Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • PIC a MOSFET

PIC a MOSFET

V┼íetko ─Źo sa t├Żka mikropo─Ź├şta─Źov + Sekcia Arduino

Moderátori: psichac, Moderátori

PIC a MOSFET

Odosla┼ąod mato3000 » 17 Sep 2012, 21:33

rie┼íim tak├║ drobnos┼ą, m├┤┼że sa zapoji┼ą MOSFET priamo na MCU, alebo treba ho sp├şna┼ą tranzistorom ? dajme tomu ┼że by bol otvoren├Ż pri 5V, ale jedn├í sa mi o jeho kapacitu na vstupe, ─Źi to bude robi┼ą probl├ęm ─Źi nie .
"S├şran hlinit├Ż vo vodnom roztoku sa rozlo┼ż├ş na jednotliv├ę ─Źasti ale roztok ma celkov├ę PH 3,5 tak┼że nemo┼żno hovori┼ą o jednozna─Źne z├ísaditom elektrolyte" Waldes
mato3000
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 9267
Zalo┼żen├Ż: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 113

Re: PIC a MOSFET

Odosla┼ąod boraicho » 17 Sep 2012, 21:51

"Aj nevinne vyzeraj├║ca s├║─Źiastka, m├┤┼że by┼ą pr├ş─Źinou nefunk─Źnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
boraicho
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 11279
Vek: 28.28
Zalo┼żen├Ż: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 40

Re: PIC a MOSFET

Odosla┼ąod jaromir » 17 Sep 2012, 22:05

mato: z toho ako si sa opytal, ti neodpovie nikto. Samozrejme kazdy mosfet ma nejaku kapacitu hradla, ale to, ci to bude vadit zavisi od velkosti kapacity, prudovych moznosti vystupu PIC-u a hlavne spinacej frekvencie.
Vlastne - vadit ako vadit. Problemom pri nedostatocnom budeni FETov - ak pracuju ako spinace - je prechodovy stav, kedy kapacita hradla sposobuje, ze hradlo nie je celkom otvorene. Vtedy je na FETe velky ubytok napatia a teda aj vykonova strata. Pokial ti toto nevadi, tak nemas nijaky problem. Typicky je to pri spinani malych zatazi, trebars male rele alebo co.
Ak spinas velke zataze - povedzme 50W - ani tu to nemusi byt problem. Povedzme, ze prechodovy jav trva 100us. Ak spinas kazdu sekundu, FET sa ti dostatocne ochladi v prestavkach, stredny upeceny spinaci vykon je radovo jedna desattisicina z 25W, teda 2.5mW. Treba k tomu pripocitat stratu na otvorenom FET-e, ale pri pouziti modernych typov sa mozes zaobist uplne bez chladica.
Ak ale spinas takuto zataz kazdu milisekundu (trebars z nejakeho PWM), tak je stratovy spinaci vykon uz jednou desatinou z 25W, co uz prestava byt sranda a chce to poriadnejsi chladic. Alebo minimalizovat spinacie straty, teda budic, ktory je schopny dodat vacsi prud nez IO pin PICka.

Takze - odpoved je - podla situacie.

Pokial spinas malo casto alebo male zataze, priame budenie IO pinom postacuje. Ja som takto onehda robil spinanie jednym MOSFETom v SOIC8, spinal zataz 7A/12V, cca raz za sekundu a pri prevadzke bol studeny.
Ale ked som robil 100W SMPS DSP-ckom a dvomi velkymi FETmi v polomoste so spinacou frekvenciou 200kHz, presla ma akakolvek sranda a budic musel dodavat impulzne do hradiel MOSFET-ov radovo ampere, inak by sa tranzistory uskvarili pri stvrtinovej zatazi.
jaromir
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 4510
Vek: 33.14
Zalo┼żen├Ż: 08.07.2011
Bydlisko: Bratislava
Karma: 97

Re: PIC a MOSFET

Odosla┼ąod mato3000 » 17 Sep 2012, 22:10

no m┼ła sk├┤r zauj├şmal vplyv na MCU, teda napr├şklad ─Źi t├í kapacita nesp├┤sob├ş napr├şklad ten u┼ż tolko spom├şnan├Ż RMW efekt a jedn├í sa pr├íve o PWM v├Żstup.
"S├şran hlinit├Ż vo vodnom roztoku sa rozlo┼ż├ş na jednotliv├ę ─Źasti ale roztok ma celkov├ę PH 3,5 tak┼że nemo┼żno hovori┼ą o jednozna─Źne z├ísaditom elektrolyte" Waldes
mato3000
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 9267
Zalo┼żen├Ż: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 113

