Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Templogger

Templogger

Pochváľte sa ostatným čo zaujímave ste vyrobili alebo práve vyrábate!

Moderátori: psichac, Moderátori

Templogger

Odoslaťod pablox » 09 Jún 2013, 18:02

Zdravim,
pridavam moj parmesacny projekt, jedna sa o zariadenie ktore ma tieto vlastnosti:
-meranie vonkajšej teploty, vlhkosti a osvetlenia
-meranie vnútornej teploty a vlhkosti
-záznam nameraných hodnôt na SD kartu každých 15 minút
-zobrazenie max/min hodnôt vonkajších veličín za konkrétny deň
-pred polnocou uloženie maxím/miním do osobitného súboru na SD karte
-po polnoci nulovanie max/min hodnôt
-zobrazenie na LCD 20x4 znakov s radičom HD44780 alebo kompatibilným
-jadrom je procesor ATMEGA32

Schéma zapojenia http://www.pablox.net/clanky/indikatory ... schema.png
Cely clanok najdete tu http://www.pablox.net/index.php?option= ... 6&Itemid=1

Finálne prevedenie:
Obrázok

Meracia hlavica so senzormi:
Obrázok


Výpis max/min hodnôt:
Obrázok

DPS:
Obrázok
Naposledy upravil pablox dňa 24 Nov 2013, 18:38, celkovo upravené 2 krát.
pablox
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 910
Vek: 25.64
Založený: 19.07.2006
Bydlisko: Ruzomberok
Karma: 13

Re: Templogger

Odoslaťod eurobastler » 09 Jún 2013, 18:34

Pekná práca, len predný panel kazí dojem - každá skrutka iná a neatraktívny design. Skôr by som skrutky zapustil do panelu (ak sa to dá) a následne nalepil zalaminovaný obraz panela. Mikrospínače by takisto nebolo zlé schovať - prekrýval by ich zalaminovaný panel. Karmu si určite zaslúžiš za trpezlivosť a finálny výsledok...
Obrázok
eurobastler
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3608
Vek: 27.84
Založený: 19.04.2009
Bydlisko: BA
Karma: 7

Re: Templogger

Odoslaťod pablox » 09 Jún 2013, 18:40

Ahoj,
na predom paneli este popracujem, skrutky som nechcel zapustat aby som sa mohol dostat k elektronike v pripade potreby.
pablox
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 910
Vek: 25.64
Založený: 19.07.2006
Bydlisko: Ruzomberok
Karma: 13

Re: Templogger

Odoslaťod straciam » 09 Jún 2013, 19:15

skvely napad. nieco take sa da kupit na ebay/dx za par E. :)
ale domace je domace..
v scheme mi chyba osetrenie vstupov pd2 a pd3 cez odpory
No password, no problem.
Ins-piration
straciam
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1032
Vek: 31.28
Založený: 06.01.2009
Bydlisko: Podbrezova
Karma: 27

Re: Templogger

Odoslaťod stefanSK » 09 Jún 2013, 19:28

načo by ich tam dával, veď sa dajú využiť interné odpory v uP.
S.K.
stefanSK
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 457
Založený: 24.06.2010
Bydlisko: Dechtice
Karma: 6

Re: Templogger

Odoslaťod pablox » 09 Jún 2013, 19:31

Ano su tam pouzite interne Pull-UP rezistory procesora.
pablox
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 910
Vek: 25.64
Založený: 19.07.2006
Bydlisko: Ruzomberok
Karma: 13

Re: Templogger

Odoslaťod straciam » 09 Jún 2013, 19:53

jaj tak pardon :)
No password, no problem.
Ins-piration
straciam
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1032
Vek: 31.28
Založený: 06.01.2009
Bydlisko: Podbrezova
Karma: 27

Re: Templogger

Odoslaťod jaromir » 10 Jún 2013, 07:36

Naco sa pouziva v beznej prevadzke tlacidlo "inicializacia karty" na prednom paneli?
jaromir
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 4509
Vek: 32.95
Založený: 08.07.2011
Bydlisko: Bratislava
Karma: 97

Re: Templogger

Odoslaťod pablox » 10 Jún 2013, 15:17

Ked vyberes kartu koli skopirovaniu dat z nej a po opatocnom vlozeni do loggera ju treba opat inicializovat.
pablox
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 910
Vek: 25.64
Založený: 19.07.2006
Bydlisko: Ruzomberok
Karma: 13

Re: Templogger

Odoslaťod jaromir » 10 Jún 2013, 15:28

Aj som si myslel, ale chcel som si to nechat potvrdit :)
Na takyto ucel byvaju konektory na SD-cku s kontaktom indikujucim vlozenie karty - v buducej konstrukcii to mozes pouzit ;-)

Inak pekna konstrukcia. Skoda ze k tomu nie su zdrojaky, nech sa mladez nieco poduci.
jaromir
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 4509
Vek: 32.95
Založený: 08.07.2011
Bydlisko: Bratislava
Karma: 97

