Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • LED - AKO STROPN├ë SVETLO

LED - AKO STROPNÉ SVETLO

V┼íetko ─Źo s├║vis├ş so svetlom

Moderátor: Moderátori

LED - AKO STROPNÉ SVETLO

Odosla┼ąod ARON1 » 14 Jan 2009, 03:29

M├ím prosbu. M├ím v├í┼żny z├íujem zapoji┼ą LED - di├│dy "za sebou" tak aby som nemusel pou┼żi┼ą "transform├ítor" 12/24V. Chcem ich zapoji┼ą priamo na 220/230V-stried. pr├║d. M├ím v ├║mysle pou┼żi┼ą BIELE - LED okolo 3,5V 20mA. Pri 220V my to vych├ídza na 62-66 LED-iek cca. ─îo my porad├şte? P├┤jde to? M├ím to sk├║si┼ą? :) ─Äakujem!
(Som chalan, ktor├Ż m├í r├íd elektroniku no som nesk├║sen├Ż)
ARON1
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 3
Zalo┼żen├Ż: 14.01.2009
Karma: 0

Odosla┼ąod miroL » 14 Jan 2009, 03:48

Neviem, ci je to dobry napad, pretoze ta to vyjde draho. Mozno kupit 2 original svietidla s LED by ta vyslo lacnejsie. Navyse zapojit take mnozstvo LED do serie nie je dobre, pretoze ak sa ti nieco stane s jednou, nebude to svietit. Kto vie, ako to riesia v orig. svietidlach. Skus a daj nam vediet.
miroL
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 337
Vek: 43.96
Zalo┼żen├Ż: 28.05.2008
Bydlisko: TRNAVA
Karma: 0

Odosla┼ąod ARON1 » 14 Jan 2009, 12:02

Nie draho to nevyjde :) 2,50sk stoj├ş jedna LED a pri 65 LED to bude 162sk. Starosti my sk├┤r rob├ş ten "striedav├Ż" pr├║d jednak, ┼że ─Źi to nebude "blika┼ą"! ─îi my to pri spodnej "krivke" "nevypne" a ─Źi to nehod├ş mal├Ż skrat pri tej "hornej". Chcem to cel├ę urobi┼ą ako osvetlenie plaf├│na. M├ím u┼ż toti┼ż nie─Źo podobn├ę z viano─Źn├Żch LED a je to super :lol: Len je toho m├ílo a m├ím to na trafo, ktor├ę sa prehrieva "zvy┼íuje spotrebu", nie─Źo stoj├ş a aj ove─ża sk├┤r "od├şde" ako 50 000-100 000hod. svietiaca LED. A chcem si ich aj r├┤zne "smerova┼ą" pod─ża vlastn├ęho ┼żelania.
(Som chalan, ktor├Ż m├í r├íd elektroniku no som nesk├║sen├Ż)
ARON1
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 3
Zalo┼żen├Ż: 14.01.2009
Karma: 0

Odosla┼ąod sento » 14 Jan 2009, 12:32

nie je dobre, zapojit len diody za sebou, lebo tak nemas ziadnu regulaciu prudu; teoreticky ak tam das 50 diod a este odpor 2k7, tak este hej;

Ja ale odporucam kupit SPINANY napajaci zdroj (napr. nabijacky na telefon) a davat diody seriovo-paralelne ale aj s odpormi.
sento
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 170
Zalo┼żen├Ż: 27.09.2008
Karma: 0

Odosla┼ąod Dolfi » 14 Jan 2009, 13:49

Vraj kdesi testovali ┼żivotnos┼ą klasickej ┼żiarovky, kompaktnej ┼żiarivky a LED ┼żiarovky. ─îo mysl├şte, ─Źo sa por├║─Źalo prv├ę ? No predsa LED ┼żiarovka so ┼żivotnos┼ąou 50 tis├şc hod├şn ...!

Ale v├í┼żne. Pripoji┼ą LED na 230 V m├┤┼że┼í r├┤zne. Bu─Ć priamo, na striedav├Ż pr├║d, alebo po usmernen├ş, (a pr├şpadne vyfiltrovan├ş), aj na jednosmern├Ż pr├║d. No v┼żdy treba pre LED obmedzi┼ą pr├║d maxim├ílne na jej menovit├║ hodnotu.

