Čo vás dnes potešilo III.
Moderátori: mirosne, Moderátori
Re: Čo vás dnes potešilo (3)
Minulý rok, keď sme boli páliť, som sa bavil s tým pánom, čo mieša a riedi po vypálení hotový produkt. Dávame okolo 52%. Pri meraní hustoty konečného produktu sa berie do úvahy aj teplota, ktorá má vplyv na meranie obsahu. Keď sme tak prenikli hlbšie do problematiky, tak ten pán hovori, že rozmýšlal nad tým, prečo si niektorí nechávajú nad 60%. Je to vraj preto, lebo to dávajú na mrazák a pri tej teplote to má omnoho menej %. Samozrejme, že po požití sa to v žalúdku zohreje na prevádzkovú teplotu a výsledok je priamo úmerný tejto koncentrácii......
0
- zipaj
- Ultimate člen
- Príspevky: 2900
- Dátum registrácie: 13 Feb 2011, 00:00
- Bydlisko: Vranov nad Topľou
- Vek: 48
- Kontaktovať používateľa:
Re: Čo vás dnes potešilo (3)
Koncentrácia pálenky je daná obsahom vody a obsahom liehu, tvrdiť že zmrazená má nižšiu koncentráciu je blbosť spôsobená asi tepelnou rozťažnosťou, na liehomeri (čo je v podstate hustomer ciachovaný na koncentráciu pálenky) je napísaná teplota pri ktorej sa má merať, ak meráš pri nižšej alebo vyššej teplote, samozrejme nameráš blbosť, ale voda, alebo alkohol sa ti zmrazením nestratí.
0
Základné parametre zosilňovača pre kapelu? - Nízka váha a veľký výkon, v tom hluku sa aj tak všetko stratí
- Milos66
- Ultimate člen
- Príspevky: 4728
- Dátum registrácie: 28 Sep 2013, 11:31
- Bydlisko: Turčianska kotlina
- Vek: 57
Re: Čo vás dnes potešilo (3)
V kazdej ofiko palenici na to maju prevodne tabulky.
0
PC = Foobar2k = TEAC UD-H01 = Willi HA v.2.1 = Beyerdynamic T1 2g.
Gramo Rega Planar 3 = Audio-technica AT440Mlb = Actidamp MK3 v.2 = AKAI AM59 = Shan Aztec 100
The Mandalorian fan
Gramo Rega Planar 3 = Audio-technica AT440Mlb = Actidamp MK3 v.2 = AKAI AM59 = Shan Aztec 100
The Mandalorian fan
Re: Čo vás dnes potešilo (3)
blbosť jak mraky .... ja vidno že tí čo pália majú prd vedomosti o tom čo robia, ale aspoň poznajú postupy ....vlado5 napísal:Je to vraj preto, lebo to dávajú na mrazák a pri tej teplote to má omnoho menej %. .
hustota, koncentrácia sa merajú ako kg(mol) na určitú jednotku objemu a objem látok je skoro vždy závislý od teploty. Voda je dokonca v oboch smeroch. Ale ak už máš namiešanú nejakú koncentráciu v zmesi, tak tá sa nebude meniť teplotou, ale bude sa meniť len objem zmesi. Lenže prístroje na jednoduché merania toto nedokážu kompenzovať a preto sa to musí prepočítavať, alebo merať pri teplote 22°C, či teplote udávanej na meradle. Takže hento je problém len meradla a nie reálnej koncentrácie namiešanej zmesi. Zmena koncentrácie nastane len vtedy, ak ti vypadne ( vymrazí sa ) z zmesi vplyvom teploty.
0
osvitka: http://tinyurl.com/7e58nul
pec: http://tinyurl.com/zr3gw8t
maska: http://tinyurl.com/hodwv79
leptanie: http://tinyurl.com/gpsgq6g
prekovy: http://tinyurl.com/zr48jn2
pec: http://tinyurl.com/zr3gw8t
maska: http://tinyurl.com/hodwv79
leptanie: http://tinyurl.com/gpsgq6g
prekovy: http://tinyurl.com/zr48jn2
- eurobastler
- Ultimate člen
- Príspevky: 3903
- Dátum registrácie: 19 Apr 2009, 00:00
- Bydlisko: BA
- Vek: 35
Re: Čo vás dnes potešilo (3)
Ploskačky som už pár rokov nevidel predávať, no pol litra kupujem posledné roky do bazového sirupu. Stojí to cez 8€mr.dred napísal:kedysi bol v predaji 80% lieh ( v potravinách) tiež sme ho odskúšali... 2 dcl ťapka bola na celkom slušnú opicu za cenu 40 kčscs001 napísal:som si doniesol 73% "liečivu vodu"
0
Re: Čo vás dnes potešilo (3)
...samozrejme ze pri riedeni pouzivam hustomer (liehomer), teplomer a vyslednu koncentraciu korigujem, podla prepocitavacich tabuliek. Liehomer si viem pozicat overeny.
