SVMbass Hybrid Amp 500W

Pochváľte sa ostatným čo zaujímave ste vyrobili alebo práve vyrábate!

Moderátori: psichac, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
Betaron
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 166
Dátum registrácie: 09 Nov 2010, 00:00
Bydlisko: Valašské Klobouky
Vek: 67

SVMbass Hybrid Amp 500W

Príspevok od používateľa Betaron » 02 Máj 2013, 13:53

Zhruba před osmi, devíti roky jsem stavil hybridní baskytarový zesilovač, který ve zkratce popisuji v mých článcích o baskytarových aparaturách. Čas od času mi chodí maily už několik roků s dotazem na tento zesilovač ohledně nějaké dokumentace.
V podstatě nemám co tajit, sériovou výrobou zesilovačů se živit nebudu, čili s klidným svědomím mohu vyzradit svoje know-how, zkušenosti ze stavby, i když práce, hledání vhodné koncepce a laborování s tím spojené bylo hodně.

Požadavky na koncepci nástrojového zesilovače:
_ kanál A - elektronkový korekční předzesilovač
_ kanál B – Solid State, tranzistorový nebo IO korekční preamp
_ pásmový ekvalizer s tahovými potenciometry
_ koncový zesilovač 300 – 500W
_ linkový D.I. Output pro PA s možností řízení výstupní úrovně signálu
_ modul ochran
_ modul Softstart – pomalý náběh zdroje

Na základě různých modelů baskytarových zesilovačů, jsem se inspiroval vzhledem pro budoucí konstrukci, rozvržení ovládacích prvků a konektorů, nakonec nakreslil blokové zapojení. Pak následovala konstrukční činnost, sjednocení dokumentace, harmonogram prací.
Obrázok Obrázok Obrázok Obrázok
Obrázok Obrázok Obrázok Obrázok

Schéma baskytarového preampu BASS GUN s 2x ECC83 vyšlo v modrém AR 4/2002. Korekce mají velký zdvih. Středy a posunutí Mid-Sweep je řešeno pasívně, basy a výšky jsou ve zpětné vazbě druhé ECC.
Obrázok

Na internetu jsem podobné schéma nenašel a to mám v archívu všechny možné schéma Marshall, Messa, Ampeg atd., kde mají výrobci řešení korekcí vesměs v pasivní verzi. Později, u jiného baskytarového zesilovače jsem i toto řešení korekcí použil. Všechny firmy mají zapojení dost podobná, minimální rozdíly hodnot součástek. Zvuk – charakter, zabarvení - lze zkusmo upravit změnou kondenzátorů, odporů v katodách, tak říkajíc za jízdy. Byly udělány čtyři pracovní šasi, kdy po mnoha testech jsem „vytvořil“ konečné schéma Preamp, kanál A.
Obrázok Obrázok Obrázok

Pro kanál B jsem použil schéma, které bylo publikováno v časopise Elektor, Januar 1985. Původní zapojení bylo pro kytaru, kde je to i s dozvukovou jednotkou. Pro svůj účel jsem si nakreslil jinou dps.
Obrázok Obrázok Obrázok

Nyní ke stavbě preampu, ale vlastně komplet celá baskytarové hlavy. Něco takového vyžaduje zkušenost v elektrotechnice a konstruktérské nadání s vybavenou elektro-mechanickou dílnou, aby nakonec dílo vypadalo k světu. U elektronek se pracuje s napětím cca 400V! Takže nebezpečné! Napájecí transformátor, toroid jsem navrhl sám a navíjecí předpis se všemi potřebnými vinutími s objednávkou poslal do Tronic - cca 500W. Pro tento výkon na čtyřech Ohmech, musí mít koncový zesilovač napájení +/- 72V. Pro náročné podmínky nástrojových zesilovačů je vhodné, aby koncový zesilovač byl výkonově předimenzovaný. Na netu je stavební návod LEACH SuperAmp včetně DPS. Mám něco podobného. Stejně jako Leach jsem použil serioparalelní řazení koncových tranzistorů, tak aby pracovaly v bezpečné oblasti SOA. Je to skutečně znatelné, myslím tím taková ta zdravá čistá síla s bohatou rezervou. Původní schéma jsem našel na netu, postavil 4ks a prověřil v praxi. Použil jsem různé koncové tranzistory BD249/250C, nebo MJ15003/04.
Obrázok Obrázok

