa┼ą soft pre Win a je to dokonal├ę :)

...no a e┼íte nejak├║ vodotesn├║ krabi─Źku 8)
Nav┼ít├şvte nov├Ż web o audiotechnike a pode─żte sa s nami !
http://www.vintageaudio.tk/
môj YouTube kanál
Napster050
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3048
Vek: 26.64
Zalo┼żen├Ż: 01.01.2007
Bydlisko: Tur─Źianske Teplice
Karma: 13

Re: Ako som si vyskomer zhlobil

Odosla┼ąod AndiCibula » 17 M├íj 2013, 15:36

guglielmo nap├şsal:Kur┼ła, a ja som dal 250Euro za hodinky s v├Ż┼íkomerom/barometrom... :(
Ja som to k├║pil otcovi na eBay za asi 17ÔéČ ak si dobre spom├şnam. :wink:

Jaro - pekn├ę, ─Źo doda┼ą. Inak s t├Żm CAN si to ako myslel ? Do ├í├║t sa to strk├í aj tam kde sa nemalo. :evil:
Performance in nanospace.
AndiCibula
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 2362
Vek: 25.91
Zalo┼żen├Ż: 29.11.2009
Bydlisko: Brno
Karma: 42

Re: Ako som si vyskomer zhlobil

Odosla┼ąod jaromir » 17 M├íj 2013, 16:46

Napster - soft pre win existuje - akykolvek terminalovy program. Bray Terminal, Teraterm alebo aj Hyperterminal. V linuxe je to iba
K├│d: Vybra┼ą v┼íetko
cat ttyACM01 > log.txt

Ale samozrejme, da sa urobit aj dedikovany software, bolo by to asi na 10 riadkov kodu.

andi: s tym CAN - ze som mal asi poruke len PICko s CAN rozhranim, tak som ho tam supol bez toho, aby sa CAN pouzil. Netreba v tom hladat nic viac :)
jaromir
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 4509
Vek: 32.95
Zalo┼żen├Ż: 08.07.2011
Bydlisko: Bratislava
Karma: 97

Re: Ako som si vyskomer zhlobil

Odosla┼ąod ─Źalfa » 17 M├íj 2013, 17:47

Tlak ak nemylim sa men├ş aj pri zmene pocasia, je tato zmena zanedbateln├í pri meran├ş v├Ż┼íky t├Żmto sp├┤sobom alebo sa vn├í┼ía nepresnos┼ą
programator AVR v jazyku C a asm, navrh HW
─Źalfa
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 383
Vek: 26.11
Zalo┼żen├Ż: 30.04.2007
Bydlisko: Ra┼íov (pri Byt─Źi)
Karma: 1

Re: Ako som si vyskomer zhlobil

Odosla┼ąod kubri » 17 M├íj 2013, 19:21

No, potrebujem si spravit variometer takze tato konstrukcia mi padla velmi vhod.
kubri
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 152
Vek: 34.14
Zalo┼żen├Ż: 27.08.2012
Bydlisko: Bánovce n/B
Karma: 1

Re: Ako som si vyskomer zhlobil

Odosla┼ąod Napster050 » 17 M├íj 2013, 20:20

jaromir nap├şsal:Napster - soft pre win existuje - akykolvek terminalovy program. Bray Terminal, Teraterm alebo aj Hyperterminal. V linuxe je to iba
K├│d: Vybra┼ą v┼íetko
cat ttyACM01 > log.txt

Ale samozrejme, da sa urobit aj dedikovany software, bolo by to asi na 10 riadkov kodu.

ja viem ┼że sa to d├í pozera┼ą cez terminal a spol... ale mal som na mysli nejak├ę pr├şjemn├ę grafick├ę rozhranie, kde by to vykreslilo nejak├ę grafy :)
Nav┼ít├şvte nov├Ż web o audiotechnike a pode─żte sa s nami !
http://www.vintageaudio.tk/
môj YouTube kanál
Napster050
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 3048
Vek: 26.64
Zalo┼żen├Ż: 01.01.2007
Bydlisko: Tur─Źianske Teplice
Karma: 13

Ďalšia

Nasp├Ą┼ą na M├┤j v├Żrobok

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: ┼Żiadny registrovan├Ż pou┼ż├şvate─ż a 1 hos┼ą.

Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 0.18 sek├║nd