Využitie fotovolt. panelov doma a v dielni

Pomoc v oblasti výkonovej elektroniky (zdroje, nabíjačky, meniče a pod.)

Moderátori: mirosne, Moderátori

alois

Re: Využitie fotovolt. panelov doma a v dielni

Príspevok od používateľa alois » 19 Aug 2014, 05:13

Toto je presný "legálny" postup v SR, čo sa týka žiadosti a náležitostí pripojenia fotovoltiky.
Trochu viac textu....ale:

Každému pripojeniu zdroja do distribučnej sústavy (aj pripojenie fotovoltických panelov do vlastných rozvodov je pripojenie do distribučnej sústavy) musí predchádzať Žiadosť o pripojenie (http://www.zsdis.sk – Výrobcovia elektriny – Ako sa pripojiť – kde v lište na pravo nájde žiadosť. Dá sa vyplniť v PC, ale nedá sa uložiť. Treba vyplniť, vytlačiť, spraviť kópiou a tak archivovať).

V zmysle súčasne platnej legislatívy je možné pripojiť len malé zdroje do 10 kW.

Oznámenie prevádzkovateľa distribučnej sústavy (11.04.2014)
Spoločnosť Západoslovenská distribučná, a.s. (ďalej len „Prevádzkovateľ“), si týmto dovoľuje informovať o aktualizácii Procesu pripojenia zariadenia na výrobu elektriny k distribučnej sústave spoločnosti Západoslovenská distribučná, a.s. zo dňa 01.06.2012 Prevádzkovateľa (ďalej len „Proces pripojenia“) jeho doplnením o podmienky pripojenia malých zdrojov do distribučnej sústavy Prevádzkovateľa (ďalej len „Podmienky pripojenia malých zdrojov“). Podmienky pripojenia malých zdrojov budú zapracované do Procesu pripojenia a budú tvoriť jeho neoddeliteľnú súčasť.

Podmienky pripojenia malých zdrojov reagujú na posledné zmeny zákona č. 309/2009 Z. z. o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej ako „Zákon o podpore“) plne rešpektujúc práva a povinnosti Prevádzkovateľa a výrobcov elektriny upravené v Zákone o podpore ako aj v zákone č. 251/2012 Z. z. o energetike a o zmene a doplnení niektorých zákonov a ostatných súvisiacich právnych predpisov.

V ďalšom texte je uvedený základný rámec a chronologická postupnosť krokov ktoré je potrebné rešpektovať v súvislosti s procesom pripojenia malých zdrojov do distribučnej sústavy Prevádzkovateľa.

1. Žiadateľ o pripojenie malého zdroja (ďalej len „Žiadateľ) je povinný podať žiadosť o pripojenie zariadenia na výrobu elektriny k distribučnej sústave Prevádzkovateľa, na tlačive ktoré je zverejnené na webovom sídle Prevádzkovateľa http://www.zsdis.sk (ďalej len „Žiadosť o pripojenie“). V úvode Žiadosti je Žiadateľ povinný označiť krížikom pole „Žiadosť o vydanie stanoviska k rezervovanej kapacite na pripojenie malého zdroja podľa § 4a zákona č. 309/2009 Z. z. Upozorňujme, že pre správne posúdenie práv Žiadateľa podľa § 4a Zákona o podpore je potrebné vyplniť okrem iného aj bod 22 Žiadosti a predložiť potrebné prílohy, ktoré sú uvedené v závere Žiadosti.

2. Prevádzkovateľ (miestne príslušný špecialista tímu správy VN, NN) Žiadosť o pripojenie posúdi a v prípade, ak je Žiadosť o pripojenie úplná a bez nedostatkov, Prevádzkovateľ na základe výpočtu pripojiteľnosti rozhodne, či je možné v požadovanom mieste pripojenia malý zdroj pripojiť do distribučnej sústavy. Ak je na základe výpočtu pripojiteľnosti možné v požadovanom mieste pripojenia malý zdroj pripojiť, Prevádzkovateľ vypracuje a Žiadateľovi odošle na podpis návrh zmluvy o pripojení zariadenia na výrobu elektriny do distribučnej sústavy Prevádzkovateľa (ďalej ako „Zmluva o pripojení malého zdroja“), ktorej obsahom budú obchodné a technické podmienky pripojenia malého zdroja do distribučnej sústavy a rezervovanie kapacity v distribučnej sústave. Odo dňa uzatvorenia Zmluvy o pripojení malého zdroja Prevádzkovateľ pre Žiadateľa rezervuje maximálnu rezervovanú kapacitu v súlade a za podmienok uvedených v Zmluve o pripojení malého zdroja.