Koncentracia sa prepocitava na 20st Celsia.
Uz pri samotnom zmiesani vody a liehu sa zmeni teplota (zvysi sa). Neviem presne ako sa tejto reakcii hovori, nie som chemik.
Koncentracia sa prepocitava na 20st Celsia.
Uz pri samotnom zmiesani vody a liehu sa zmeni teplota (zvysi sa). Neviem presne ako sa tejto reakcii hovori, nie som chemik.
0
Technics, Pioneer, Tannoy, Lenco, Sony, Beyerdynamic, Khadas,Topping, Vivanco, Samsung, Dell, Minolta, OKI, Canon, Keithley, Fluke, Labs, Futaba, Citroen, Opel...
Re: Čo vás dnes potešilo (3)
Pohybový senzor od číňana za necelé 3€
už je namontovaný v chodbe funguje perfektne .. keď ide domov človek s plnými rukami nemusí hľadať vypínač, čas cca 25-30 sekúnd, citlivosť na svetlo tiež v pohode (nespína cez deň) nepotrebuje vodič N .. len sa zapojí namiesto vypínača...
Spínací prvok : C160M takže okolo 2,5A (podľa výrobcu niektorí aj 4A)
už je namontovaný v chodbe funguje perfektne .. keď ide domov človek s plnými rukami nemusí hľadať vypínač, čas cca 25-30 sekúnd, citlivosť na svetlo tiež v pohode (nespína cez deň) nepotrebuje vodič N .. len sa zapojí namiesto vypínača...
Spínací prvok : C160M takže okolo 2,5A (podľa výrobcu niektorí aj 4A)
0
Naposledy upravil/-a marioo v 15 Okt 2018, 20:30, upravené celkom 2 krát.
-
- Ultimate člen
- Príspevky: 1693
- Dátum registrácie: 25 Okt 2016, 14:10
- Bydlisko: Trstín a Budkovce
- Vek: 48
- Kontaktovať používateľa:
Re: Čo vás dnes potešilo (3)
marioo , daj sem link nech kuknem, dakujem
0
ElektroLab.eu je blog, fórum a inzercia pre predaj a nákup elektronických komponentov, retro elektronika, náradie a pomôcky, ponuka služieb, pracovné ponuky v obore elektro. Jednoducho inzercia, ktorá reálne predáva váš tovar.
Re: Čo vás dnes potešilo (3)
Dobrá vec,ale nie všade a vždy,takže je tále čo riešiť.
.Ak potrebuješ zapnúť také svetlo natrvalo,tak máš smolu ,lebo musíš občas zamávať rukami.
Ja to zvyknem ak sa dá, kombinovať s vypinačom,ktorý ho premostí ak potrebujem.Druhý problém je rušenie silným WIFI signálom a samovolným zapínaním.
Mne sa viac páčia tie na ktorých môžem prepnúť viac režimov... vypnuté, zapnuté, PIR senzor, zvukový senzor,tam stačí posunúť prepínač a svieti stále,alebo podla potreby pínania,netreba iné káble a vypinače a tiež nepotrebuje Nulák ,le len pôvodné vodiče vo vypinači.
.Ak potrebuješ zapnúť také svetlo natrvalo,tak máš smolu ,lebo musíš občas zamávať rukami.
Ja to zvyknem ak sa dá, kombinovať s vypinačom,ktorý ho premostí ak potrebujem.Druhý problém je rušenie silným WIFI signálom a samovolným zapínaním.
Mne sa viac páčia tie na ktorých môžem prepnúť viac režimov... vypnuté, zapnuté, PIR senzor, zvukový senzor,tam stačí posunúť prepínač a svieti stále,alebo podla potreby pínania,netreba iné káble a vypinače a tiež nepotrebuje Nulák ,le len pôvodné vodiče vo vypinači.
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
Re: Čo vás dnes potešilo (3)
Ano 5ko mám aj taký s vypínačom ...
zatiaľ sa mi nestalo aby tieto zapínalo Wifi ...
