Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Nastavenie frekvenčného meniča VYBO - Séria A550

Nastavenie frekvenčného meniča VYBO - Séria A550

Pomoc v oblasti výkonovej elektroniky (zdroje, nabíjačky, meniče a pod.)

Moderátori: mirosne, Moderátori

Nastavenie frekvenčného meniča VYBO - Séria A550

Odoslaťod PeterMo » 03 Jún 2019, 08:56

Dobrý deň,
potreboval by som poradiť s nastavením Frekvenčného meniča VYBO 2,2kW, A550-2S0022.
k motoru 4AP90S-2 https://lnk.sk/czKR označenie sa môže líšiť, vzhľadom na to, že štítok je poškodený.
Motor slúži k pohonu pásovej brúsky.
Hral som sa s tým dva dni, motor sa len pohne a nič viac. Neviem si s tým poradiť, budem vďačný za každú radu.
PeterMo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 16
Založený: 03.06.2019
Karma: 0

Re: Nastavenie frekvenčného meniča VYBO - Séria A550

Odoslaťod PeterMo » 03 Jún 2019, 11:30

Ďalej by som si to celé rád dal externé ovládanie, viete mi prosím dať tip, aký potenciometer, istič a filter, aby to bolo "kompatibilne" ?
Ďakujem.
PeterMo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 16
Založený: 03.06.2019
Karma: 0

Re: Nastavenie frekvenčného meniča VYBO - Séria A550

Odoslaťod jenda23 » 03 Jún 2019, 12:05

Co znamená pohne? Máš měnič nový nebo z něčeho vykuchaný? Je motor v pořádku? Nebručí, nekvičí? Pokud je měnič na 230V motor musí být do trojúhelníka. POkud máš měnič na 400V muís být motor do hvězdy.

Zrovna ted mám jeden Vybácký na stole a funguje jak hodinky a nastabení je naprosto primitivní.
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky
jenda23
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5423
Vek: 29.54
Založený: 27.06.2008
Bydlisko: Česká Třebová
Paragraf: 23
Karma: 62

Re: Nastavenie frekvenčného meniča VYBO - Séria A550

Odoslaťod PeterMo » 03 Jún 2019, 13:06

Frekvnečák je nový, motor je do trojuholníka, frekv. menič je 3x 230V.
Nič nebzučí ani nekvičí, len motor poskočí asi o 1/8 otáčky.
Pri vytiahnutí FM zo siete urobí asi dve otáčky.
Na displayi sa mi vypisuje toto " https://lnk.sk/diBV a https://lnk.sk/puwR ".
Podotýkam, že som s ním ešte nerobil a nič nenastavoval je nastavený priamo z výroby, zatiaľ som to len pozapájal. a skúsil spustiť.
PeterMo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 16
Založený: 03.06.2019
Karma: 0

Re: Nastavenie frekvenčného meniča VYBO - Séria A550

Odoslaťod jenda23 » 03 Jún 2019, 13:15

předpokládám že jsi mu tedy nezavedl potřebné ovládací signály co potřebuje pro chod. Tj informaci o požadavku na směr a chod.

Ale z továrny by měl být nastaven takto, požadavek na chod: operator panel, zadání frekvence operator panel. Předpokládam že tlačítko startu na panelu jsi zkoušel zmáčknout? Svorkou REV nebo FWD navolíš požadovaný směr otáčení.

PS: ještě mrkni jak jsou nastaveny parametry P209 a P210
Naposledy upravil jenda23 dňa 03 Jún 2019, 13:29, celkovo upravené 1 krát.
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky
jenda23
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5423
Vek: 29.54
Založený: 27.06.2008
Bydlisko: Česká Třebová
Paragraf: 23
Karma: 62

Re: Nastavenie frekvenčného meniča VYBO - Séria A550

Odoslaťod PeterMo » 03 Jún 2019, 13:26

Nie nezaviedol som mu nič, tlacitko start som skusal, to je zatial jedine.
Viete mi poradit ako mu zaiest ovladacie signaly na chod?
Na co si mam dat pozor ?
Dakujem...
PeterMo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 16
Založený: 03.06.2019
Karma: 0

Re: Nastavenie frekvenčného meniča VYBO - Séria A550

Odoslaťod jenda23 » 03 Jún 2019, 13:30

Koukni na parametry P209 a P210 jak jsou nastaveny, jinak by měnič měl běžet. Bohužel z fotek není přesně čitelný co měnič píše.

Pak ještě proveď restart parametrem P117 do továrního nastavení. Rozsvítí se Ti kontrolka RUN na operator panelu při požadavku měniče na chod (stisku tlačítka)? Jakou hodnotu mají položky P101 a P102?

