SVETELEKTRO

18. novembra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Autozesilovač 50W ve třídě H


james999

Slouží pro zesílení signálu na větší hlasitost z radia nebo CD přehrávače a připojuje se na jejich výstup a to buď přímo na svorky reproduktorů nebo audio výstup.

Autozesilovač 50W ve třídě H
Slouží pro zesílení signálu na větší hlasitost z radia nebo CD přehrávače a připojuje se na jejich výstup a to buď přímo na svorky reproduktorů nebo audio výstup.
Zásadním problémem při konstrukci výkonnějšího zesilovače do auta je napájecí napětí, které činí 12V maximálně 14,4V při plně nabité autobaterii. Jednoduchým výpočtem zjistíme , že pro normální koncový stupeň je maximální výstupní výkon asi 8W , v můstkovém zapojení okolo 20W. Pro vyšší výkon musíme zajistit vyšší napájecí napětí , což představuje spínaný zdroj, který je jednak relativně složitý, dražší a nakonec je i zdrojem poměrně obtížně odstranitelného rušení. Proto je vhodné použít monolitický koncový zesilovač TDA 1562Q, Výstupní výkon TDA1562Q je 55W při THD 0,5% a maximální 70W při THD 10%. Zesilovač pracuje do výkonu 18W jako běžný můstkový zesilovač. Při zvětšení výkonu nad 18W se připojí napětí z pomocných kondenzátorů C4 a C5 které jsou připojeny na dva vnitřní měniče. Jeden měnič přidává napětí +12V ke kladnému napájecímu pólu a druhy kondenzátor s měničem se připojuje k zápornému napájecímu pólu. Teoreticky je zesilovač napájen napětím 36V , tj. +/- 18V. Napájecí napětí je filtrováno kondenzátorem C8.Odpor R3 s kondenzátorem C6 omezují lupnutí při zapínání a vypínání. Obvod je monofonní , pro stereofonní zesilovač tedy potřebujeme dva shodné moduly. Vstupní signál je přiveden na CINCH konektor K1. Na vývody 7 a 11 IC1 připojujeme reproduktor o impedanci 4Š nebo 8Š. Vstup MODE je použit pro vypínání zesilovače , pro jednodušší ovládání zesilovače bez nutnosti použít výkonový vypínač. Přivedením kladné úrovně na vstup MODE je zesilovač aktivní. Při nulovém napětí na tomto vstupu přejde zesilovač do režimu Stand By, kdy má spotřebu max. 50¼A. Obvod je dále vybaven řadou dalších ochran , jako například proudovou a tepelnou.


Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od james999 (zobraziť všetky)

Pridaj komentár