Tie s prepínačom OFF - PIR - ON stoja okolo 7 USD.. tiež pekná cena ..
Komu by sa nepáčila citlivosť alebo intenzita luxov pri zotmení je tam miesto na 2 trimre... /hore som dal foto rozobraté/
zatiaľ sa mi nestalo aby tieto zapínalo Wifi ...
Tie s prepínačom OFF - PIR - ON stoja okolo 7 USD.. tiež pekná cena ..
Komu by sa nepáčila citlivosť alebo intenzita luxov pri zotmení je tam miesto na 2 trimre... /hore som dal foto rozobraté/
0
Re: Čo vás dnes potešilo (3)
Pre Zipaj a Maťo3000 : Je mi úplne jasné, že koncentrácia alkoholu sa teplotou nemení, a je to len otázka merania pri istej teplote. Skúste si dať na mrazák takú 53%-tnú a zistíte, že je jemnejšia a chutí ako menej %-tná. A o tom to je!! Možno tomu páleník nerozumie, ide podľa tabuliek, ale prakticky má pravdu !!! Ide o subjektívny pocit, tak ako pri hodnotení kvality nf reťazca na fóre audiofilov.
Edit: Za totáča sme mali v práci profíkov, ktorí okrem toho, že mali na mrazáku pálenku mali tam aj prázdne poldecáky. Aby sa náhodou neoteplila, ak ju tam naliali. (To sa ešte v tej dobe ako-tak občas tolerovalo)
Edit: Za totáča sme mali v práci profíkov, ktorí okrem toho, že mali na mrazáku pálenku mali tam aj prázdne poldecáky. Aby sa náhodou neoteplila, ak ju tam naliali. (To sa ešte v tej dobe ako-tak občas tolerovalo)
0
Re: Čo vás dnes potešilo (3)
Keď dostanem nutkanie,že by som sa mal zastaviť v Kovošrote, tak poslúchnem a takmer vždy sa mi to vyplatí.Pri posledných dvoch návštevách som zase ,, ulovil,, dve funkčné akuvrtačky Amitech a Einhel bez bateriek a jednu flexu Dewalt s odťatou šnúrou.
Akuvrtačky po vyčistení dostali nové redukcie- sane na uchytenie Makiťáckej baterky.Flexa novú šnúru a vazelinu do prevodovky.Je v nej síce odlomené z dvoch zubov, ale nová prevodovka stojí do 45€, takže musí ešte niečo vydržať aj takto.
-služobné hlásenie pre STRACIAMa- redukcie sa minuli, môžeš vytlačiť aspoň po jednom s oboch druhov.
Akuvrtačky po vyčistení dostali nové redukcie- sane na uchytenie Makiťáckej baterky.Flexa novú šnúru a vazelinu do prevodovky.Je v nej síce odlomené z dvoch zubov, ale nová prevodovka stojí do 45€, takže musí ešte niečo vydržať aj takto.
-služobné hlásenie pre STRACIAMa- redukcie sa minuli, môžeš vytlačiť aspoň po jednom s oboch druhov.
0
Lenivosť je matka pokroku.Lenivý človek rozmýšla,ako by si robotu uľahčil a tak niečo vynájde.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
Ku každému čínskemu výrobku by mali pribaliť jedného číňana, aby som ho mohol nakopať do ....,ked sa to pokazí.
- sraj
- Stály člen
- Príspevky: 400
- Dátum registrácie: 26 Jún 2009, 00:00
- Bydlisko: PP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Čo vás dnes potešilo (3)
Bhut Jolokia ??
0
https://www.meteopp.eu/ MeteoStanica POPRAD - aktuálne údaje , +meteokamerka(test)
Mini Meteostanica Poprad : http://svetelektro.com/Forum/mini-meteo ... 42443.html
TempLogger : http://svetelektro.com/Forum/templogger-t8407.html
Mini Meteostanica Poprad : http://svetelektro.com/Forum/mini-meteo ... 42443.html
TempLogger : http://svetelektro.com/Forum/templogger-t8407.html
Re: Čo vás dnes potešilo (3)
1. lebo tie srágory čo v tom destiláte máte sú menej reaktívne za studena ako za tepla .vlado5 napísal:Pre Zipaj a Maťo3000 : Je mi úplne jasné, že koncentrácia alkoholu sa teplotou nemení, a je to len otázka merania pri istej teplote. Skúste si dať na mrazák takú 53%-tnú a zistíte, že je jemnejšia a chutí ako menej %-tná.