Pripojenie priamo na striedav├║ sie┼ą: Vyrob si antiparalelne zapojen├ę dvojice LED. Jedna tak├íto, (s 20 mA LED), bude ma┼ą parametre 40 mA a asi 3 V. Pod─ża po─Źtu pou┼żit├Żch dvoj├şc mus├ş┼í spo─Ź├şta┼ą s├ęriov├Ż odpor. (Pr├şklad: Nech je 50 dvoj├şc LED, t j. cca 150 V. 230 - 150 = 80 V : 40 = 2 kohm odpor. 80 V x 40 mA = 3 200 mW, treba pou┼żi┼ą minim├ílne 5 - 6 W odpor).

Po usmernen├ş: je to presne to ist├ę, len netreba d├íva┼ą LED antiparalelne, ale po jednej. (Pr├şklad: nech je pou┼żit├Żch 50 ks 20 mA LED. 50 x 3 = 150 V, 230 - 150 = 80 V, 80 : 20 = 4 kohm odpor. 80 V x 20 mA = 1 600 mW. Treba pou┼żi┼ą tak 3 - 4 W odpor).

Samozrejme, ─Ź├şm je ten rozdiel medi 230 V a ├║bytkom na LED men┼í├ş, kles├í n├ím v├Żkonov├í strata na odpore, no aj st├║pa vplyv kol├şsania siete na svit LED. V takom pr├şpade by tam bolo vhodnej┼íie pou┼żi┼ą zdroj pr├║du ...

Pozor, trochu opatrnosti ! Sme st├íle galvanicky spojen├ş zo sie┼ąou !
Druhotriedny nadriaden├Ż si nikdy nevyberie prvotriedneho ale tre┼ąotriedneho podriaden├ęho.
Dolfi
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 8852
Vek: 61.36
Zalo┼żen├Ż: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 35

Odosla┼ąod ARON1 » 14 Jan 2009, 14:25

No urob├şm ─Źo sa bude da┼ą. Ja osobne potrebujem vysvieti┼ą miestnos┼ą 6x8 metrov s troma z├│nami ─Ćalej kuchy┼łu, ─Źo je dos┼ą ve─ża. A tak to m├ím v pl├íne urobi┼ą lacno, jednoducho, efekt├şvne a funk─Źne. Z ve─żk├ęho mno┼żstva 3,6V 20mA LED-iek.
(Som chalan, ktor├Ż m├í r├íd elektroniku no som nesk├║sen├Ż)
ARON1
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 3
Zalo┼żen├Ż: 14.01.2009
Karma: 0

Odosla┼ąod tino » 14 Jan 2009, 15:24

Ahoj.
Ja som zapajal take mnozstvo LED pre nasvietenie komory na pozorovanie alfa a beta castic. Zapajal som ich po desiatich do serie a potom tieto serie paralelne. Kazda desiatka mala vlastny odpor. Slo to na jednosmerne napatie. Problem bol vsak v tom, ze sa LED-ky postupne odpalovali. Takze neviem, ci je to dobry napad.Zapinanie a vypinanie im nerobilo dobre, pritom odpory boli spocitane dobre. Chcem len poznamenat, ze pri takom mnozstve LED-iek sa sk├┤r najdu vadne kusy, takze podla mna to budes asi casto rozoberat.
tino
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 19
Zalo┼żen├Ż: 20.04.2008
Karma: 0

Odosla┼ąod datam » 14 Jan 2009, 16:00

Ka┼żdop├ídne doporu─Źujem pou┼żi┼ą most├şk a fitr├íciu aspo┼ł 100uF/350V. Ak by si to pustil len na jednu polvlnu tak to bude blika┼ą. Najviac badate─żn├ę to bude ak sa bude┼í pohybova┼ą po miestnosti alebo bude┼í ma┼ą svetlo na okraji zorn├ęho po─ża. Presne tento probl├ęm n├í ne├│nov├í ┼żiarivka a preto je tam kondenz├ítor. Samozrejme treba vhodne navrhn├║┼ą aj ochrann├Ż odpor do s├ęrie s LED lebo v sieti pomerne hodne kol├ş┼íe nap├Ątie. Ka┼żdop├ídne ─Źakaj ┼że ob─Źas od├şde nietor├í LED ktor├║ bude┼í pr├ícne h─żada┼ą. Taktie┼ż nezabudni ┼że LED nies├║ v takonto zapojen├ş oddelen├ę od sie┼ąe tak┼że m├┤┼że┼í pr├şs┼ą k ├║razu pri kontakte so ┼żivou ─Źastou zariadenia.

