Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • zapojenie rozvadzaca

zapojenie rozvadzaca

Pomoc s ostatnými vecami okolo elektroniky

Moderátor: Moderátori

zapojenie rozvadzaca

Odoslaťod Boris » 05 Sep 2012, 16:41

zdar chlapi, neukamenujte ma ako to je nakreslene, je to narychlo, takto chcem zapojit jeden podruzny rozvadzac, je tam 3x16A HL istic, za nim 4polovy prudovy chranic a potom ostatne istice, tri 10A na svetlo a zabezpecovacku, dva 16A - na bojler a zasuvky na 1 poschodi,
dva 16A - na zasuvky na druhom poschodi a do kuchyne taham zvlast lebo tam ide pripojit mala chladnicka mikrovlnka a kanvica, diky za rady
Prílohy
IMAG1199.jpg
Boris
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 549
Vek: 24.11
Založený: 13.12.2006
Bydlisko: Smolenice
Karma: 0

Re: zapojenie rozvadzaca

Odoslaťod Merak » 05 Sep 2012, 16:46

ahoj

buď daj hlavný istič aspoň 20A alebo tie čo idú na zásuvky daj 10A, aby si dodržal selektivitu
ale skôr by som odporúčal dať hlavný silnejší
potom z vlastných skúseností ten hlavný prúdový chránič by som dal aspoň 100mA

s pozdravom Merák
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule

ponúkam na predaj:
http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art20.html
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať
Merak
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 3311
Vek: 35.07
Založený: 10.07.2012
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Karma: 30

Re: zapojenie rozvadzaca

Odoslaťod Boris » 05 Sep 2012, 16:47

jj tak hlavny dam silnejsi aby nevyhadzovalo aj ten, prudovy chranic chcem nechat 30mA predsa je tam na ochranu pred dotykom, 100mA je proti poziaru.
Boris
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 549
Vek: 24.11
Založený: 13.12.2006
Bydlisko: Smolenice
Karma: 0

Re: zapojenie rozvadzaca

Odoslaťod Merak » 05 Sep 2012, 16:51

ešte jedna otázka

prívodný kábel do tohoto podružného rozvádzača máš ako istený?
bo viac menej by si tam ani nepotreboval mať ten hlavný istič
a ako hlavný vypínač by ti mal stačiť aj ten prúdový chránič

Merák
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule

ponúkam na predaj:
http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art20.html
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať
Merak
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 3311
Vek: 35.07
Založený: 10.07.2012
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Karma: 30

Re: zapojenie rozvadzaca

Odoslaťod Boris » 05 Sep 2012, 16:54

kabel je isteny 25A isticom
Boris
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 549
Vek: 24.11
Založený: 13.12.2006
Bydlisko: Smolenice
Karma: 0

Re: zapojenie rozvadzaca

Odoslaťod Merak » 05 Sep 2012, 16:56

ako som spomínal, teda máš istený kábel 25A ističom v predošlom rozvádzači, tak tu môžeš ten hlavný istič vynechať, a ako hlavný vypínač môžeš použiť prúdový chránič, ale z vlastných skúseností by som tam dal skôr 100mA chránič
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule

ponúkam na predaj:
http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art20.html
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať
Merak
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 3311
Vek: 35.07
Založený: 10.07.2012
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Karma: 30

Re: zapojenie rozvadzaca

Odoslaťod Boris » 05 Sep 2012, 17:11

100mA ? zabudol som spomenut ze dole bude aj kupelna, tam bude aj bojler, tam asi je zapotreby ten 30mA nie?
Boris
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 549
Vek: 24.11
Založený: 13.12.2006
Bydlisko: Smolenice
Karma: 0

Re: zapojenie rozvadzaca

Odoslaťod Boris » 05 Sep 2012, 17:55

Este by som sa chcel spytat kolko A mam dat prudovy chranic? bude stacit 63A alebo mam dat radsej 100A? ten hlavny istic dam 20A kedze ten prednim je 25A
Boris
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 549
Vek: 24.11
Založený: 13.12.2006
Bydlisko: Smolenice
Karma: 0

Re: zapojenie rozvadzaca

Odoslaťod MSDOSMan » 05 Sep 2012, 18:31

25A chranic ti staci.
MSDOSMan

Re: zapojenie rozvadzaca

Odoslaťod Boris » 05 Sep 2012, 18:47

mohli by ste mi povedat podla coho sa urcuje kolko A bude stvorpolovy chranic? je to podla najsilnejsieho istica za nim?
Boris
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 549
Vek: 24.11
Založený: 13.12.2006
Bydlisko: Smolenice
Karma: 0