Re: PIC a MOSFET

Odosla┼ąod jaromir » 17 Sep 2012, 22:30

Pri PWM vystupe to nehrozi, lebo ten je do jednotky/nuly zhadzovany hardwarom ako jeden pin. Nerobi sa tam RMW - read-modify-write.
RWM problem nastava pri programovych manipulaciach s PORT registrami bud cez bcf/bsf instrukcie alebo nacitanim, zmenenim a zapisom PORT registra. Stale mam pocit, ze nie celkom chapes co je RMW problem.

Tak ako tak, najjednoduchsim a najefektivnejsim riesenim RMW je pouzitie PICka s LAT registrami - teda PIC16F1xxx alebo lepsie PIC18. Tam mozes spinat cokolvek, nemas problem.
jaromir
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 4510
Vek: 33.14
Zalo┼żen├Ż: 08.07.2011
Bydlisko: Bratislava
Karma: 97

Re: PIC a MOSFET

Odosla┼ąod mato3000 » 17 Sep 2012, 22:39

pr├íve┼że ch├ípem, len jedna vec mi nejde do hlavy.

boraichovi ne┼íiel zapn├║┼ą ten pin pomocou PORTA,X, tak pou┼żil LATA,X . toje zatial v poriadku, ale ak odpojil ten mosfet tak mu ┼íiel aj pr├şkaz PORTA,X :D . tak┼że toto ma prekvapilo. a chcel som vedie┼ą ─Źi sa d├í ten pin ovplyvni┼ą aj zvonka napr├şklad kapacitou MOSFETu. alebo ak├ę m├í┼í na toto vysvetlenie ?
"S├şran hlinit├Ż vo vodnom roztoku sa rozlo┼ż├ş na jednotliv├ę ─Źasti ale roztok ma celkov├ę PH 3,5 tak┼że nemo┼żno hovori┼ą o jednozna─Źne z├ísaditom elektrolyte" Waldes
mato3000
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 9267
Zalo┼żen├Ż: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 113

Re: PIC a MOSFET

Odosla┼ąod jaromir » 17 Sep 2012, 22:44

Som rad, ze to az teraz zacinas chapat. Pomaly ale isto sa k tomu dostavame :)
Prestuduj si este tie linky, ktore som posielal, zamysli sa nad vplyvom kapacity na IO pine na RMW problem a pripadne ti k tomu zajtra napisem obsirny komentar. Dnes sa mi uz nechce.
jaromir
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 4510
Vek: 33.14
Zalo┼żen├Ż: 08.07.2011
Bydlisko: Bratislava
Karma: 97

Re: PIC a MOSFET

Odosla┼ąod mato3000 » 17 Sep 2012, 22:56

tak teraz som ┼ąa v├┤bec nepochopil.

┼ílo mi o to poveda┼ą ─Źi ten jav vznikol aj pri tom mosfete a v tom pr├şpade je tak├ęto zapojenie nepou┼żite─żn├ę, alebo nie. ja osobne tak├ęto zapojenia nerob├şm v┼żdy tam m├ím na budenie tranzistor, teda v┼żdy ak idem sp├şna┼ą viackr├ít za sek. a nie len ON OFF. pou┼ż├şvam bu─Ć  ULN2804 alebo nejak├Ż tranzistor ak sa jedn├í o jedno dve sp├şnania.

samozrejme sa te┼í├şm na koment├ír,lebo ma to zauj├şma.
"S├şran hlinit├Ż vo vodnom roztoku sa rozlo┼ż├ş na jednotliv├ę ─Źasti ale roztok ma celkov├ę PH 3,5 tak┼że nemo┼żno hovori┼ą o jednozna─Źne z├ísaditom elektrolyte" Waldes
mato3000
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 9267
Zalo┼żen├Ż: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 113

Re: PIC a MOSFET

Odosla┼ąod boraicho » 17 Sep 2012, 23:14

robil som taky pokus dal som na vystup kapacity 470nF 470 a 1uF folie, proste ─Źo mi pri┼ílo pod ruku nerie┼íil som a diody a napisal som toto