Re: Templogger

Odoslaťod Tuf » 10 Jún 2013, 17:17

citácia z tvojho webu: "Celé toto zariadenie vzniklo ako výsledok nudy počas zimných mesiacov, kedy som sa pokúšal postaviť jednoduchý teplomer s ...". Pekná nuda :-) a užitočnejšia ako riešiť krížovky, sudoku alebo zízať do telky. Možných aplikácií je neúrekom, sledovanie prostredia tovaru, potravin, živočíchov a iných, citlivých na zmeny tepla, alebo priebehu teplôt počas dňa.
Aký je odber prúdu? Ako dlho vydrží batéria? Pekné.
Tuf
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1242
Založený: 27.02.2008
Bydlisko: cz
Karma: 6

Re: Templogger

Odoslaťod Napster050 » 10 Jún 2013, 22:40

pablox napísal:Ked vyberes kartu koli skopirovaniu dat z nej a po opatocnom vlozeni do loggera ju treba opat inicializovat.

hm, ja používam knižnicu od "ElmChan" či ako sa to volá a po vytiahnutí a následnom vložení karta funguje bez problémov ďalej bez inicializácie... alebo to teda zamňa robí tá knižnica ? neviem, už je to dávno čo som to programoval. Pravda je, že tam mám normálny konektor čo má aj spínacie kontakty, ale neviem či som zapájal všetky...
Navštívte nový web o audiotechnike a podeľte sa s nami !
http://www.vintageaudio.tk/
môj YouTube kanál
Napster050
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3048
Vek: 26.63
Založený: 01.01.2007
Bydlisko: Turčianske Teplice
Karma: 13

Re: Templogger

Odoslaťod pablox » 11 Jún 2013, 11:02

Napster050 napísal:
pablox napísal:Ked vyberes kartu koli skopirovaniu dat z nej a po opatocnom vlozeni do loggera ju treba opat inicializovat.

hm, ja používam knižnicu od "ElmChan" či ako sa to volá a po vytiahnutí a následnom vložení karta funguje bez problémov ďalej bez inicializácie... alebo to teda zamňa robí tá knižnica ? neviem, už je to dávno čo som to programoval. Pravda je, že tam mám normálny konektor čo má aj spínacie kontakty, ale neviem či som zapájal všetky...


Ja som mal k dispozicii konektor ktory ma len spinaci kontakt na Write protect ale to stlacenie tlacidla mi nevadi nakolko kartu nevytahujem az tak casto. Inak ja som zdrojak robil v Bascome a ten tusim akrtu nevedel zinicializovat sam, preto to tlacitko.



Este som kedysi skusal prenos nameranych hodnot do Raspberry PI a na web ale po tom ako som odpalil RPi som to nechal tak. Takze mozno aj toto bude dalsi "tuning" zariadenia :)
pablox
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 910
Vek: 25.64
Založený: 19.07.2006
Bydlisko: Ruzomberok
Karma: 13

Re: Templogger

Odoslaťod pablox » 22 Sep 2013, 17:55

Ahojte,
kto by chcel prikladam na stiahnutie nalogovane udaje za jul, august + grafy max/min teplot v PDF subore http://shared.pablox.net/logger_data.rar
pablox
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 910
Vek: 25.64
Založený: 19.07.2006
Bydlisko: Ruzomberok
Karma: 13

Re: Templogger

Odoslaťod BFX » 22 Sep 2013, 18:14

V tomto pripade by som jednoznacne pouzil iny MCU a to TI z radu MSP430... takmer vsetko co si tak pracne robil je uz hotove budto priamo na webe TI alebo na 43oh.com a tak podobne, ale tu je jasne vidiet vseobecny problem ze sa ludia boja pouzit iny MCU ako ten s ktorym uz pracovali.
Kurnik sopa ludia ved v tom nie su az teke rozdiely, aby ste museli vkuse vsade pchat tie nemozne AVRka.
A tu tiez plati kolko MCU ovladas tolko krat si profikom :lol:
Inak zastavam nazor naprv hladaj a pouzi, ako to "rob od podlahy" :D
“Nice looking” circuit construction doesn't always equate to good circuit performance.
http://www.arrl.org/files/file/Product%20Notes/chapter_1.pdf
BFX
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2381
Vek: 43.09
Založený: 04.09.2013
Bydlisko: Košice
Karma: 16

Re: Templogger

Odoslaťod jaromir » 22 Sep 2013, 18:33

Kto chce s uspechom pouzivat kdeake kniznice z webu, musi mat tolko skusenosti a programatorskeho umu, aby si ich vedel napsiat aj sam - inak pride k problemom, ake su tu pomerne caste: mam kniznicu A pre hardware B, ale chcem pouzivat hardware C, takze som v loji. Samozrejme, skuseny programator si kniznicu upravi alebo napise zgruntu, ale neskuseny library jockey sa na tom zasekne a prosi o radu na fore.
A prechadzat na iny MCU kvoli nejakym knizniciam je teda drsne :D Pokial su pisane v C, tak s malou namahou sa da portovat takmer vsetko, ak sa tam nenachadzaju rozsiahle hardwarovo zavisle casti alebo ine prasaciny.