-- Spojený príspevok 03 Jún 2019, 12:38 --

Podle druhý fotky měnič vypisuje nejspíš chybu UC1 což je nadproud během zrychlování motoru, mrkni kolik máš nastavený na parametru P107 a nastav mu třeba 10 sekund pro začátek. Což je parametr času akcelerace motoru, ještě můžeš skouknout parametr P108 což je čas decelarace motoru.
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky
jenda23
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5423
Vek: 29.54
Založený: 27.06.2008
Bydlisko: Česká Třebová
Paragraf: 23
Karma: 62

Re: Nastavenie frekvenčného meniča VYBO - Séria A550

Odoslaťod PeterMo » 03 Jún 2019, 16:14

Parametre su nastavene na:
P209 je 220.0
P210 je 011.0
P101 je 3
P102 je 0
P108 je 010.0

Ďakujem.
PeterMo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 16
Založený: 03.06.2019
Karma: 0

Re: Nastavenie frekvenčného meniča VYBO - Séria A550

Odoslaťod PeterMo » 04 Jún 2019, 18:26

Motor som zapojil (v zapojení do trojuholníka) priamo do siete a vyhodilo mi poistky...
Pravdepodobne bude probl. v motore. Má význam ešte ho zapájať do hviezdy a skúšať ho tak ?
Tak som ho premeral a motor preráža, neviem či je to ešte k tejto téme, ale má význam sa púšťať sa do opravy ?
(https://lnk.sk/aOYW) označené kontakty vzájomne prerážajú.

Ďakujem za rady...
Naposledy upravil PeterMo dňa 04 Jún 2019, 18:48, celkovo upravené 1 krát.
PeterMo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 16
Založený: 03.06.2019
Karma: 0

Re: Nastavenie frekvenčného meniča VYBO - Séria A550

Odoslaťod AlbiDartanan » 04 Jún 2019, 18:31

Možno trepnem hlúposť (ak hej tak ma opravte) : niektoré motory sa zapínajú do trojuholníka iba po rozbehnutí aby ti nevyrazilo istič (teda najskorej hviezda , potom trojuholník ).
"Possible is that which can be done immediately, impossible that which takes a little longer..."
intitle:"index of " XXX YYY -html -htm -php -asp -cf -gsp
Mamont. Largest FTP Search Engine = http://www.mmnt.ru/int/
http://www.mmnt.net/
AlbiDartanan
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1736
Vek: 35.6
Založený: 09.07.2009
Karma: 8

Re: Nastavenie frekvenčného meniča VYBO - Séria A550

Odoslaťod Drakoush » 04 Jún 2019, 18:44

PeterMo napísal:Motor som zapojil (v zapojeni do trojuholnika) priamo do siete a vyhodilo mi poistky...
Pravdepodobne bude probl. v motori. Má význam ešte ho zapájať do hviezdy a skúšať ho tak ?


Určite áno, keď si mu dal prepätie... Mal by si to zveriť do rúk nejakému elektrikárovi, lebo bez základu sa ťažko robí.
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.
Drakoush
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 9772
Vek: 24.47
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 49

Re: Nastavenie frekvenčného meniča VYBO - Séria A550

Odoslaťod PeterMo » 04 Jún 2019, 18:50

PeterMo napísal:Motor som zapojil (v zapojení do trojuholníka) priamo do siete a vyhodilo mi poistky...
Pravdepodobne bude probl. v motore. Má význam ešte ho zapájať do hviezdy a skúšať ho tak ?
Tak som ho premeral a motor preráža, neviem či je to ešte k tejto téme, ale má význam sa púšťať sa do opravy ?
(https://lnk.sk/aOYW) označené kontakty vzájomne prerážajú.

Ďakujem za rady...

edit...
Premeroal som vzájomne kontakty, takto by to asi prerážať nemalo.
Slaboprúd mi je bližší, v silnoprúde mám možno slabšie základy, dávam extrémne pozor, uvedomujem si riziká.
PeterMo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 16
Založený: 03.06.2019
Karma: 0

Re: Nastavenie frekvenčného meniča VYBO - Séria A550

Odoslaťod misocko » 04 Jún 2019, 18:53

ked som skusal jeden menic bez pripojeneho nulaka na kostru motora tak robil presne to co tebe, motor sa rozbehol az po odpojeni menica zo zasuvky
PS co tak pozriet si v manuali co znamena chyba ktoru vypisuje, namiesto toho aby si motor zapojeny do D napojil na siet?
misocko
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3079
Vek: 43.11
Založený: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 25

Re: Nastavenie frekvenčného meniča VYBO - Séria A550

Odoslaťod jenda23 » 04 Jún 2019, 22:54

Pokud se motor proráží mezi označenými svorkami je izolačně vadné jedno z vinutí a je zbytečné dále se pokoušet o jeho zprovoznění. Krom toho hrozí destrukce měniče. Čemuž naprosto odpovídá chybové hlášení měniče - nadproud při rozběhu. :thanks:
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky
jenda23
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5423
Vek: 29.54
Založený: 27.06.2008
Bydlisko: Česká Třebová
Paragraf: 23
Karma: 62

Re: Nastavenie frekvenčného meniča VYBO - Séria A550

Odoslaťod Drakoush » 05 Jún 2019, 07:30

A ako vieš, že prerážajú? Čo ak meral odpor vinutia?
A ktoré kontakty prerážajú? Daj SEM fotku.
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.
Drakoush
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 9772
Vek: 24.47
Založený: 08.02.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 49

Re: Nastavenie frekvenčného meniča VYBO - Séria A550

Odoslaťod romiadam » 05 Jún 2019, 08:10

Pisal si ze si uvedomujes rizika 400V, tak potom bud opatrny.