Ja by som to takto vôbec neriešil.
datam
Power user
Power user
Pr├şspevky: 1929
Vek: 31.96
Zalo┼żen├Ż: 24.04.2008
Bydlisko: Senica
Karma: 0

Odosla┼ąod martin knocik » 14 Jan 2009, 16:55

a keby si si zohnal zdroj z pc a t├Żm to nap├íjal ?
martin knocik
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pokro─Źil├Ż ─Źlen
Pr├şspevky: 841
Vek: 23.15
Zalo┼żen├Ż: 23.01.2008
Bydlisko: Tren─Źianska Turn├í
Karma: 0

Odosla┼ąod Robio » 14 Jan 2009, 18:21

Tak svieti┼ą to bude slabo...aj ke─Ć ich je 60...(na norm├ílne osvetlenie to asi nerob├ş┼í.)
Jednozna─Źne cez filtr├íciu lebo ti to bude blika┼ą a bude s toho bolie┼ą hlava.
Robio
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 5205
Vek: 24.3
Zalo┼żen├Ż: 11.09.2007
Bydlisko: Bratislava
Karma: 3

Odosla┼ąod dano » 14 Jan 2009, 19:56

to blikanie by az tak vidno nemalo ne ved to je striedavy a on sa meni velmi rychlo nie
dano
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 255
Vek: 17.93
Zalo┼żen├Ż: 19.03.2008
Bydlisko: ┼Żilina
Karma: 0

Odosla┼ąod Robio » 14 Jan 2009, 20:52

Tak usmerni┼ą to mus├ş┼í tak ─Źi tak...v z├ívernom smere ti LED svieti┼ą nebude...tak┼że ak to usmern├ş jednocestn├Żm tak mu to bude blika┼ą 25/s ─Źo sa u┼ż d├í spozorova┼ą...ale aj keby to blikalo 50/s tak to vn├şma┼í...v┼íak pre─Źo niektor├Żch lud├ş bol├ş z neonov├ęho osvetlenia hlava...nieje to z toho svetla ale z toho ┼że v skuto─Źnosti blikaj├║.
Tak┼że nejak├Ż men┼í├ş diodov├Ż most├şk, kapacita a je to.
Robio
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 5205
Vek: 24.3
Zalo┼żen├Ż: 11.09.2007
Bydlisko: Bratislava
Karma: 3

Odosla┼ąod Dolfi » 14 Jan 2009, 21:31

J├í si mysl├şm, ┼że to bude blika┼ą 50 x za sekundu, ak to bude usmernen├ę jednocestne a 100 x za sekundu, ak to bude usmernen├ę dvojcestne a nevyfiltrovan├ę, pr├şpadne ak tam bud├║ LED zapojen├ę antiparalelne na striedav├ę nap├Ątie ...
Druhotriedny nadriaden├Ż si nikdy nevyberie prvotriedneho ale tre┼ąotriedneho podriaden├ęho.
Dolfi
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 8852
Vek: 61.36
Zalo┼żen├Ż: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 35

Odosla┼ąod Huricane » 16 Jan 2009, 17:37

Tak probl├ęm zo stropn├Żm svetlom takto rie┼íen├Żm m├ím z├íujem rie┼íi┼ą aj ja. No nechcem kv├┤li spotrebe str├íca┼ą (drahocenn├ę) percent├í cez transform├ítory, odpory a podobne. Chcem pou┼żi┼ą "minim├ílne" "nutn├ę" mno┼żstvo t├Żchto "pom├┤cok". (kv├┤li spotrebe)
Huricane
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 1
Zalo┼żen├Ż: 14.01.2009
Karma: 0

Odosla┼ąod Dolfi » 16 Jan 2009, 21:21

Huricane nap├şsal:Tak probl├ęm zo stropn├Żm svetlom takto rie┼íen├Żm m├ím z├íujem rie┼íi┼ą aj ja. No nechcem kv├┤li spotrebe str├íca┼ą (drahocenn├ę) percent├í cez transform├ítory, odpory a podobne. Chcem pou┼żi┼ą "minim├ílne" "nutn├ę" mno┼żstvo t├Żchto "pom├┤cok". (kv├┤li spotrebe)