2. chlad utlmuje citlivosť receptorov v ústach a teda potláča isté chute
3. ten lieh čo ti vrazí do nosa má za studena nižší tlak nasýtenej pary ... inak za studena sa omnoho menej odparuje
p.s.: srágory .... 2x som staval 500 - 600l pálenicu ľuďom čo si celé generácie pálili doma, a to celá rodina ... desný folklór ... robí to asi aj moj brat ... všetci 3aja sú slepí ... musia mať veľký mobil inak nevytočia žiadne číslo, najprv potrebovali na fotenie kompakt, potom veľkú akože zrkadlovku a teraz fotia tabletom ... v lepšom prípade okuliare ..... samozrejme nastupuje demencia ( moj brat) . V preklade - ten človek sa správa ako vzdelaný majster sveta, ale to čo povie je vždy pi*ovina až to bolí. Vidia to všetci len on nie ... Demencia je trest pre ľudí z jeho okolia, pretože mu tolerovali doma pálený chlast .... Ale k veci, nad tými dvoma som sa zľutoval a na skúšku som pred nimi prepálil 1l ich domácej sračky a čuduj sa svete, keď dostali jednotlivé frakcie boli zhrození a 1/3 z toho vyhodili. Mojemu bratovi neni možno pomoci, on je majster najsamvečší. A teda obaja si nechali u mňa postaviť poloautomatickú pálenicu a prepálili svoje zásoby. Ja sa vám čo to robíte doma divím, 99% z vás bude tvrdiť aký macher vás to učil ale viete o tom jedno veľké .... ale je to vaše zdravie ...
P.S2: múdrosť roku - dôkazom kvalitnej domácej je tá horká pachuť čo to štípanie --- to sú acetóny, aldehydy. ketóny ( kyslíkaté reaktívne zlúčeniny) alebo vyššie alkoholy , ktoré tvoria aj chuť tie sú sčasti žiadané, ale tiež iba určité. koľko z vás riedi alkohol destilkou, aby tieto nevypadli ( zakalí sa ) .... kvalitný alkohol sa nemusí riediť takýmto spôsobom, ale to už je na vás . Podla mňa je to teda jasným vodítkom, že pijete sračky ... takže prajem veľa zdaru vašemu okoliu, zaslúžia si to za to, že vám to trpia.
0
osvitka: http://tinyurl.com/7e58nul
pec: http://tinyurl.com/zr3gw8t
maska: http://tinyurl.com/hodwv79
leptanie: http://tinyurl.com/gpsgq6g
prekovy: http://tinyurl.com/zr48jn2
pec: http://tinyurl.com/zr3gw8t
maska: http://tinyurl.com/hodwv79
leptanie: http://tinyurl.com/gpsgq6g
prekovy: http://tinyurl.com/zr48jn2
- AndiCibula
- Ultimate člen
- Príspevky: 2494
- Dátum registrácie: 29 Nov 2009, 00:00
- Bydlisko: Brno
- Vek: 33
- Kontaktovať používateľa:
Re: Čo vás dnes potešilo (3)
pretože som im tie látky spolahlivo odstránil , pretože viem čo to je destilačná krivka pre daný azeotrop a viem ju využívať a preto to bol ten poloautomat , aby majitelia do toho nemohli šahať ....... pretože destilácia je základ chémie , pretože som robil na veľkých vákuových odparkách, kde sme delili organiku, tak ako v labákoch , kde sme získavali čisté látky do potravin, pretože som staval niekoľko rektifikačných kolón a pretože som to študoval a reálne používam x rokov ... ak keď sa destilácii vyhýbam ako sa dá.
neni to žiadne čarovanie, ale je to úplný základ chemických výrob, alebo anal. postupov .... v prípade alkoholu je k destilácia spojená aj s degradáciou nebezpečných látok na kovoch , ako napríklad Cu , to sa deje v rektif. kolóne, ak je správne navrhnutá. a dokonca som istú dobu prevádzkoval plynový chromatograf z slovliku , kde som mal možnosť nahliadnuť aj do meraných výsledkov, pretože to bol starý chromatograf z čias komančov a pani mi ukazovala výsledky meraní predtým ako som ho od nich bral. Ja sa hodne divím, že je povolené domáce pálenie. Resp sa divím, že to ludia pijú.
