Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Zapojenie dvoch vypinacov v serii

Zapojenie dvoch vypinacov v serii

Všetko čo súvisí so svetlom

Moderátor: Moderátori

Zapojenie dvoch vypinacov v serii

Odoslaťod DRackG » 22 Feb 2012, 23:38

Zdravím.. prosím poraďte.

vid obrázok schéma chcem ovládať jedno svetlo v hale nezávisle dvomi vypínačmi avšak problém je že zo skrine ide dvoj linka, medzi vypínačmi je troj linka a z druhého vypínača ide zase dvoj linka do svetla.

našiel som zaujímavý krížený vypínač od Tesly ale nejak si neviem rady ako na to...

ďakujem vopred
Prílohy
schema.jpg
DRackG
Okoloidúci
Okoloidúci
Založený: 22.02.2012

Re: Zapojenie dvoch vypinacov v serii

Odoslaťod Marko1995 » 22 Feb 2012, 23:44

a čo tak použiť striedavý vypínač ?
Marko1995

Odoslaťod skromny » 22 Feb 2012, 23:46

pouzit prepinace ?

(dokreslene cervene)
Prílohy
vyp.png
skromny
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Založený: 16.03.2009

Odoslaťod Marko1995 » 22 Feb 2012, 23:47

Presne
Marko1995

Odoslaťod Marko1995 » 22 Feb 2012, 23:51

Alebo ak by si chcel to ovládať z 3 miest napríklad na začiatku a konci haly alebo ešte v dome (ak tú dielňu máš doma) ak by si šiel po niečo v noci :D Tak potom by si to mohol skombinovať s krížovým a máš to z 3 miest
Naposledy upravil Marko1995 dňa 22 Feb 2012, 23:53, celkovo upravené 1 krát.
Marko1995

Odoslaťod Simil » 22 Feb 2012, 23:52

Nazdar.Tu máš obrázok ako sa to má správne zapojiť.Nejak blbo je to zobrazené,ale stačí kliknuť na obrázok,a zobrazí sa to korektne.Inak tu máš str.kde máš zapojenie aj iných vyp. http://usporyvm.sweb.cz/pomucky/schemat ... ni_vyp.htm
Prílohy
razeni6.gif
Simil
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Založený: 08.03.2009

Odoslaťod Pedro » 22 Feb 2012, 23:56

To "blbé zobrazenie" je myslím nejaká periféria na ochranu živ. prostredia čo som čítal. Vraj to je o tom že keď je monitor na čiernom tak to žere menej elektriny tak sa dá vraj veľa uľetriť.

(Brať s rezervou nemám to potvrdené)
Vidíš veci a hovoríš: "Prečo ?". Ale ja snívam o veciach nevídaných a hovorím: "Prečo nie?"
(George Bernard Shaw)
Pedro
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Vek: 17.69
Založený: 07.12.2009

Odoslaťod Marko1995 » 22 Feb 2012, 23:58

Mohla by to byť aj pravda lebo "svietia" len kontaky a pozadie je čierne čiže prirodzené tak by to teoreticky mohlo "žrať" menej elektriny.
Marko1995

Odoslaťod DRackG » 23 Feb 2012, 09:17

Takto to je teraz.. ale ten prvy v rade je zavisli na tom druhom.. ja by som rad nezavisle zapojenie.. aby som mohol svetlo zap/vyp z oboch miest v hale v byte.. a ta schema su vlasnte kable natiahnute v stene..

ale je mozne ze to len nechapem napriek mojej SPSE :((

skromny napísal:pouzit prepinace ?