Ak chce┼í maxim├ílne vyu┼żi┼ą sie┼ąov├ę nap├Ątie, (asi dvojcestne usmernen├ę a vyfiltrovan├ę), mus├ş┼í pou┼żi┼ą zdroj pr├║du, realizovan├Ż vysokonap├Ą┼ąov├Żm tranzistorom a nastaven├Ż na menovit├Ż pr├║d dan├Żch LED. No a LED tam treba zapoji┼ą to─żko, "─Źo sa ich tam zmest├ş", (bielych mo┼żno aj 100 ks). Rozhoduj├║ce je, aby na regula─Źnom tranzistore zostalo tak 10 - 20 V. Bez tejto rezervy, by pr├║dov├Ż zdroj nemal ako regulova┼ą v├Żkyvy v sieti.

J├í si mysl├şm, ┼że toto je asi maximum mo┼żnej ├║─Źinnosti ...
Druhotriedny nadriaden├Ż si nikdy nevyberie prvotriedneho ale tre┼ąotriedneho podriaden├ęho.
Dolfi
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 8852
Vek: 61.36
Zalo┼żen├Ż: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 35

Odosla┼ąod Dolfi » 17 Jan 2009, 00:10

Tu┼í├şm sa "stratil" predch├ídzaj├║ci pr├şspevok ...!

Asi takto:
Pr├şlohy
LED osvetlenie 1.png
Druhotriedny nadriaden├Ż si nikdy nevyberie prvotriedneho ale tre┼ąotriedneho podriaden├ęho.
Dolfi
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 8852
Vek: 61.36
Zalo┼żen├Ż: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 35

Odosla┼ąod vietor » 17 Jan 2009, 09:50

nebolo to ono tak som zmazal.ARA3/1994 je klasika.
idem sa hrat s vysavacom,sak sobota :lol:
vietor

led

Odosla┼ąod djkremik » 08 Feb 2009, 02:31

tvoj problem je uz vyrieseny, v amaterskom radii 02/2009 je tam komplet zapojenie
djkremik
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Okoloid├║ci
Okoloid├║ci
Pr├şspevky: 11
Zalo┼żen├Ż: 19.05.2008
Bydlisko: Lucatin
Karma: 0

Odosla┼ąod Martinekk » 08 Feb 2009, 03:32

Nov├ę am├íro som nevidel, dnes sa tam u┼ż pomaly ni─Ź u┼żito─Źn├ę ned├í n├íjs┼ą, iba pol ─Źasopisu rel├ím. Ale nie o tom som chcel hovori┼ą. Pre─Źo tam st├íle pch├íte ten v├Żkonov├Ż odpor? ─îo takto vyu┼żi┼ą kapacitn├║ reaktanciu kondenz├ítora? Ve─Ć takto sa to rob├ş u kadejak├Żch bateriek nab├şjan├Żch priamo zo siete... Kond├şk, paralelne k nemu vyb├şjac├ş odpor, za n├şm usmer┼łova─Ź, filtr├ícia, nejak├í t├í zenerka aby nap├Ątie pri v├Żpadku niektorej di├│dy nevyletelo a┼ż za roh. Plus nejak├Ż ten odpor pre jednotliv├ę sekcie. ─îo viac? Takto to vid├şm ja. Ni─Ź nek├║ri 3W...
To┼ż, som Martin, te┼í├ş ma....
Martinekk
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 367
Vek: 25.77
Zalo┼żen├Ż: 07.02.2009
Bydlisko: Tren─Ź├şn city
Karma: 0

Odosla┼ąod breta1 » 08 Feb 2009, 11:30

Zapojeni od "Dolfi" se mi jevi jako velmi prakticke, s minimem soucastek, jednoduseji i s regulaci to snad ani nejde.
breta1
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 5861
Zalo┼żen├Ż: 06.02.2009
Bydlisko: brno
Karma: 33

Ďalšia

Nasp├Ą┼ą na Blika─Źe a optika

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: ┼Żiadny registrovan├Ż pou┼ż├şvate─ż a 1 hos┼ą.

cron
Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 0.25 sek├║nd