Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • ako zapnut ATX zdroj

ako zapnut ATX zdroj

Pomoc v oblasti silových častí (zdroje, nabíjačky a pod.)

Moderátor: Moderátori

Odoslaťod peto seal » 06 Feb 2009, 20:14

Videl som vselijake zdroje..Niektore maju inac rozlozeny konektor. Hlavne tie atypicke zdroje
Lenze vzdy sa da zistit kabel PWR_ON.
peto seal
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 492
Vek: 20.67
Založený: 10.06.2008
Bydlisko: SR-Bratislava-Devínska Nová Ves
Karma: 0

Odoslaťod Kofo » 06 Feb 2009, 20:37

pozor, pin č. 4... ;)
Kofo

Odoslaťod breta1 » 07 Feb 2009, 22:52

Aby to bylo uplne presne a spravne, je to PIN 16 pro 24 PIN konektor
http://pinouts.ru/Power/atx_v2_pinout.shtml
a PIN 14 pro 20 PIN konektor
http://pinouts.ru/Power/atxpower_pinout.shtml
breta1
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 5861
Založený: 06.02.2009
Bydlisko: brno
Karma: 33

Odoslaťod HMilos » 07 Feb 2009, 23:14

ja som raz skúšal všetky kombinácie keď som nevedel ako to zapnúť a zistil som že je to zelený s hociktorým čiernym

a tak sa mi podarilo zapnúť každý atx zdroj
HMilos
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 392
Vek: 22.71
Založený: 05.12.2007
Bydlisko: Bzince pod Javorinou
Karma: 6

Odoslaťod breta1 » 07 Feb 2009, 23:21

No to jsi nam ale nerekl prece nic noveho...
breta1
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 5861
Založený: 06.02.2009
Bydlisko: brno
Karma: 33

Odoslaťod piiitr » 20 Mar 2009, 22:23

hodim to sem.dostal sa mi do ruk pokazeny PC zdroj tak som sa donho pustil z nudy.po rozobrati a par richlych merani som to pripojil na siet zal zataz ziarovku.maly zdroj nabehol hned napatia sedeli ok.skratol som zeleny/cierny-iba blikla.hladam chybu vsade mozne vsetky suciastky premeriavam a nic ma nenapada,ale je mi podozrivy jeden T:8550 dam na bzuciak piska tak aj tak,cudne no nic dam na DMM je ok.
pozriem lepsie a tam napisane S8550 :lol:
na skusku dam prvy co mam po ruke BCY79 zdroj nabehol :wink:
http://home.zcu.cz/~ronesova/index.php? ... stl/lca250
nejaky opravar :twisted: si nevsimol ze je to uplne iny T a ma aj inak zapojene vyvody.
piiitr
Obrázok používateľa
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 61
Založený: 05.01.2009
Karma: 0

Re: ako zapnut ATX zdroj

Odoslaťod gasko » 01 Nov 2011, 11:30

Ahoj!
ujo včelár ma požiadal aby som mu pomohol vymyslieť niečo na zatavenie voskových medzistien.
tak som zohnal starší ATX zdroj a podľa návodu v tomto článku som ho zapol. šetko prebehlo ako malo a 12 V celkom dobre rozžhaví medzistenu.
Mám ale dve otázky
1. ako bolo už spomínané: ATX zdroj treba zaťažiť!! inak sa pokazí. je to pravda alebo naozaj zdroj obsahuje zatažovacie odpory a záťaž nepotrebuje. Ja som dal HDD ale skúšať bez záťaže je šanca že budem musiet zhánať nový:D
2.nevadí zdroju že ho pri tom zatavovaní vlastne skratujem lebo ten odpor drátika je cca 12ohmov?Teda vadiť asi vadí ale či to významne uberá na jeho životnosti
Dakujem!:D
gasko
Obrázok používateľa
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 21
Vek: 20.54
Založený: 10.06.2011
Karma: 0

Re: ako zapnut ATX zdroj

Odoslaťod TomKocuR » 01 Nov 2011, 11:41

12Ohmov má od skratu poriadne ďaleko. Aj tie menej výkonné zdroje zvládnu hnať 12V do 1 Ohmu a kľudne aj menej. A zdroj predsa zaťažuješ už len tým že na neho pripojíš tú svoju 12ohm záťaž. Ak ale chceš dostať z 12V vetvy vyšší výkon (a menší pokles napätia pri vyššej záťaži), musíš zaťažiť 5A vetvu. A nie 12ohmami. To samozrejme neplatí u nových zdrojov kde sa 5V a 3,3V získava DC-DC meničmi z 12V vetvy.
TomKocuR
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 340
Vek: 27.27
Založený: 20.05.2009
Bydlisko: Stropkov, Košice
Karma: 4

Re: ako zapnut ATX zdroj

Odoslaťod 5ko » 01 Nov 2011, 19:26

Nemám nič proti elektronike, ale skúšali ste najstarší anajjednoduchší spôsob, ako sa to robilo volakedy a spolahlivo to fungovalo?
Stačí sklený pohárik z horčice s plastovým vrchnáčikom, naň pripevniť dve nerezové elektrody ,namočené v slanom roztoku a prehnať cez ne fázu z 230V. Dva izolované hroty / z vadasky/ ,pritkneš na konce drôtiku a žhavíš kolko treba.Pridaním alebo ubraním soli sa dá nastaviť potrebný prúd na správnu funkciu /aby neprepalovalo drotik.