-- Spojený príspevok 03 Nov 2018, 21:11 --
P.S. a mimochodou, akurát pracujem na 0,8-1 Mw/h horáku , ktorý sa dá použiť aj na destiláciu v prípade potreby. Digitalizujem ich, pretože majú už 45 rokov a dodnes behali na origoš relátkach a u mňa sú už 5 rokov v chode.
neni to žiadne čarovanie, ale je to úplný základ chemických výrob, alebo anal. postupov .... v prípade alkoholu je k destilácia spojená aj s degradáciou nebezpečných látok na kovoch , ako napríklad Cu , to sa deje v rektif. kolóne, ak je správne navrhnutá. a dokonca som istú dobu prevádzkoval plynový chromatograf z slovliku , kde som mal možnosť nahliadnuť aj do meraných výsledkov, pretože to bol starý chromatograf z čias komančov a pani mi ukazovala výsledky meraní predtým ako som ho od nich bral. Ja sa hodne divím, že je povolené domáce pálenie. Resp sa divím, že to ludia pijú.
-- Spojený príspevok 03 Nov 2018, 21:11 --
P.S. a mimochodou, akurát pracujem na 0,8-1 Mw/h horáku , ktorý sa dá použiť aj na destiláciu v prípade potreby. Digitalizujem ich, pretože majú už 45 rokov a dodnes behali na origoš relátkach a u mňa sú už 5 rokov v chode.
0
osvitka: http://tinyurl.com/7e58nul
pec: http://tinyurl.com/zr3gw8t
maska: http://tinyurl.com/hodwv79
leptanie: http://tinyurl.com/gpsgq6g
prekovy: http://tinyurl.com/zr48jn2
pec: http://tinyurl.com/zr3gw8t
maska: http://tinyurl.com/hodwv79
leptanie: http://tinyurl.com/gpsgq6g
prekovy: http://tinyurl.com/zr48jn2
- Drakoush
- Ultimate člen
- Príspevky: 10964
- Dátum registrácie: 07 Feb 2012, 23:22
- Bydlisko: Nitra
- Vek: 28
- Kontaktovať používateľa:
Re: Čo vás dnes potešilo (3)
A čo ak sa mýliš a práve ten metanol tam má byť?
Kde je napísané, že alkohol slúži na popíjanie a nie slepnutie?
Kde je napísané, že alkohol slúži na popíjanie a nie slepnutie?
0
Odkupujem zaujímavé meracie prístroje. Ponuky mailom alebo SS.
Re: Čo vás dnes potešilo (3)
problém ale je, že ja som nikde nespomínal metanol. Jasné to je nejvečší akútny problém, teda rýchlovka a buď oslepneš/umrieš alebo v "pohode" .... ale neni to v pohode, pretože síce ti to nezruší očný nerv , ale len nahlodá a posilní mošmorónov v tom oriešku medzi ramenami. Potom začnú rýchlo pracovať. Teda na ostatné látky sa nejako zabúda, ale keby ste ich videli v čistom stave tak by ste nikdy nič také nedali do huby. Ja často a dlhé roky dostávam pálenô ... ale tak ako prišlo, tak to v tichosti rozdávam. S rodičmi si dám 0,5dcl pohárik 1x za dva - tri mesiace a to je všetko, ale to neni doma pálené, ale v origoš pálenici. Síce to neni žiadna výhra, ale aspoň aká taká istota, že to nebude úplne nahoubi. Pri domácom pálení sa "majstri" dopúšťajú kopu chýb, uplne bežne to niekolko krát počas kvasenia melú, aby to dobre kvasilo. Z pohľadu chemika to prekysličujú a tým vznikajú karboxylové kyseliny a acetóny, aldehydy a podobné kyslíkaté zlúčeniny. To samozrejme "majstrov " nezaujíma, hlavne že to rýchlo kvasí. Samozrejme časť týchto látok ostáva v destiláte, najme ak sa to stabilne neprevedie ... ale neviem si predstaviť ako to stabilne predestilujú v tých destilačkách na drevo . Ale na túto tému je škoda vobec niečo písať .....
0
osvitka: http://tinyurl.com/7e58nul
pec: http://tinyurl.com/zr3gw8t
maska: http://tinyurl.com/hodwv79
leptanie: http://tinyurl.com/gpsgq6g
prekovy: http://tinyurl.com/zr48jn2
pec: http://tinyurl.com/zr3gw8t
maska: http://tinyurl.com/hodwv79
leptanie: http://tinyurl.com/gpsgq6g
prekovy: http://tinyurl.com/zr48jn2
-
- Podobné témy
- Odpovedí
- Zobrazení
- Posledný príspevok