3. Ak pripojenie malého zdroja vyžaduje zmenu technických podmienok pripojenia existujúceho odberného elektrického zariadenia (existujúceho odberného miesta, napr. potreba premiestnenie elektromerového rozvádzača na verejne prístupné miesto), Prevádzkovateľ spolu s návrhom Zmluvy o pripojení malého zdroja odošle Žiadateľovi návrh zmluvy o pripojení odberného elektrického zariadenia žiadateľa do distribučnej sústavy (ďalej ako „Zmluva o pripojení odberného zariadenia“) s novými technickými podmienkami pripojenia. Platnosť Zmluvy o pripojení malého zdroja je podmienená platnosťou Zmluvy o pripojení odberného zariadenia.

4. Prevádzkovateľ sa vyjadrí k projektovým dokumentáciám týkajúcim sa pripojenia malého zdroja do distribučnej sústavy až po tom, ako bude platne uzatvorená Zmluva o pripojení malého zdroja.

5. Ak má Žiadateľ záujem o bezplatnú montáž rozpínacieho zariadenia na mechanické oddelenie kontaktov pripojenia pri strate napätia v distribučnej sústave v zmysle §4a ods. 1 písm. c) Zákona o podpore, je povinný o to Prevádzkovateľa požiadať (zástupcu, osobu poverenú konať v technických veciach Zmluvy o pripojení malého zdroja – miestne príslušného špecialistu tímu správy VN, NN). Pod rozpínacím zariadením na mechanické oddelenie kontaktov pripojenia pri strate napätia v distribučnej sústave sa rozumie stykač slúžiaci ako hlavné rozpojovacie miesto (ďalej len „HRM“) podľa technických podmienok Prevádzkovateľa. Žiadosť o montáž musí obsahovať:
• realizačnú projektovú dokumentáciu s jednopólovou schémou zapojenia HRM,
• fotodokumentáciu predpripraveného rozvádzača s bezprostrednou kabelážou na inštaláciu HRM,
• špecifikácia dotknutého odberného a odovzdávacieho miesta (adresa a EIC kód) a kontaktné údaje na Žiadateľa.
Prevádzkovateľ následne kontaktuje Žiadateľa a dohodne s ním termín montáže HRM. Pre vylúčenie pochybností Prevádzkovateľ zabezpečuje výlučne montáž HRM. HRM (príslučný stykač a kabeláž) si Žiadateľ zabezpečuje sám a na vlastné náklady.

6. Za účelom vykonania funkčnej skúšky podľa §5 odsek 14 Zákona o podpore a fyzického pripojenia malého zdroja do distribučnej sústavy je Žiadateľ povinný 10 dní pred fyzickým pripojením malého zdroja do distribučnej sústavy Prevádzkovateľovi doručiť:
• vyhlásenie o zhode na striedač a generátor
• potvrdenie o vykonaní odbornej montáže malého zdroja osobou, ktorá má vydané osvedčenie pre inštalatérov podľa § 13a ods. 2 Zákona o podpore.
• projektovú dokumentáciu skutočného vyhotovenia malého zdroja.
• správu o odbornej prehliadke a odbornej skúške (revíznu správu) malého zdroja.
• potvrdenie Žiadateľa o režime zodpovednosti za odchýlku odovzdávacieho miesta malého zdroja na tlačive zverejnenom na webovom sídle Prevádzkovateľa http://www.zsdis.sk v časti „Výrobcovia elektriny“
Týmto nie sú dotknuté povinnosti Žiadateľa podľa §4a ods. 5 a 6 Zákona o podpore.

Ak bola uzatvorená Zmluva o pripojení odberného zariadenia z dôvodu zmeny technických podmienok pripojenia,(viď. bod 3 vyššie) je Žiadateľ povinný uzatvoriť so svojim dodávateľom elektriny novú zmluvu o združenej dodávke elektriny, ktorá iniciuje výmenu elektromera na odbernom mieste.

7. Po doručení potrebných dokladov k funkčnej skúške a pred vykonaním funkčnej skúšky je Žiadateľ povinný uzatvoriť s Prevádzkovateľom zmluvu o prístupe malého zdroja do distribučnej sústavy a distribúcii elektriny, ktorej návrh mu Prevádzkovateľ bezodkladne odošle. Po podpise tejto zmluvy je výrobcovi elektriny umožnený prístup malého zdroja do distribučnej sústavy.

8. Po úspešnom vykonaní funkčne skúšky malého zdroja Prevádzkovateľ vydá Žiadateľovi doklad o vykonaní funkčnej skúšky - Protokol o vykonaní funkčnej skúšky podľa § 5 ods. 14 zákona č. 309/2009 Z. z. a schválení výrobne do prevádzky. Dňom pripojenia malého zdroja do distribučnej sústavy sa rozumie deň úspešného vykonania funkčnej skúšky.

zylo64
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 386
Dátum registrácie: 21 Apr 2013, 19:38
Bydlisko: Michalovce
Kontaktovať používateľa:

Re: Využitie fotovolt. panelov doma a v dielni

Príspevok od používateľa zylo64 » 19 Aug 2014, 18:45

Ememe napísal: solarne panely no ceny rozne za napr. 250Wp panely, a celkom zaujimava cena som nasiel na ebay cca 4500€ za 10kW panelov 250Wp.

sice nebudeme instalovat u nas, ale vo FR, len ma zaujima ako to cele je, trosku prehlad pre skolenim, a u nas by to snad mohlo byt rovnake, teda ked taketo zariadenie zapojim doma ako vyssie ten invertor tak z neho co nespotrebujem aktualne potecie aj po elektromer ?

Chcel som sa len opýtať, či si už kúpil tie panely. Možno viete, alebo aj nie, aj na Východnom Slovensku máme výrobcu fotovoltaickýh panelov. Ak by bol záujem viem dať kontakt. Možno dajú lepšiu cenu ako na ebay.
0

alois

Re: Využitie fotovolt. panelov doma a v dielni

Príspevok od používateľa alois » 19 Aug 2014, 18:51

Áno sú to Rozhanovce. Je to výroba v koprodukcii s BOCH-om.
Sú v SK v ponuke o skoro 12Centov drahšie, ako rovnaké vo veľkosklade v Brne, či priamo v DE.
Ale kvalita je O.K. Neviem ako je to teraz, ale robili viac na export, ako na domáci trh.

Ináč čo to bolo za výrobcu? 0,45€/Wp je slušná cena.
Ale 10 kWp = 40 panelov = cca. 780kg výrobku + palety a balné doplňky.

zylo64
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 386
Dátum registrácie: 21 Apr 2013, 19:38
Bydlisko: Michalovce
Kontaktovať používateľa:

Re: Využitie fotovolt. panelov doma a v dielni

Príspevok od používateľa zylo64 » 19 Aug 2014, 20:10

alois: Presne na tú firmu z Rozhanoviec som myslel. Keď sme boli s nimi v jednaní, vraveli nám, že majú viac druhov panelov. V závislosti od kvality sa odvíja aj cena panelov. Z ich pomeru kvalita/cena sme nemali pocit, že majú neprimerané ceny ( pravda, bavili sme sa o výkone 8 MWp). To, že robia hlavne na export je pravda. Na Slovensku skončila dotačná politiky a tak sa museli obrátiť niekde inde. Spomínali, že idú niečo postaviť v zahraničí sami pre seba.
0

alois

Re: Využitie fotovolt. panelov doma a v dielni

Príspevok od používateľa alois » 20 Aug 2014, 04:57

8 MWp je už dosť veľa na ich výrobu. Mali by pokrytý kvartál...
Ja som bol v prevádzke krátko po tom, čo nainštalovali prvého taliánskeho robota a išli na dve smeny v prerobenej zadnej hale. No sú v rovnakej kvalite v nákupe aj lacnejší EU výrobcovia. Z BA aj KE/MI do Budapešti je rovnaká vzdialenosť. Aj keď tam som nebol.

Dnes síce dotačná politika na elektrárničku tiež funguje, ale už to nie je také zaujímavé, aj keď pre malého investora pre samospotrebu to má určitý význam.

benko12
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 1
Dátum registrácie: 21 Jan 2023, 17:51

Re: Využitie fotovolt. panelov doma a v dielni

Príspevok od používateľa benko12 » 21 Jan 2023, 17:57

Ja som si zakúpil panely, dokopy 6ks 380wp panelov a zapojil som ich cez regulátor BEL na bojler a je to paráda, na jar-jeseň máme teplú vodu zohriatu zadarmo :applause: . Teraz v zimných mesiacoch je to samozrejme horšie, ale tak to sa dalo čakať. Panely mám zapojené do série, aby sa napätie rovnalo čo najbližšie k sieťovému napätiu.

nahlásená reklama z príspevku vymazaná
Príspevok upravil Merák
0

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok