od Dolfi » 14 Jan 2009, 13:49
Vraj kdesi testovali životnosť klasickej žiarovky, kompaktnej žiarivky a LED žiarovky. Čo myslíte, čo sa porúčalo prvé ? No predsa LED žiarovka so životnosťou 50 tisíc hodín ...!
Ale vážne. Pripojiť LED na 230 V môžeš rôzne. Buď priamo, na striedavý prúd, alebo po usmernení, (a prípadne vyfiltrovaní), aj na jednosmerný prúd. No vždy treba pre LED obmedziť prúd maximálne na jej menovitú hodnotu.
Pripojenie priamo na striedavú sieť: Vyrob si antiparalelne zapojené dvojice LED. Jedna takáto, (s 20 mA LED), bude mať parametre 40 mA a asi 3 V. Podľa počtu použitých dvojíc musíš spočítať sériový odpor. (Príklad: Nech je 50 dvojíc LED, t j. cca 150 V. 230 - 150 = 80 V : 40 = 2 kohm odpor. 80 V x 40 mA = 3 200 mW, treba použiť minimálne 5 - 6 W odpor).
Po usmernení: je to presne to isté, len netreba dávať LED antiparalelne, ale po jednej. (Príklad: nech je použitých 50 ks 20 mA LED. 50 x 3 = 150 V, 230 - 150 = 80 V, 80 : 20 = 4 kohm odpor. 80 V x 20 mA = 1 600 mW. Treba použiť tak 3 - 4 W odpor).
Samozrejme, čím je ten rozdiel medi 230 V a úbytkom na LED menší, klesá nám výkonová strata na odpore, no aj stúpa vplyv kolísania siete na svit LED. V takom prípade by tam bolo vhodnejšie použiť zdroj prúdu ...
Pozor, trochu opatrnosti ! Sme stále galvanicky spojení zo sieťou !
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.