V prvom rade premeraj vinutia. Najdi si na google ako. Pisem z mobilu.
Nebezpecnejsi sposob ale rychlejsi ak nevies ako premerat vinutia je (ale mozu lietat istice a fazove napatie sa moze objavit na kostre motora), ze zapoj motor do hviezdy (nie trojuholnik, ten je pre menic) hlavne pripoj kostru 400V (zltozeleny vodic) na kostru motora (keby vinutie prerazalo na kostru, nech to vytrepe istic a nie teba treskne o zem).
Ak nevyhodi poistky, tak mas napoli vyhrane. Ak sa roztoci, nechaj chvilu motor tocit a ak je vsetko OK nechaj este tocit asi 15-30 min ci sa nadmerne nebude zahrievat.
Pre istotu pred tym ako sa dotknes tociaceho sa motora zmeraj multimetrom (prepnutym na 1000V striedavych) napatie jednej fazy medzi kostrou 400V (zltozelemy vodic) a fazou 400V kvoli testu multimetra (mal by ukazat 230V) a potom ci je neake napatie na kostre motora voci kostre 400V. Malo by ukazovat 0V.
Ak toto vsetko bude OK mozes pokracovat v testoch FM.

Manual FM sa pribaluje k FM aby sa precital. Tam zvykne byt aj navod co je nutne nastavit pre prve spustenie. Ak ho nepribalili, musis si ho stiahnut z internetu zo steanky vyrobcu FM. Tiez na google a youtube mad milion navodov ako sa to nadtavuje.
Je to na dlho to to tu vysvetlovat krok po kroku. Potom sa tu mozeme bavit stylom nastav/skontroluj tento a ten parameter a musi to ist ak FM je OK.
Bezny FM by mal prezit bez problemov ak je problem s vinutim motora, takze FM by mal byt v poho.

Daj nam vediet ci este zijes. :biggrin:

EDIT: Sakra, prehliadol som ze napisal ze motor preraza.....
Naposledy upravil romiadam dňa 05 Jún 2019, 08:17, celkovo upravené 5 krát.
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3152
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 15

Re: Nastavenie frekvenčného meniča VYBO - Séria A550

Odoslaťod jenda23 » 05 Jún 2019, 08:11

Už dal.. https://photos.google.com/share/AF1QipM ... 01NllGMy1B pokud se tydle svorky prorážejí do sebe je to špatný...
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky
jenda23
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5423
Vek: 29.54
Založený: 27.06.2008
Bydlisko: Česká Třebová
Paragraf: 23
Karma: 62

Re: Nastavenie frekvenčného meniča VYBO - Séria A550

Odoslaťod romiadam » 05 Jún 2019, 08:18

Previnut moror alebo novy motor.
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3152
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 15

Re: Nastavenie frekvenčného meniča VYBO - Séria A550

Odoslaťod jenda23 » 05 Jún 2019, 08:25

Převíjet se nevyplatí u takhle malých točivých strojů. Ve sběrně sehnat jinej za 50kč kilo....
Lokomotiva je jako žena.Je jich stovky typů a každej z nich je jinej,každá z nich je svým způsobem krásná.Když jí chceš aspoň trochu poznat jsou to stovky hodin času.Nejde s ní být aniž bys jí bezmezně miloval,je nemožný jí znát do poslední skulinky
jenda23
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5423
Vek: 29.54
Založený: 27.06.2008
Bydlisko: Česká Třebová
Paragraf: 23
Karma: 62

Re: Nastavenie frekvenčného meniča VYBO - Séria A550

Odoslaťod PeterMo » 05 Jún 2019, 08:29

Uz mam na ceste dalsi motor, testnem a ozvem sa z vysledkami. Po studiu ako opravit motor, som usudil ze to je na dlho, moje terajsie vedomosti su nedostacujuce, bude treba dostudovat. V kazdom pripade som sa dost posunul od prveho prispevku aj vdaka Vam.
Velka vdaka, po doplneni motoru pokracujem...

-- Spojený príspevok 05 Jún 2019, 08:53 --

Pokial ma Frekvencny menic 2,2kW a dam tam motor co bude mat 2,2,kW nebude problem, ze je to bez rezervy , co sa tyka zivotnosti ?
Viem, ze teoreticky je to v pohode, len co prax a zivotnost ?
Vdaka...
PeterMo
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 16
Založený: 03.06.2019
Karma: 0

Ďalšia

Naspäť na Výkonová elektronika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: MSN [Bot] a 3 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.76 sekúnd