A tu tiez plati kolko MCU ovladas tolko krat si profikom

To je velmi diskutabilne. Ze sa tak drzo pytam, ty sa programovanim MCU aj zivis, je to tvoja profesia? ;-)
jaromir
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 4509
Vek: 32.95
Založený: 08.07.2011
Bydlisko: Bratislava
Karma: 97

Re: Templogger

Odoslaťod BFX » 22 Sep 2013, 18:41

jaromir: hlavne v pripade TI si myslim ze to nie je tak ako si napisal, tie kniznice su vcelku slusne konzistentne a spatne kompatibilne.
A na tvoju otazku, nie nezivym, ale zivym sa programovanim. MCU a elektronika su len konicek.
Ale preskakal som vselico, ale zacinal som na DSP konkretne Analog Devices neskor diplomka na VS na DSP Motorola a tak.
Ale v zasade prve co je podstatne u kazdeho projektu je analyza a ta podla mna nema trvat menej ako samotny vyvoj.
Cize najst si ten spravny MCU aj z hladska vykonu , periferii aj ceny. A tak dalej... ale to tusim poznas ...
“Nice looking” circuit construction doesn't always equate to good circuit performance.
http://www.arrl.org/files/file/Product%20Notes/chapter_1.pdf
BFX
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2381
Vek: 43.09
Založený: 04.09.2013
Bydlisko: Košice
Karma: 16

Re: Templogger

Odoslaťod jaromir » 22 Sep 2013, 19:28

No vidis - tu si pablox podla mna zvolil vhodne :) Inych vhodnych moznosti su tucty, len tak mimochodom.
Nestudoval som zdrojaky, ale ovladanie SD karty si asi nepisal sam, na to je na webe plno kniznic trebars fatfs(). Hoci, clovek si to moze napsiat aj sam, kedysi som si robil kniznicu pre FAT16 R/W a bolo to celkom poucne. Takze konieckoncov, volba ineho MCU by mu az tak strasne nepomohla, ani keby malo sebelepsie kniznice.

Aj ja som si preskakal cez kadeco, ale drzim sa vyrobkov Microchipu, doma aj v praci. Neda sa velmi dobre sediet na dvoch a viacerych stolickach. Designer, ktory detailne pozna jeden typ MCU v nejakej kategorii je IMHO cennejsi ako ten, ktory ich povrchne pozna 5 a dokaze zvolit nejaky, ktory je povedzme lacnejsi o 10 centov (lebo take tie rozdiely realne byvaju).
Velmi dolezite je zavesit sa na vyrobcu, ktory ma dobru dokumentaciu, kvalitne vyvojove nastroje (za ludske ceny), predvidatelny lifespan plus stabilitu vyroby a nedajboze nejaky zakaznicky support. Komunita je fajn, ale nie nevyhnutna.

Aaale... toto je taka politicko-pivna debata :D
jaromir
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 4509
Vek: 32.95
Založený: 08.07.2011
Bydlisko: Bratislava
Karma: 97

Re: Templogger

Odoslaťod boraicho » 22 Sep 2013, 19:38

Napster050 napísal:hm, ja používam knižnicu od "ElmChan" či ako sa to volá


nemožeš dať link a tu stránku presne s tou knižnicou? diky.
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA
boraicho
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 11198
Vek: 28.09
Založený: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 38

Re: Templogger

Odoslaťod BFX » 22 Sep 2013, 19:52

jaromir : nuz neuveris ale aj ja pouzivam najviac microchip :D ale nie je to koli tomu zeby som ako podla tvojich slov "mal sediet na dvoch stolickach" proste uz mi to pride take normalne switchovat medzi procakmi ze to ani neriesim.
Momentalne co navrhujem ma hlavne zaujima spotreba a tam teraz TIs FRAM vedu takze pouzivam to a nerobi mi to sebemensi problem.
Cize je to len o zvyku
Aj ako programator som zacinal (v praci) na VBA a islo to vb.net c# , java ... o tom ze najprv access db a potom mssql neskor oracle sybase db2 a tak ani nehovorim proste clovek musi rast inak zakape.
Takze podla mna je dobre ak budeme ako skusenejsi viest tuna mladich viest k tomu ze platforma nie je dolezita, aby nemali strach sa pozriet aj po inom ako to so im vtlkli do hlavy v skole, lebo prave tam tento aspekt zanedbavaju ze vyvoj sa nezacina pri pisani programu:)
“Nice looking” circuit construction doesn't always equate to good circuit performance.
http://www.arrl.org/files/file/Product%20Notes/chapter_1.pdf
BFX
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2381
Vek: 43.09
Založený: 04.09.2013
Bydlisko: Košice
Karma: 16

Ďalšia

Naspäť na Môj výrobok

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.81 sekúnd