SVETELEKTRO

8. septembra 2007   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Ako a podľa čoho nakupovať mini a mikro audio systémy


zawin

Tak isto, ako aj minulý článok, tak aj tento vznikol na základe inšpirácie jedného nemenovaného katalógu ponúkajúceho bielu a čiernu techniku. Tento krát to bude téma tiež z audio oboru, konkrétne mini a mikro systémy. Mini a mikro systému sú stále obľúbené kvôli jednoduchšej obsluhe a nižším finančným nárokom. O mini systémy majú hlavne záujem mladšie vekové kategórie. Tomu sa prispôsobuje aj ich dizajn, ktorý na môj vkus prekračuje niekedy hranice toho, čo považujem za normálne a nenormálne… Takže mini a mikro systémy zväčša obsahujú CD prehrávač, tuner, zosilňovač, kazetový prehrávač.

CD prehrávač vo väčšine mini systémov je riešený ako menič na 3 a viac diskov, prehráva klasické ( lisované ) CD, CD-R ( zapisovateľné ) a CD-RW ( prepisovateľné ), u starších audio systémov iba lisované a zapisovateľné. Čoraz viac sa začínajú objavovať systémy schopné prehrávať MP3 a WMA. Mikro systémy majú mechaniku na 1 CD. Menič CD je výhodnejší z hľadiska komfortu. Nemusíme chodiť k „veží“ a za každým meniť CD. Môžeme zostaviť program, kde sa budú meniť všetky CD v meniči, v rôznom poradí a pod. Bežnou vecou je už dnes prehrávanie CD s MP3. Tuner ( rádioprijímač ) majú všetky audio systémy. Rozdiel je len v kapacite pamäte staníc a funkcií RDS ( zobrazovanie názvu stanice, textové informácie ). Počet pamäťových miest sa pohybuje od 20 – 40. Mini a mikro systémy majú rôzne funkcie a systémy na úpravu zvuku a zvukového poľa. Používajú sa rôzne prednastavené ekvalizačné krivky ( rock, pop, jazz, disco, … ), kde výšky, stredy, basy upravia podľa daného štýlu. Ďalšími funkciami sú rôzne posilňovače dynamiky a basov. Tu viac ako inde platí, že menej je niekedy viac. Niektoré úpravy výslednému zvuku viac uškodia ako pomôžu. Záleží však na osobných preferenciách každého z nás. Niektoré systémy majú funkciu Surround ( môže byť nazvaná aj inak ) vytvára dojem zväčšenia priestorovej scény reprodukovanej hudby.

 

 

Kazetový magnetofón je u mini systémov zvyčajne dvojitý, u mikro systémov jednoduchý alebo ho nemajú vôbec. Vyššie a stredné rady audio systémov majú plnú logiku ovládania magnetofónu ( plné elektronické, nie mechanické ovládanie magnetofónu ). Je to pre nás komfortnejšie ovládanie oproti mechanickému systému, ktoré neumožňuje ovládanie prostredníctvom diaľkového ovládania. Užitočnou funkciou je už všeobecne rozšírený autoreverz ( automatické otáčanie kazety bez potreby jej vybratia z prístroja ). Niektoré systémy umožňujú aj vyhľadávanie prázdneho miesta na kazete, čo sa nám zíde, keď budeme hľadať koniec alebo začiatok skladby ( medzi skladbami musí byť aspoň 2 – 4 sek. medzera ). V prípade, že si budeme chcieť skopírovať CD na kazetu, užitočnou funkciou bude CD synchro, kde sa CD spustí automaticky až po prejdení zavádzacej pásky ( asi 7 – 10 sek. ) a v prípade, že nám otočí kazetu v polovici pesničky, spustí ju ešte raz na druhej strane kazety ako prvú. Dôležitou súčasťou audio systémov sú reproduktory. Používajú sa dvoj a viac pásmové reproduktorové sústavy. Predná strana je po väčšine z plastového výlisku, ostatná časť reproduktora je tvorená drevotrieskovými doskami alebo iným vhodným materiálom. Kvalitnejšie sú „celodrevené ( MDF ). Na trhu je v súčasnosti veľké množstvo mini a mikro systémov. Môžete si vybrať, či chceme dizajnový systém, ktorý sa nám hodí do interiéru alebo výkonný systém, schopný ozvučiť aj väčšie priestory a „rozozvučať okenné tabule“, poprípade serióznejší systém, ktorý síce nebude mať taký výkon, bude však hrať o to presnejšie a vernejšie. Výber je naozaj široký a vyberie si každý.

 

 

Autor: Jukka

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (3)

  1. maco píše:

    urcite by som volil zostavu YAMAHA.. staci prist do vacsieho elektra a vypocut si zvuk a porovnat s inymi zostavami.. bezkonkurencny pomer cena/vykon/kvalita/obsluha..

  2. katka_18 píše:

    volako nemam pochopenie pre mikrosystemy… je to vhodne mozno tak do detskej izby

Pridaj komentár