J e to samozrejme ,, O hubu",ale pri triezvej hlave a troche opatrnosti to zvládne každý.Otec to tak robil roky ako včelár,pokial som mu nevyrobil prípravok s oddelovacím trafom a reguláciou.
Len tolko že ,, I tak še da", ale dnes je to riešitelné samozrejme bezpečnejšie s elektronickou reguláciou,stačí aj obyčajná autonabíjačka s reguláciou prúdu.
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Skleroza je nemoc inteligentov,debil nemá čo zabudnúť.
/--/.-/.-./../.-/-./
5ko
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 4988
Vek: 58.21
Založený: 18.02.2010
Bydlisko: Banská Bystrica
Karma: 48

Re: ako zapnut ATX zdroj

Odoslaťod gasko » 02 Nov 2011, 17:27

Dík za rady!
5KO zaujímavý nápad!! Viete strýko je začiatočník a rôzne vychytávky sa len priúča. No a prečo práve zložitá elektronika? google vyplul niekoľko nápadov a medzi nimi bol aj ATX zdroj. Jeden som vyhrabal zo starého PC a skúsil. Išlo a pre porovnanie trafáčik na zatavovanie medzis. stoji od 25-50 e a je to len pekná krabička a v nej trafáčik s 12V na výstupe. Ujo sa potešil a aj ušetril :D
gasko
Obrázok používateľa
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 21
Vek: 20.54
Založený: 10.06.2011
Karma: 0

Re: ako zapnut ATX zdroj

Odoslaťod breta1 » 02 Nov 2011, 18:09

TomKocuR napísal:12Ohmov má od skratu poriadne ďaleko. Aj tie menej výkonné zdroje zvládnu hnať 12V do 1 Ohmu a kľudne aj menej. A zdroj predsa zaťažuješ už len tým že na neho pripojíš tú svoju 12ohm záťaž. Ak ale chceš dostať z 12V vetvy vyšší výkon (a menší pokles napätia pri vyššej záťaži), musíš zaťažiť 5A vetvu. A nie 12ohmami. To samozrejme neplatí u nových zdrojov kde sa 5V a 3,3V získava DC-DC meničmi z 12V vetvy.

Můžeš mi prosím ukázat nebo dát odkaz na PC zdroj, kde se 5V a 3,3V vyrábí z 12V? To bych opravdu rád viděl....
breta1
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 5861
Založený: 06.02.2009
Bydlisko: brno
Karma: 33

Re: ako zapnut ATX zdroj

Odoslaťod TomKocuR » 02 Nov 2011, 19:13

breta1: Seasonic X séria, Enermax Pro & Modu 87+ & Platimax, SuperFlower Golden King, v podstate všetky nové zdroje s 80+ Gold alebo Platinum účinnosťou :) Za posledných pár rokov sa zdroje niekam pohli...
TomKocuR
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 340
Vek: 27.27
Založený: 20.05.2009
Bydlisko: Stropkov, Košice
Karma: 4

Re: ako zapnut ATX zdroj

Odoslaťod wwsly » 02 Nov 2011, 20:58

breta1 napísal:Můžeš mi prosím ukázat nebo dát odkaz na PC zdroj, kde se 5V a 3,3V vyrábí z 12V? To bych opravdu rád viděl....


Tak toto už jsem zrovna viděl. Bylo to nějaké aplikační příručce od ONsemi. Jednalo se o půlmůstkový rezonanční zdroj, snad i s PFC.
Mělo to jen jeden silový výstup a z toho se přes synchronná DC/DC měniče dělalo 5 a 3,3V a snad i možná nějaké další napětí.


http://www.hw.cz/teorie-a-praxe/art3573 ... 1-dil.html
1) Referenční návrh 255 W napájecího zdroje ATX, vyhovujícího požadavkům 80 PLUS (úroveň Silver)
wwsly
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 479
Vek: 27.78
Založený: 14.11.2009
Bydlisko: Brno
Karma: 0

Re: ako zapnut ATX zdroj

Odoslaťod breta1 » 02 Nov 2011, 21:24

TomKocuR
wwsly
Díky za informace, jsem zase o něco chytřejší.
Kdyby náhodou někdo zavadil o podrobné schéma těchto zdrojů, měl bych obrovský zájem.
breta1
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 5861
Založený: 06.02.2009
Bydlisko: brno
Karma: 33

Predchádzajúca

Naspäť na Silové časti

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: andz a 4 hostí.

cron
Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.12 sekúnd