Re: zapojenie rozvadzaca

Odoslaťod MSDOSMan » 05 Sep 2012, 18:48

Alebo daj do Hlavnej rozvodnice 3P/40A/C istic a do podruznej daj chranic 4P/32A/0.03 (s funkciou istica, lebo su aj bez, nato pozor !!) a ten bude mat aj funkciu hlavneho vypinaca.
Naposledy upravil MSDOSMan dňa 05 Sep 2012, 20:32, celkovo upravené 1 krát.
MSDOSMan

Re: zapojenie rozvadzaca

Odoslaťod Boris » 05 Sep 2012, 18:55

tam uz je osadeni 25A takze do podruznej chcem dat ten 20A, nieje to u mna tak nechcem zbytocne naklady, ved technicky to moze tak byt nie?
Boris
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 549
Vek: 24.11
Založený: 13.12.2006
Bydlisko: Smolenice
Karma: 0

Re: zapojenie rozvadzaca

Odoslaťod MSDOSMan » 05 Sep 2012, 18:56

Na prudovom chranici sa anitak neurcuje kolko A, ako kolko mA- nanom musi byt len menovity prud rovnaky allebo vyzsi ako MAXIMALNY odoberany, tj vyzsi (alebo rovnaky) ako menvity prud nadradeneho istica v danom okruhu = odporuca sa vyzsi.
.. Na prudovom chranici s funkciou istica sa urcuje rovnako ako u istica = je to vlastne istic s prudovym chranicom = treba zachodvat selektivitu.
MSDOSMan

Re: zapojenie rozvadzaca

Odoslaťod Jirka84 » 05 Sep 2012, 19:28

VÁŽENÝ BORISI,

Boris napísal:tam uz je osadeni 25A takze do podruznej chcem dat ten 20A, nieje to u mna tak nechcem zbytocne naklady, ved technicky to moze tak byt nie?


POKUD SE POUŠTÍŠ DO PODRUŽNÉHO ROZVADĚČE, měl bys dbát pár zásad ( nekomentuji už to, že je na tuto činnost třeba mít živnost). Pokud jde o chatu, kde jsi jednou za čas, rodinný domek či panelákový byt, pak jsou různé provozní požadavky.
Máš v RE 25A/3/? (asi B), nevím kolik kA - 6/10 ? . Je celkem zbytečné ponižovat rezervovaný příkon 20A jističem. Místo toho se užívá raději hlavní vypínač - jeho "A" se volí o stupeň výše (= 32A/3). Za ním, podle norem, by měly být jističe odpovídající požadovanému odběru, většinou světelné okruhy se volí v domcích i bytech B10/1 )protože drtivá většina spínačů je v provedení 10A), zásuvkové jednofázové B16/1 (totéž co pro spínače - 10A provozní), zásuvkové 3fázové podle proudového provedení zásuvek-16A/5(4) nebo 32A/5(4), pro plynové kotle B4-B6/1. Chrániče jsou především pro ochranu života Tvého a všech , kdo se v objektu pohybují. Proto se na nich nemá škudlit jako na cigaretách. Raději víc pro skupinu (raději sólo) okruhů. Koupelny, stáje, garáže, dílny, dvorní prostory musí mít každopádně chránič 25(40)/2(4)/003 podle předchozích požadavků. Pro 100mA chrániče se nedej žádnými radami zlákat. Dokonce, kvůli kutilům chlapcům, se na výsost doporučuje chránič na všechny zásuvkové okruhy. Navíc, z provozních důvodů, by se neměly jednotlivé okruhy ovlivňovat, atd., atd. Jsem v oboru od vyučení xy let. Vím, co se děje kolem mně.Jdi se podívat třeba na "elektrika.cz nebo IN-EL.cz , kde jsou moudřejší.
Rozhoduješ za sebe i za sobě blízké okolí, podle toho investuj. Rozdíl mezi Bavorákem řady 6 a Fabií HT jistě znáš.
Jirka84
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 977
Vek: 100.62
Založený: 21.03.2012
Karma: 15

Re: zapojenie rozvadzaca

Odoslaťod Tommyk » 05 Sep 2012, 20:15

MSDOSMan napísal:Alebo daj do Hlavnej rozvodnice 3P/40A/C istic a do podruznej daj chranic 4P/25A/0.03 (s funkciou istica, lebo su aj bez, nato pozor !!) a ten bude mat aj funkciu hlavneho vypinaca.


C jistič v žádným případě, ten se používá jen vyjmečně!

