Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Rezanie polystyrénu a všetko okolo toho

Rezanie polystyrénu a všetko okolo toho

Pomoc v oblasti výkonovej elektroniky (zdroje, nabíjačky, meniče a pod.)

Moderátori: mirosne, Moderátori

Re: Aky zdroj pre rezacku polystyrenu

Odoslaťod joži » 05 Sep 2018, 07:40

nerezový drot, trafopajka, triakova regulacia.... najjednoduchšia a najrýchlejšia rezačka aka sa dá urobit
joži
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 314
Založený: 06.07.2014
Bydlisko: Lazany
Karma: 5

Re: Aky zdroj pre rezacku polystyrenu

Odoslaťod bobo87 » 05 Sep 2018, 08:26

Ahoj, nieco podobne som nedavno riesil. Kupil som si 2 transformatory od tohto chlapika: https://elektro.bazos.sk/inzerat/89249132/Predam-Transformatory.php , zapojil som ich seriovo kvoli vyssiemu napatiu, za ne usmernovac, kondiky, PWM regulator s ampermetrom a bolo vystarane. :)
float l,I,Q,_,o;int E;main(){I=1.125;while(I>=-1.225){for(l=-2;l<=1;l+=3/79.0){Q=_=0;for(E=127;Q*Q+_*_<4.0&&--E>32;){o=Q;Q=Q*Q-_*_+l;_=2*o*_+I;}putchar(E);}putchar(10);I-=9/88.0;}}
bobo87
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1828
Vek: 32.06
Založený: 15.02.2007
Bydlisko: Košice
Karma: 11

Re: Aky zdroj pre rezacku polystyrenu

Odoslaťod MF » 05 Sep 2018, 17:10

Naco čekat na nějakej mizernej bazmeg z ebay, když už zdroj 24V máš, drát asi taky a hrst žárovek do auta seženeš v každej mototechně. Když se k tomu přidá i nějakej přepínač, lze regulovat teplotu drátu dle potřeby.
MF
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 114
Založený: 09.04.2014
Bydlisko: Pelhřimov
Karma: 0

Re: Aky zdroj pre rezacku polystyrenu

Odoslaťod zen » 05 Sep 2018, 19:46

Zas az tak jednoduche to nie je. Ja som dal odporovy drat a posunoval na jednej strane krokodyla. Funguje to vyborne na velmi tenke dosky. Ak je hrubka par cm, odporovy drat rychlo schladne a je velmi tazke urobit pekny rez.
Samozřejmě, že dědeček nemá kapesní hodinky poháněné elektřinou. Takový nesmysl si může vymyslit jen Saturnin. (Zdenek Jirotka, 1942)
zen
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 397
Založený: 22.11.2013
Bydlisko: Cadca
Karma: 5

Re: Aky zdroj pre rezacku polystyrenu

Odoslaťod Pozitron » 05 Sep 2018, 22:02

Dá sa to úplne bez elektriny - stolárskou pílkou s jemnými zubmi. Kým vymyslíš rezačku, máš polystyrén nalepený na celej stene. Ja som to tak robil ešte v roku 2005 na dome s pôdorysom asi tak 9,5x11m.
Pozitron
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 252
Založený: 20.12.2011
Karma: 8

Re: Aky zdroj pre rezacku polystyrenu

Odoslaťod romiadam » 05 Sep 2018, 22:26

Stolarska pila je najrychlejsia to je pravda, ale robi prach a bordel a lepi sa to vsade kvoli statickej elektrike, na nohy, na topanky, pada to na zem, ponosim to do domu, zena bute vytesena ze vsade bude polystyrenovy prach. Preto som to chcel rezat drotom. Je to cista robota.

Aj mna napadol ten krokodil. Zajtra to otestujem s tym 24V, 5A zdrojom a budem potahovat na tom drote ze kde skoncim ci budem mat aspon jeden meter drotu kedze rozmery dosiek su 1mx0,5m. Ak by som tam potreboval znacne viac drotu ako 1m, tak to uz bude neprakticke a mozno zostrojim narychlo vrabcie hniezdo z 555 pre PWM alebo nprogramujem MCU, kde si casy pwm nastavim a potom este doladim potahovanim po drote krokodila.

Chcel som to objednat z ebay.uk to mi pride za 4-5 dni stym ze to nebude stat 4€ ale 10€, co mi z casoveho hladiska nevadi.

Vyskusam aky dlhy drot treba na tych 24V.
Ten drot mam z roboty, robime z neho pruzinky a je trosku tensi ako su v perach.
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3152
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 15

Re: Rezanie polystyrénu a všetko okolo toho

Odoslaťod romiadam » 06 Sep 2018, 14:33

Cavte,

Asi kupim tento modul (ak sa mi nebude chciet to robit). Sice stoji aj s postovnym 3-4x viac ale zase do sedem dni ho mam doma.

Vie mi niekto povedat ze preco PWM moduly z ciny ako napr. aj tento:

https://www.ebay.ie/itm/6V-90V-DC-10A-P ... SwUANbS37q


maju dva vykonove polovidice pre PWM (ten treti bude asi 5V stabilizator 7805)?
Co som pozeral schemy, tie maju len jeden polovodicovy prvok.
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3152
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 15

Predchádzajúca

Naspäť na Výkonová elektronika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.31 sekúnd