Pak jsem schéma upravil pro serioparalelní zapojení. Výborně to chodilo i s hromadou KD607/617, na těchto jsem ověřoval koncepci. Uvádím konečné schéma a obměněnou desku s plošnými spoji. Kdyby tento koncový zesilovač chtěl někdo stavit, musí se tou dokumentací nějak prokousat. Nic lepšího k tomu nemám, ovšem já se v tom vyznám. Kdyby to chtěl někdo překreslit do Eaglu, dobrovolnosti se meze nekladou…
Obrázok Obrázok Obrázok

Pro úplnost ze stavby uvádím taky schéma koncového zesilovače, který byl v konstrukci dříve a první tři roky byl takto zesilovač na koncertech používán.
Obrázok Obrázok Obrázok

Dalším krokem pro bohatší variabilitu zvuku byla volba grafického ekvalizéru. Použil jsem osvědčené zapojení EQ s 11-ti ks TL071, publikované v AR-5/83
Obrázok Obrázok

Určitě musí zesilovač obsahovat moduly ochran - proti DC napětí na výstupu včetně zpožděného připojení reproduktorů. Taky pomalý náběh zdroje je nezbytný, neboť silnější toroid je schopen při zapnutí vyhazovat jističe. Při použití toroidu 800W to ani jinak nebylo možné zapnout, než se stačily nabít filtrační kondenzátory. Omezovač nárazového proudu byl publikován v AR 4/2002, MeTronix už dříve prodával stavebnici MS22050.
Obrázok Obrázok Obrázok

Řiditelný výstup - D.I. Box Output s možností galvanického oddělením země pro PA. Každý konstruktér si to dělá podle sebe a možností. Do modulu jsem použil oblíbené „vajíčko“ známe z vrábelských zesilovačů AUJ-63x
Obrázok Obrázok Obrázok

Není to levná záležitost, o stráveném času ani nemluvě.
Takže spočítáte-li to suma sumárum, je výhodnější si koupit nějaký originál za 25 – 30 tisíc. Koho to ale baví, tomu se meze nekladou a lze postavit opravdu dobrý zesilovač s výborným zvukem. V té době jsem hrával na koncertech se zesilovači Ampeg SVT-2Pro, SVT-3Pro a Marshall JCM900, 100W Super Bass Series a mohu říci, že po zvukové a výkonové stránce nezůstal můj prototyp baskytarového zesilovače ani kousek pozadu.
Obrázok Obrázok Obrázok Obrázok Obrázok
Obrázok Obrázok Obrázok Obrázok Obrázok

Se zesilovačem jsem odehrál spoustu koncertů a zejména na podiích typu Open Air se dvěma boxy 4x10 šel z baskytary „veliký zvuk“.
Obrázok
:rock: :rock: :rock:
0

pyskon1
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 165
Dátum registrácie: 28 Jún 2012, 10:00
Vek: 30

Re: SVMbass Hybrid Amp 500W

Príspevok od používateľa pyskon1 » 03 Máj 2013, 17:07

Nepřehřívá se ? Při těch udávaných 500 Wattech to musí hezky topit i s větrákama :) . Jak jsou na tom ty elektronkové korekce? Šum, brum, barva zvuku oproti tranzistorům.
0

JanoP

Re: SVMbass Hybrid Amp 500W

Príspevok od používateľa JanoP » 03 Máj 2013, 18:01

Túto vecičku a celú zostavu som videl a počul a páčila sa mi, hlavne predný panel, práve kvôli tomu ako sú robené popisky a že je na prvý pohľad vidno že je to všetko ručná práca. A keď Betaron zabrnkal na najhrubšiu strunu basy, triaslo nám to vnútornosťami :D

Používateľov profilový obrázok
5ko
Power user
Power user
Príspevky: 10148
Dátum registrácie: 18 Feb 2010, 00:00
Vek: 68

Re: SVMbass Hybrid Amp 500W

Príspevok od používateľa 5ko » 03 Máj 2013, 19:29

Perfektne zvládnuté po stránke vývoja, realizácie aj zdokumentovania.Len málokto takto lahko pustí svoju robotu do placu,takže neostáva iné ,len kliknúť na K+.
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.

eagle130
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 839
Dátum registrácie: 16 Okt 2009, 00:00

Re: SVMbass Hybrid Amp 500W

Príspevok od používateľa eagle130 » 03 Máj 2013, 20:41

Nadherna praca........... :wink:
0

Napísať odpoveď