Udělej to jak píše Jirka84...
Když nepomůže hrubá síla, pomůže ještě hrubší.
Tommyk
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 141
Vek: 21.19
Založený: 26.01.2011
Bydlisko: Troubky
Karma: 1

Re: zapojenie rozvadzaca

Odoslaťod MSDOSMan » 05 Sep 2012, 20:22

Chranic musis kupit aj tak, a potom bud kupis istic 3p/20 alebo 3p/40A, co je ale priblizne ta ista cenova kategoria. Potom by ti 3f/25A istic ostal za cenu tych 3eur, lebo by ti ho tam nebolo treba, a mal by si este aj neaku prudovu rezervu.
Neviem o aku instalaciu ide, ale ver tomu,. ze ak das kuchynu na jeden a este ktomu 16A istic, ak je to standardna kuchyna, tak pojde dolu.
Ved rataj - 2500W kanvica, 1000W miikrovllnka, 100W - chladnicka = 3600W/230V= cca 15.6 A. A to neratam prudovu spicku pri spusteni, ci radio, mixer, a nebodaj ohrievac v zime, ci vysavac alebo neaku umyvacku ,.. to su len priblizne hodnoty, kazde zavisi podla toho aky spotrebic s akym prikonom si kupi .. No podla mna je 16A istic na CELU kuchynu malo. Ak das ale napr. 20A, tak ti nezostane pre obvod zasuviek na poshodie, kedze su napajane z tej istej fazy.

Preto by si mal podla mna dat do hlavnej rozvodnice 3P/40A/B istic pre ochranu vedenia, do podruznej 4P/32A/0.03 chranic s istenim - aj ako hlavny vypinac,(ked uz chces tak velmi setrit) a zan zaradiet 1P moduly- tych okruhov by som aj tak dal viac. Vyslo by ta to sice drahsie, ale mal by si to vcaichu s kludnym svedomim ze to nevyhodi. A zas take drahe aby to zato nestalo to nebude.
Ked tam budes chodit jak trt este rok po komletazi menit istice alebo nebodaj merat pretazene kable, tak zistis kedy sa neoplati setrit...
MSDOSMan

Re: zapojenie rozvadzaca

Odoslaťod MSDOSMan » 05 Sep 2012, 20:26

Tommyk napísal:
MSDOSMan napísal:Alebo daj do Hlavnej rozvodnice 3P/40A/C istic a do podruznej daj chranic 4P/25A/0.03 (s funkciou istica, lebo su aj bez, nato pozor !!) a ten bude mat aj funkciu hlavneho vypinaca.


C jistič v žádným případě, ten se používá jen vyjmečně!

Udělej to jak píše Jirka84...



Tak to mi akoze vysvetli koli comu nepouzit C-cko v HR pre OCHRANU VEDENIA .. ?!
MSDOSMan

Re: zapojenie rozvadzaca

Odoslaťod Jirka84 » 05 Sep 2012, 20:55

pro MSDOSman: prosím Tě můžeš napsat, kde jsi, v kterých normách, četl Tvoji variantu:
"Preto by si mal podla mna dat do hlavnej rozvodnice 3P/40A/B istic pre ochranu vedenia, do podruznej 4P/32A/0.03 chranic s istenim - aj ako hlavny vypinac"

nic takového v ČSN, SN i EN za víc jak čtařicet let praxe jsem nenašel! Nechám se milerád poučit znalejším v oboru elektro - silnoproud. Jedině, že bys jako MSDOS to našel ve svých manuálech.

Pokud má dotyčný tazatel hlavní jistič před elektroměrem v hlavním elektroměrovém rozvaděči hodnotu B25/3, je jedno, jakého výrobce, s jakoukoliv kA odolností, pak Tebou vysněný chránič nesmí používat jako hlavní vypínač v podružném ani jiném rozvaděči nebo rozvodnici. Už proto, že to nemá v názvu - jistič/chránič/vypínač. Máš - li elektrotechnické vzdělání, nepropadls do prvního ročníku a nesedíš tam ještě v lavici, tak mi jistě dáš za pravdu, že vypínač vypíná (i jmenovitý výkon), chránič chrání spotřebiče i uživatele el.instalace před poruchovým proudem (v tomto případě 30mA maximálně, pak díky svým nastavením vypne všechny póly - 2/4) , jistič jistí el.vedení před nadproudem (i zkratovým).
O charakteristikách B,C,D jistících prvků a chráničích ( i zpožděných) je literatury i pro lajky na netu habakuk-gůgle. Zapomenul jsem podotknout v předchozím příspěvku, že by se neměly používat přístroje různých výrobců v jednom řetězci rozvaděčů, o přepěťových ochranách řady B, C, D ani nemluvě. Pokud máš výrobu rozvaděčů, pak máš i relevantní znalosti stran rozvaděčů obecně. Na tom není co vysvětlovat při Tvém elektro vzdělání. Stačí si ty charakteristiky prohlédnout. Ostatní je v "Připojovací podmínky" energetiků (jejich Web.str.)v místě bydliště každého z nás.

