SVETELEKTRO

31. januára 2007   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Ako sa stať radioamatérom – Kto je radioamatér (časť 1.)


zawin

Čaute. Už dlho som rozmýšlal nad zverejnením série článkov ktoré by popisovali tento krásny šport – rádioamatérsto. Preto som hladal veľa vecí na internete aj som oslovil „zasvätených“ ľudí do tejto problematiky či by boli schopný čo-to napísať. Podarilo sa, a tak Vám budem postupne prinášať články v ktorých sa dozviete informácie od úplných začiatov až po radioamatérske skúšky a alp to vlastne vyzerá v praxi.
V tejto prvej časti Vám popíšem kto je to vlastne radioamatér a aké je jeho poslanie.

Rádioamarérstvo je nesmierne krásny koníček, je to šport aj keď v športových správach v televizií, či rádiu sa o ňom nedozviete vôbec nič. Je to šport v pravom slova zmysle ako každý iný!!! Je pravda, že je to netradičný šport, ako napríklad šach, či športové rybárčenie, ale práve to ho robí takým zaujímavým.

Dovoľte, aby som vám trochu priblížil činnosť rádioamatéra.

Rádioamatérstvo je pomerne široký pojem a každý rádioamatér sa väčšinou špecializuje užšie, lebo zvládnuť všetko čo obsahuje je pomerne ťažko. Začína sa od rádiového orientačného behu, končiac nekonečným vysedávaním za počítačom pri rádioamatérskom „internete“ packet radio. Medzi tým je široká paleta činností, ako je aj konštruktérska, ktorá je veľmi náročná. Dnes ale si už málo rádioamatérov stavia vlastné zariadenia „TRX“, lebo zvládnuť náročné normy na techniku /stabilita signálu, modulácia, sínusový priebeh signálu, citlivosť, selektivita…………/je ozaj veľmi ťažké a treba k tomu ozaj profesionálne meracie zariadenia. Teda väčšina rádioamatérov si zariadenie kúpi v rámci svojich finančných možností.

Rádioamatérstvo spočíva na komunikácií medzi rádioamatérmi, či vo dvojici, alebo v krúžkoch. Práve táto komunikácia je zaujímavá, z hľadiska spôsobu. Niektorí uprednosťňujú telegrafiu CW, ďalekopis RTTY, packet radio, hovorové slovo SSB, FM, či špeciálne druhy prevádzok. Tak isto je zaujímavé zvolenie si kmitočtu. Sú rádioamatéri KV i VKV.

Veľmi zaujímavé sú aj závody, pri ktorých rádioamatér naväzuje spojenia – sú to poväčšinou velmi krátke spojenia, lebo sa snaží ich urobiť v danom časovom úseku čo najviac, niekedy je to niekoľkohodinový závod, niekedy závod na celý wíkend. Každý takýto závod má svoje vlastné bodové hodnotenie a vlastné pravidlá, pri ich porušení môže byť rádioamatér diskvalifikovaný a dokonca vylúčený, pri budúcom závode.

Niektoré podobné pravidlá:

-Získať čo najviac bodov ktoré sa vypočítajú vynásobením počtom spojení a počtom násobičov, násobiče môžu byť rôzne štáty, kontinenty, zemepisné zóny určené pre rádioamatérov a iné.
-Opakované spojenia sú neprístupné s výnimkou spojenia na inom kmitočte, alebo iným spôsobom modulácie

Ale treba si pred každým závodom pozrieť jeho pravidlá a spôsob hodnotenia. Každý rádioamatér si vypočíta body sám a staničný denník s hodnotením a čestným prehlásením o pravdivosti odošle organizátorovi, ten overí pravdisosť /zväčša len u víťazných staniciach/

Sú aj dlhodobé súťaže s najrôznejšími pravdlami, napr. naviazať spojenie s každým okresom.

Sú rádioamatéri DX mani – treba naviazať diaľkové spojenie, Pri KV je to zväčša iný kontinet, VKV iný štát. KV DX-mani sledujú slnečnú aktivitu aj počasie. Niekedy je pásmo na určitej frekvencií hluché, niekedy plné exotických staníc, v závislosti od aktivity slnečného žiarenia, ročného obdobia, času a od mnohých meteorologických podmienok.

Niektorí amatéri sa špecializujú na spojenie odrazom VKV vĺn od mesiaca, od stôp po meteoritoch, existujú satelity, čiže spojenie VKV prostredníctvom satelitu, alebo pozemného prevádzača. Niektorí dlhé hodiny počúvajú VKV s striehnu, na E vrstvu, /je to odraz, fatamorgána/, ktorá sa tvorí sporadicky, hlavne v lete a môže trvať niekedy len niekoľko minút

 

Robia sa expedície do oblastí, kde nenájdete rádioamatéra a tisíce rádioamatérov z celého sveta sa snažia spraviť vzácne spojenie, a v strehu počúvajú, kedy sa na nich dostane rad, lebo expedičná stanica si zväčša určí podmienky kto môže v danom momente volať, aby sa dovolali aj stanice s nižším výkonom, alebo so slabou anténou.

Existujú rádioamatéri QRP – s malým výkonom. Títo sa špecializujú na účinnosť antény, aby to málo čo vysielač dokáže sa dostalo do éteru. S 1 wattom do Austrálie ?? Neuveriteľné – ÁNO.

Organizujú sa súťaže telegrafie, niektorí rádioamatéri sú tak vycvičení v telegrafii, že normálny človek alebo iný rádioamatér nedokáže rozoznať tú spleť bodiek a čiarok.

 

Spojenie sa uznáva, ak si dvaja rádioamatéri navzájom „pochytajú“ celý volací znak a report – správa o počuteľnosti / RS(T) čitateľnosť, sila, (tón), prípadne decibely navyše/.V závodoch ešte číslo spojenia, poprípade iné informácie/ Pri bežných spojeniach si ešte povedia miesto, či mesto z ktorého vysielajú a svoje meno. Veľmi často sa informujú o počasí a o svojom zariadení – značka, výkon a anténa. Mnohí sa celé hodiny rozprávajú o odborných veciach z oboru elektroniky a rádioamatérstva, alebo o úplne bežných veciach /čo budú mať na obed/. Zvykom je spojenie písomne potvrdiť /QSL/, hlavne prvé na koždom pásme a spôsobe modulácie /telegraf CW ,fone SSB, FM/. Úradným jazykom rádioamatérov je angličtina, ale pri lokálnych spojeniach, či spojeniach štátov so stejným jazykom sa bavia po svojom. Telegrafisti používajú zasa rôzne skratky a Q-kódy.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (25)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (5)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Pridaj komentár