(dokreslene cervene)
DRackG
Okoloidúci
Okoloidúci

Odoslaťod j0hnyPP » 23 Feb 2012, 09:25

Sklamem ta, aby ti to fungovalo, musis zapojit na kazdy vypinac 3 kable. Takze do jedneho musis natiahnut dalsi privod a zaroven v druhom vypinaci musi byt vyvod do svetla. Ak mas v 1 vypinaci privod P aj N a vyvod do svetla, da sa to spravit elektronicky - napr. bistabilnym klopnym obvodom. Najdes to v googli ako zap/vyp jednym tlacitkom. Riesia to aj niektore multifunkcne rele zabudovatelne do krabicky KP68.
j0hnyPP
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Založený: 13.02.2012

Odoslaťod DRackG » 23 Feb 2012, 09:37

dakujem ale ten obvod vyzera komplikovane :P

prosim nevies lepsiu specifikaciu toho rele? :)

dakujem vsetkym moc

j0hnyPP napísal:Sklamem ta, aby ti to fungovalo, musis zapojit na kazdy vypinac 3 kable. Takze do jedneho musis natiahnut dalsi privod a zaroven v druhom vypinaci musi byt vyvod do svetla. Ak mas v 1 vypinaci privod P aj N a vyvod do svetla, da sa to spravit elektronicky - napr. bistabilnym klopnym obvodom. Najdes to v googli ako zap/vyp jednym tlacitkom. Riesia to aj niektore multifunkcne rele zabudovatelne do krabicky KP68.
DRackG
Okoloidúci
Okoloidúci

Odoslaťod Simil » 23 Feb 2012, 10:18

Ale veď obrázok zapojenia,ktorý som Ti uplovdol,splňa Tvoje podmienky.Môžeš zapínať a vypínať svetlo z oboch miest.Nezávisí,v akej polohe nechaš hociktorý vypínač.Vždy sa Ti svetlo bude dať jak zapnúť,tak i vypnúť z hociktorého miesta.
Simil
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Založený: 08.03.2009

Odoslaťod nalimko33 » 23 Feb 2012, 10:27

nalimko33
Ultimate člen
Ultimate člen
Vek: 40.84
Založený: 29.12.2008

Odoslaťod mihal.dp » 23 Feb 2012, 11:21

to blbe zobrazenie je preto, lebo obrazok je formatu gif a pouziva priehladne pozadie... :mrgreen:
mihal.dp
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Vek: 22.74
Založený: 04.07.2008

Odoslaťod skromny » 23 Feb 2012, 11:29

DRackG napísal:Takto to je teraz.. ale ten prvy v rade je zavisli na tom druhom.. ja by som rad nezavisle zapojenie.. aby som mohol svetlo zap/vyp z oboch miest v hale v byte.. a ta schema su vlasnte kable natiahnute v stene..

zavisly?

momentalny stav - svieti - mas moznost ho vypnut hociktorym z nich (z tych cervenych prepinacov, to cierne pri 0 je prepojene natvrdo)... ak ho vypnes lavym - das ho "nadol", mas vypnute a mas moznost ho opat zapnut ktorymkolvek z nich - lavym naspat "nahor" - zopne sa tym strednym kablom, alebo pravym smerom "nadol" - prepoji sa obvod spodnym vodicom... cize nezavisle na tom v akom stave je ten "druhy" tak tym "prvym" si muozes zapinat/vypinat ako potrebujes... a vice versa...

alebo ako si myslel to "zavisly"?
skromny
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Založený: 16.03.2009

Odoslaťod DRackG » 23 Feb 2012, 17:11

fuu.. tak asi nechapem spravne ako som pisal.. ja to chapem tak .. vid priloha.. dikes

Simil napísal:Ale veď obrázok zapojenia,ktorý som Ti uplovdol,splňa Tvoje podmienky.Môžeš zapínať a vypínať svetlo z oboch miest.Nezávisí,v akej polohe nechaš hociktorý vypínač.Vždy sa Ti svetlo bude dať jak zapnúť,tak i vypnúť z hociktorého miesta.
Prílohy
1.JPG
DRackG
Okoloidúci
Okoloidúci

Odoslaťod DRackG » 23 Feb 2012, 17:15

Sory ja som asi fakt deges...