RA0=1;
RA4=1;
RA5=1;

a v┼żdy sa zapol iba jeden pin RA5 tu┼íim a robilo mi to aj ked som namiesto tych filovych kondikov mal mosfety priamo na vystupe cez 10R odpor,┼że sa s tych troch zopol v┼żdy iba jedny vystup. ale ked som dal medzi to pauzy delay_ms alebo delay_us tak u┼ż sa zopli v┼íetky postupne

ale ked som napisal toto a pauzy som nedaval

LATA0=1;
LATA4=1;
LATA5=1;

tak sa mi zapli všetky vystupy.
"Aj nevinne vyzeraj├║ca s├║─Źiastka, m├┤┼że by┼ą pr├ş─Źinou nefunk─Źnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
boraicho
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 11279
Vek: 28.28
Zalo┼żen├Ż: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 40

Re: PIC a MOSFET

Odosla┼ąod mato3000 » 17 Sep 2012, 23:18

no a ke─Ć si to dal pre─Ź tak ti ┼ílo aj klasick├ę
RA0=1;
RA4=1;
RA5=1;

alebo nie ?
no a keby si sa dr┼żal spr├ívneho zapojenie aj s tranzistormi, tak by si nerie┼íil dva dni tento probl├ęm :D
"S├şran hlinit├Ż vo vodnom roztoku sa rozlo┼ż├ş na jednotliv├ę ─Źasti ale roztok ma celkov├ę PH 3,5 tak┼że nemo┼żno hovori┼ą o jednozna─Źne z├ísaditom elektrolyte" Waldes
mato3000
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 9267
Zalo┼żen├Ż: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 113

Re: PIC a MOSFET

Odosla┼ąod jaromir » 18 Sep 2012, 11:01

mato, s tym RMW efektom je to takto.
Taka RMW instrukcia robi toto: read-modify-write. Napriklad bsf je typicka RMW instrukcia - aplikujme ju na nejaky register, napriklad INDF.

K├│d: Vybra┼ą v┼íetko
movlw 0xC0
movwf INDF
bsf INDF,3

pred instrukciou bsf ma INDF hodnotu 0xC0. MCU urobi to, ze sa nasmeruje na INDF, vezme si jej hodnotu, celych osem bitov - teda hodnotu 0xC0, do nejakeho svojo interneho registra, tam si zmeni ten jeden bit, v tom internom registri je teraz osembitova hodnota 0xC8, potom sa obsah toho osembitoveho registra prekopiruje naspat do INDF. Teoreticky je toto uplne dobry a korektny sposob - az na IO porty.
Vezmime si kod a predpokladajme, ze na PORTA nie je pripojene absolutne nic. Hole piny.
K├│d: Vybra┼ą v┼íetko
bsf PORTA,0
bsf PORTA,1

Ak je na zaciatku PORTA nulovy, tak prva instrukcia bsf urobi toto:
A, prekopiruje sa hodnota PORTA do interneho registra - teraz je tu 0x00
B, v internom registri sa nastavi nulty bit - teraz je v nom 0x01
C, prekopiruje sa hodnota registra do PORTA - 0x01 ide na PORTA
Druha instrukcia urobi toto
A, prekopiruje sa hodnota PORTA do interneho registra - teraz je tu 0x01
B, v internom registri sa nastavi prvy bit - teraz je v nom 0x03
C, prekopiruje sa hodnota registra do PORTA - 0x03 ide na PORTA
Hura, na pinoch 0 a 1 mame vysoku uroven, ako ocakavame.

Ale teraz vezmime ten isty kod ale PORTA0 a PORTA1 budu zatazene kondikmi, povedzme 1uF.
Ak je na zaciatku PORTA nulovy, tak prva instrukcia bsf urobi toto:
R, prekopiruje sa hodnota PORTA do interneho registra - teraz je tu 0x00
M, v internom registri sa nastavi nulty bit - teraz je v nom 0x01
W, prekopiruje sa hodnota registra do PORTA - 0x01 ide na PORTA
Lenze - IO pin sa snazi nabijat kapacitu 1uF a tato kapacita sa nabija z 20mA pinu pomaly. Ked instrukcie idu hned po sebe, pri rychlosti 20MHz je to 200ns po sebe. Za tu dobu sa kondik nabil trebars na 0,1V. Lenze toto napatie znamena, ze citanie z PORTA da na tomto pine logicku nulu, aj ked pred chvilou som tam zapisal jednotku.
R, prekopiruje sa hodnota PORTA do interneho registra - stale sa cita 0x00
M, v internom registri sa nastavi prvy bit - teraz je v nom 0x02
W, prekopiruje sa hodnota registra do PORTA - 0x02 ide na PORTA
Toto je problem. urobil si bsf na dvoch pinoch, ale jednotka je len na jednom z nich.