PS buď vím, tak povím, poradím,
nebo tuším, pak se tiše vzdělávám od znalejších,
pokud nevím, neblafuji jen abych se zviditelnil - tento web má v názvu "svet elektro" nikoli kecna.
Naposledy upravil Jirka84 dňa 05 Sep 2012, 21:02, celkovo upravené 1 krát.
Jirka84
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 977
Vek: 100.62
Založený: 21.03.2012
Karma: 15

Re: zapojenie rozvadzaca

Odoslaťod Tommyk » 05 Sep 2012, 21:01

MSDOSMan napísal:
Tommyk napísal:
MSDOSMan napísal:Alebo daj do Hlavnej rozvodnice 3P/40A/C istic a do podruznej daj chranic 4P/25A/0.03 (s funkciou istica, lebo su aj bez, nato pozor !!) a ten bude mat aj funkciu hlavneho vypinaca.


C jistič v žádným případě, ten se používá jen vyjmečně!

Udělej to jak píše Jirka84...



Tak to mi akoze vysvetli koli comu nepouzit C-cko v HR pre OCHRANU VEDENIA .. ?!



Kolega výše to vše vysvětlil... Zase jsem přišel s křížkem....
Když nepomůže hrubá síla, pomůže ještě hrubší.
Tommyk
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 141
Vek: 21.19
Založený: 26.01.2011
Bydlisko: Troubky
Karma: 1

Re: zapojenie rozvadzaca

Odoslaťod MSDOSMan » 05 Sep 2012, 21:15

Jirka84 napísal:pro MSDOSman: prosím Tě můžeš napsat, kde jsi, v kterých normách, četl Tvoji variantu:
"Preto by si mal podla mna dat do hlavnej rozvodnice 3P/40A/B istic pre ochranu vedenia, do podruznej 4P/32A/0.03 chranic s istenim - aj ako hlavny vypinac"

nic takového v ČSN, SN i EN za víc jak čtařicet let praxe jsem nenašel! Nechám se milerád poučit znalejším v oboru elektro - silnoproud. Jedině, že bys jako MSDOS to našel ve svých manuálech.

Pokud má dotyčný tazatel hlavní jistič před elektroměrem v hlavním elektroměrovém rozvaděči hodnotu B25/3, je jedno, jakého výrobce, s jakoukoliv kA odolností, pak Tebou vysněný chránič nesmí používat jako hlavní vypínač v podružném ani jiném rozvaděči nebo rozvodnici. Už proto, že to nemá v názvu - jistič/chránič/vypínač. Máš - li elektrotechnické vzdělání, nepropadls do prvního ročníku a nesedíš tam ještě v lavici, tak mi jistě dáš za pravdu, že vypínač vypíná (i jmenovitý výkon), chránič chrání spotřebiče i uživatele el.instalace před poruchovým proudem (v tomto případě 30mA maximálně, pak díky svým nastavením vypne všechny póly - 2/4) , jistič jistí el.vedení před nadproudem (i zkratovým).
O charakteristikách B,C,D jistících prvků a chráničích ( i zpožděných) je literatury i pro lajky na netu habakuk-gůgle. Zapomenul jsem podotknout v předchozím příspěvku, že by se neměly používat přístroje různých výrobců v jednom řetězci rozvaděčů, o přepěťových ochranách řady B, C, D ani nemluvě. Pokud máš výrobu rozvaděčů, pak máš i relevantní znalosti stran rozvaděčů obecně. Na tom není co vysvětlovat při Tvém elektro vzdělání. Stačí si ty charakteristiky prohlédnout. Ostatní je v "Připojovací podmínky" energetiků (jejich Web.str.)v místě bydliště každého z nás.

PS buď vím, tak povím, poradím,
nebo tuším, pak se tiše vzdělávám od znalejších,
pokud nevím, neblafuji jen abych se zviditelnil - tento web má v názvu "svet elektro" nikoli kecna.





Odkial vies aky ma hlavny istic ? .. ale v tomto mas pravdu, chcel som sa ho opytat aky ma hlavny ale vyprchlo mi to medzi tym. preto som aj napisal "neviem o aku instalaciu ide" .. isiel som od konca.
Pouzitie chranica ako zaroven vypinaca sa pouziva ked sa chce usetrit, aj ked viem, ze chranic nieje vhodny na caste vypinanie, preto som ttam napisal ze ked chce tak setrit !
A vyzsie som pisal ze treba dodrzat selektivitu = keby mal hlavny istic B/25 tak to NIEJE SPLNENE cize som zas napisal zeby totak nemohlo byt .. !!!

Tommyk

NIe. Ty mi vysvetli preco by privod do podruzneho rozvadzaca nemohol byt isteny isticom vyp.charakt. C - na toto tvoje tu akosi odpoved nevidim !
MSDOSMan

Ďalšia

Naspäť na Ostatné

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.76 sekúnd