Moderátor: Moderátori

skromny napísal:pouzit prepinace ?
(dokreslene cervene)

j0hnyPP napísal:Sklamem ta, aby ti to fungovalo, musis zapojit na kazdy vypinac 3 kable. Takze do jedneho musis natiahnut dalsi privod a zaroven v druhom vypinaci musi byt vyvod do svetla. Ak mas v 1 vypinaci privod P aj N a vyvod do svetla, da sa to spravit elektronicky - napr. bistabilnym klopnym obvodom. Najdes to v googli ako zap/vyp jednym tlacitkom. Riesia to aj niektore multifunkcne rele zabudovatelne do krabicky KP68.

DRackG napísal:Takto to je teraz.. ale ten prvy v rade je zavisli na tom druhom.. ja by som rad nezavisle zapojenie.. aby som mohol svetlo zap/vyp z oboch miest v hale v byte.. a ta schema su vlasnte kable natiahnute v stene..

Simil napísal:Ale veď obrázok zapojenia,ktorý som Ti uplovdol,splňa Tvoje podmienky.Môžeš zapínať a vypínať svetlo z oboch miest.Nezávisí,v akej polohe nechaš hociktorý vypínač.Vždy sa Ti svetlo bude dať jak zapnúť,tak i vypnúť z hociktorého miesta.

skromny napísal:DRackG napísal:Takto to je teraz.. ale ten prvy v rade je zavisli na tom druhom.. ja by som rad nezavisle zapojenie.. aby som mohol svetlo zap/vyp z oboch miest v hale v byte.. a ta schema su vlasnte kable natiahnute v stene..
zavisly?
momentalny stav - svieti - mas moznost ho vypnut hociktorym z nich (z tych cervenych prepinacov, to cierne pri 0 je prepojene natvrdo)... ak ho vypnes lavym - das ho "nadol", mas vypnute a mas moznost ho opat zapnut ktorymkolvek z nich - lavym naspat "nahor" - zopne sa tym strednym kablom, alebo pravym smerom "nadol" - prepoji sa obvod spodnym vodicom... cize nezavisle na tom v akom stave je ten "druhy" tak tym "prvym" si muozes zapinat/vypinat ako potrebujes... a vice versa...
alebo ako si myslel to "zavisly"?

j0hnyPP napísal:K vypinacu ak ma natiahnuty len 2-zilovy kabel....
http://obchod.edison.sk/index.php?act=v ... bb87ff1306
http://www.firn.sk/product_info.php?pro ... 7gukaipar4
Edit: nepochopil som inteligentne polozeny dotaz![]()
Takze zo skrine (rozvadzac) natiahnut fazu (hnedy/cierny) a nulak (modry). Fazu pripojit na pohyblivy kontakt 1. prepinaca, nulak na jeden z troch zil toho kabla co ide k druhemu vypinacu (omotaj ho modrou izolackou ak nieje modry). Zvysne 2 kable pripoj na 2 kontakty prepinaca ktore su volne. Tieto 2 droty ak niesu cierne alebo hnede, omotaj ciernou izolackou.
Na druhom prepinaci pripoj konce tych ciernych na pevne kontakty, modry na 1 drot dvojlinky ku svetlu, a zvysny pohyblivy kontakt prepinaca na druhy drot dvojlinky ku svetlu.

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).