Ak das medzi zapisy oneskorenie, situacia je ina
K├│d: Vybra┼ą v┼íetko
bsf PORTA,0
call delay_100ms
bsf PORTA,1

Ak je na zaciatku PORTA nulovy, tak prva instrukcia bsf urobi toto:
R, prekopiruje sa hodnota PORTA do interneho registra - teraz je tu 0x00
M, v internom registri sa nastavi nulty bit - teraz je v nom 0x01
W, prekopiruje sa hodnota registra do PORTA - 0x01 ide na PORTA
IO pin sa snazi nabijat kapacitu 1uF a tato kapacita sa nabija z 20mA pinu pomaly. Ale kedze ma dost casu na jeho nabitie, povedzme tych 100ms, tak sa kapacita nabije na 4,5V a to sa vyhodnoti ako logicka 1
R, prekopiruje sa hodnota PORTA do interneho registra - uz sa cita 0x01
M, v internom registri sa nastavi prvy bit - teraz je v nom 0x03
W, prekopiruje sa hodnota registra do PORTA - 0x03 ide na PORTA
Voila, RMW problem je ako tak vyrieseny.

Dospelejsie MCU (PIC16F1xxx alebo PIC18 a vyssie) maju LAT register a PORT register. Citanie z LAT registra nevracia aktualnu hodnotu z IO portu, ale poslednu zapisanu hodnotu, takze sa strati principialna cesta k RMW problemom, ak sa LAT registre pouzivaju na vystup hodnot a PORT na citanie hodnot.

Pripadne sa da softwarovo emulovat LAT pomocou shadow registra, ale o tom som uz pisal predtym. Pripadne ina softwarova cesta - strukturovanie programu tak, aby som nezapisoval na PORT kade-tade bez ladu a skladu, ale v istej faze vykonavania programu. Ked ti program bezi v nejakom stavovom stroji, tak v jednom docasnom stave, ktory sa moze vyvolavat povedzme raz za milisekundu, sa na zaklade flagov nastavencyh v tych castiach programu, ktore chcu operovat s IO pinmi, vysklada hodnota a ta sa cela strci do PORT registra.
Toto je dovod, preco sa PICka v tejto primitivnej forme (bez LAT registra) pouzivaju desatrocia, ale s trochou programatorskej stabnej kultury a poznania internej funkcie MCU s tym nie su problemy. Ale o poznanie jednoduchsie je pouzivat novsie MCU. Chapem, ze ak kodsi v assembleri a programovanie nie je pre teba denno-denna zalezitost, nemusi to byt trivialne - ale skus pouvazovat v dalsich projektoch. Prechod na PIC18 je IMHO jednoduchy, mas k dispozicii kopu pamate, periferii a na 99,9% ziadne strankovanie. Na zvysne otazky mas forum alebo ti odpoviem pri pive :)
jaromir
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 4510
Vek: 33.14
Zalo┼żen├Ż: 08.07.2011
Bydlisko: Bratislava
Karma: 97

Re: PIC a MOSFET

Odosla┼ąod troodon » 18 Sep 2012, 11:26

skus vyuzivat MOSFETY TTL kompatibilne kde uz relativne nizkym napatim dokazes otvorit FET na potrebnu hodnotu. Vygooglit sa da toho vela o tej problematike, samozrejme pre extremne prudy budes potrebovat tranzistorom posilnene budenie vyssim napatim ale dnes sa z uP daju budit FETY ktore s prehladom zopnu radovo Ampere az desiatky Amperov.

nieco k tematike http://arduinodiy.wordpress.com/2012/05 ... tl-levels/
troodon
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
St├íly ─Źlen
St├íly ─Źlen
Pr├şspevky: 468
Vek: 36.99
Zalo┼żen├Ż: 04.11.2010
Bydlisko: Nitra
Karma: 28

Re: PIC a MOSFET

Odosla┼ąod mato3000 » 18 Sep 2012, 14:16

troodon,srandista , si nepochopil o ─Źo sa tu jedn├í, ne┼ílo o otv├íranie MOSFETU


takto by sa nemal prejavi┼ą t├í kapacita na pine ....

Obrázok
Naposledy upravil mato3000 d┼ła 18 Sep 2012, 14:57, celkovo upraven├ę 2 kr├ít.
"S├şran hlinit├Ż vo vodnom roztoku sa rozlo┼ż├ş na jednotliv├ę ─Źasti ale roztok ma celkov├ę PH 3,5 tak┼że nemo┼żno hovori┼ą o jednozna─Źne z├ísaditom elektrolyte" Waldes
mato3000
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 9267
Zalo┼żen├Ż: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 113

Re: PIC a MOSFET

Odosla┼ąod mato3000 » 18 Sep 2012, 14:38

tak a teraz podám vysvetlenie.

jaro to ─Źo si p├şsal ch├ípem ├║plne presne a aj som ch├ípal. t├║to t├ęmu som zalo┼żl preto, ┼że Boraicho m├í neust├íle probl├ęmy s t├Żm MCU a nechcel si to necha┼ą vysvetli┼ą, tak┼że som trochu teba zneu┼żil, lebo ty m├í┼í lep┼íie pedagogick├ę vlastnosti :D m├í┼í u m┼ła da─ż┼íie pivo a mo┼żno ┼ąa teraz zlom├şm na husacinu u n├ís v z├íhrade asi bud├║ci t├Ż┼żde┼ł :wink:

tak┼że pre pochopenie :
[17.09.2012 20:56:54] boris: teraz ja tebe nerozumiem
[17.09.2012 20:57:05] boris: funguje to aj s t├Żmi kond├şkami, alebo nie ?
[17.09.2012 20:57:14] boraicho: hej mam na vystupe kondiky
[17.09.2012 20:57:17] boraicho: a teraz napišem
[17.09.2012 20:57:23] boris: a to na─Źo ?
[17.09.2012 20:57:29] boris: ak ich d├í┼í pre─Ź├Ą
[17.09.2012 20:57:33] boris: funguje RA
[17.09.2012 20:57:37] boraicho: ano
[17.09.2012 20:57:50] boris: no tak┼że je to umelo vyvolan├Ż ten RWM
.
.
.
.
[17.09.2012 21:27:14] boris: a teraz vie┼í ┼że to vytv├íra a to logicky ten efekt RWM
[17.09.2012 21:27:33] boris: pozri d├ím ot├ízku na SE a uvid├şme

RWM = RMW :D to je preklep

ja som mu hne─Ć povedal ┼że to m├í zle zapojen├ę a ┼że kapacita na MOSFETE mu bude robi┼ą probl├ęm
tak┼że tvoj pr├şspevok by sa mal za─Ź├şna┼ą: "Boraicho, s tym RMW efektom je to takto. ..."

a to je aj reakcia na to druh├ę vl├íkno , kde tvrd├şm ┼że ja som ten efekt postrehol 1x zo 30tich projektov a on 2x z dvoch procesorov v prvom projekte, z ─Źoho mi jasne vypl├Żva ┼że je chyba pravdepodobne u neho.

hore je to spr├ívne zapojenie vpredch├ídzaj├║com pr├şspevku, alebo pou┼żitie LAT, ako p├ş┼íe┼í. len neviem ak├Ż vplyv m├í ta kapacita na deform├íciu dig. sign├ílu, samozrejme v n├şzkych r├Żchlostiach je to jedno.

a ja rob├şm na nov├Żch PIC16Fxxx, kde je ten LAT a mnoho vypel┼íen├ş a takisto na 18F , tak┼że nevid├şm probl├ęm. s tou 887i─Źkou som za─Ź├şnal pred tromi rokmi a pri pic16F ASM nepotrebuje┼í ani z─Ćaleka to─żko pamete ako pri C teda ti sta─Ź├ş tak tretina :D
"S├şran hlinit├Ż vo vodnom roztoku sa rozlo┼ż├ş na jednotliv├ę ─Źasti ale roztok ma celkov├ę PH 3,5 tak┼że nemo┼żno hovori┼ą o jednozna─Źne z├ísaditom elektrolyte" Waldes
mato3000
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 9267
Zalo┼żen├Ż: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 113

Re: PIC a MOSFET

Odosla┼ąod jaromir » 18 Sep 2012, 15:11

No uz sa zacinam chapat aj ja...
No co uz s tebou ked si ma takto sprosto zneuzil a ja som ti sprosto skocil na lep :D Svoj dlhocizny post beriem okolo RMW ako pozvanku k tebe, na husacinu :)

Ale naspat k technike - kapacita 1-4uF na gate MOSFETu je nejako vela. Byvaju to u velkych trandikov jednotky nanofaradov.

Pouzitie LAT nema vplyv na deformaciu signalu. Na ten ma vplyv iba konstrukcia IO koncaku - ale tomu je jedno ci dostane prikaz z LAT alebo PORT registra.
Pouzitie PIC18F alebo aspon PIC16F1xxx ti iba schvalujem.

Co sa tyka C-asm debaty - tak to preberieme pri husacine. Tato tema je dobrym zakladom pre svatu vojnu v akomkolvek diskusom fore okolo mikrokontrolerov :D
jaromir
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 4510
Vek: 33.14
Zalo┼żen├Ż: 08.07.2011
Bydlisko: Bratislava
Karma: 97

Re: PIC a MOSFET

Odosla┼ąod mato3000 » 18 Sep 2012, 15:15

jaromir nap├şsal:
Ale naspat k technike - kapacita 1-4uF na gate MOSFETu je nejako vela. Byvaju to u velkych trandikov jednotky nanofaradov.


ta├í kapacita bol preklep, resp som posunul des ─Źiarku

ale ide o to boraicho m├í aj tak vysok├║ 3850pF a ja pou┼ż├şvam 15pF na ULN2804 pr├şpane 2,5pF na 2sc3052

ozvem sa ti potom cez SS
"S├şran hlinit├Ż vo vodnom roztoku sa rozlo┼ż├ş na jednotliv├ę ─Źasti ale roztok ma celkov├ę PH 3,5 tak┼że nemo┼żno hovori┼ą o jednozna─Źne z├ísaditom elektrolyte" Waldes
mato3000
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 9267
Zalo┼żen├Ż: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 113

Re: PIC a MOSFET

Odosla┼ąod boraicho » 18 Sep 2012, 15:19

no ten 2SC3052 ma 2,5p kapacitu ale v├Żstupnu na kolektore a v datashsete nepi┼íe vstupnu, tak┼że vstupna bude isto ve─Ź┼íia.

120N4F6 ma vstupnu kapacitu 3850p ale v├Żstupnu len 650piko.
"Aj nevinne vyzeraj├║ca s├║─Źiastka, m├┤┼że by┼ą pr├ş─Źinou nefunk─Źnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
boraicho
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Ultimate ─Źlen
Ultimate ─Źlen
Pr├şspevky: 11279
Vek: 28.28
Zalo┼żen├Ż: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 40

Re: PIC a MOSFET

Odosla┼ąod mato3000 » 18 Sep 2012, 15:27

no v├Żstupn├í n├ís nezauj├şma, tak ostanem pri tom pr├şklade s ULN :D , neviem ak├║ m├í vstupn├║ kap ten 2SC
"S├şran hlinit├Ż vo vodnom roztoku sa rozlo┼ż├ş na jednotliv├ę ─Źasti ale roztok ma celkov├ę PH 3,5 tak┼że nemo┼żno hovori┼ą o jednozna─Źne z├ísaditom elektrolyte" Waldes
mato3000
Obr├ízok pou┼ż├şvate─ża
Power user
Power user
Pr├şspevky: 9267
Zalo┼żen├Ż: 04.01.2009
Bydlisko: BA
Karma: 113


Nasp├Ą┼ą na Mikropo─Ź├şta─Źe

Kto je pr├ştomn├Ż

U┼ż├şvatelia prezeraj├║ci si toto f├│rum: ┼Żiadny registrovan├Ż pou┼ż├şvate─ż a 0 host├ş.

cron
Forums ©
Autor str├ínky je Ondrej Z├ívodsk├Ż(zawin), o graficky design sa star├í ─Żubo┼í Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
─îas potrebn├Ż k spracovaniu str├ínky 0.68 sek├║nd