ja to chapem tak ze ked lavy prepnem do druhej polohy nie je spojeny s fazou ten vpravo... vid obrazok

a dakujem moc..

skromny napísal:
DRackG napísal:Takto to je teraz.. ale ten prvy v rade je zavisli na tom druhom.. ja by som rad nezavisle zapojenie.. aby som mohol svetlo zap/vyp z oboch miest v hale v byte.. a ta schema su vlasnte kable natiahnute v stene..

zavisly?

momentalny stav - svieti - mas moznost ho vypnut hociktorym z nich (z tych cervenych prepinacov, to cierne pri 0 je prepojene natvrdo)... ak ho vypnes lavym - das ho "nadol", mas vypnute a mas moznost ho opat zapnut ktorymkolvek z nich - lavym naspat "nahor" - zopne sa tym strednym kablom, alebo pravym smerom "nadol" - prepoji sa obvod spodnym vodicom... cize nezavisle na tom v akom stave je ten "druhy" tak tym "prvym" si muozes zapinat/vypinat ako potrebujes... a vice versa...

alebo ako si myslel to "zavisly"?
Prílohy
1.JPG
DRackG
Okoloidúci
Okoloidúci

Odoslaťod Marko1995 » 23 Feb 2012, 17:18

proste to zapoj tak ako máš schému
Marko1995

Odoslaťod j0hnyPP » 25 Feb 2012, 18:30

K vypinacu ak ma natiahnuty len 2-zilovy kabel....
http://obchod.edison.sk/index.php?act=v ... bb87ff1306
http://www.firn.sk/product_info.php?pro ... 7gukaipar4
Edit: nepochopil som inteligentne polozeny dotaz :D
Takze zo skrine (rozvadzac) natiahnut fazu (hnedy/cierny) a nulak (modry). Fazu pripojit na pohyblivy kontakt 1. prepinaca, nulak na jeden z troch zil toho kabla co ide k druhemu vypinacu (omotaj ho modrou izolackou ak nieje modry). Zvysne 2 kable pripoj na 2 kontakty prepinaca ktore su volne. Tieto 2 droty ak niesu cierne alebo hnede, omotaj ciernou izolackou.
Na druhom prepinaci pripoj konce tych ciernych na pevne kontakty, modry na 1 drot dvojlinky ku svetlu, a zvysny pohyblivy kontakt prepinaca na druhy drot dvojlinky ku svetlu.
j0hnyPP
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Založený: 13.02.2012

Odoslaťod DRackG » 26 Feb 2012, 09:45

wueeejj.. super ;)) dakujem velmi pekne...najblizsie malovanie sa do toho pustim ;)

pekny vikend este raz dakujem aj ostatnym za cas a rady..

rasto.

j0hnyPP napísal:K vypinacu ak ma natiahnuty len 2-zilovy kabel....
http://obchod.edison.sk/index.php?act=v ... bb87ff1306
http://www.firn.sk/product_info.php?pro ... 7gukaipar4
Edit: nepochopil som inteligentne polozeny dotaz :D
Takze zo skrine (rozvadzac) natiahnut fazu (hnedy/cierny) a nulak (modry). Fazu pripojit na pohyblivy kontakt 1. prepinaca, nulak na jeden z troch zil toho kabla co ide k druhemu vypinacu (omotaj ho modrou izolackou ak nieje modry). Zvysne 2 kable pripoj na 2 kontakty prepinaca ktore su volne. Tieto 2 droty ak niesu cierne alebo hnede, omotaj ciernou izolackou.
Na druhom prepinaci pripoj konce tych ciernych na pevne kontakty, modry na 1 drot dvojlinky ku svetlu, a zvysny pohyblivy kontakt prepinaca na druhy drot dvojlinky ku svetlu.
DRackG
Okoloidúci
Okoloidúci

Naspäť na Blikače a optika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist