SVETELEKTRO

7. októbra 2010   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Balón Universum – Zhodnotenie


zawin

Vypustenie balóna máme úspešne za sebou a v tomto článku prinášam fotky a videá zo štartu a taktiež grafy z nameraných hodnôt z letu a zhodnotenie celého projektu od jeho počiatku. Balón sa nám po pristaní už bohužiaľ nepodarilo nájsť keďže nám pri páde zamrzol GPS prijímač a posielal stále tu istú polohu. Posledná známa poloha je z okolia Žiliny (49 12.86N 18 41.63E). Predpokladané pristátie vzhľadom balóna na prúdenie vetra je v okolí Kysuckého Nového mesta.

Vypustenie balóna sa konalo na letisku Prusy dňa 25.9.2010. O 10:00 sme boli na stanovisku, kde sme pripravili a odskúšali elektroniku a pomaly sme začali s plnením balóna. Odosielanie paketov prebiehalo bez problémov na obidvoch frekvenciách, foták fotil v pravidelných intervaloch, všetko bolo pripravené na štart. Balón sme plnili zhruba pol hodiny na taký vztlak, aby zdvihol 2L fľašu vody. Keď bol balón nafúkaný pripevnili sme naň padák a krabičku s elektronikou a o 12:14 sme odštartovali let balóna. Po vypustení sme rýchlo zbalili všetky veci a vyštartovali sme z Prús za balónom.

Priebeh letu do 14km si môžete prezrieť na nasledovnom obrázku. Priebeh letu balóna sa dal sledovať priamo online na internete vďaka systému APRS.

Po tejto poslednej polohe vypadol primárny APRS vysielač na frekvencii 144,8MHz, našťastie záložný vysielač na frekvencii 869.5MHz fungoval až po Žilinu, takže sme balón stopovali ďalej. Autom sme boli tesne pred Žilinou, keď pri výške 9km zamrzol GPS vysielač a posielal stále tie isté súradnice. Tieto súradnice boli z blízkosti Žiliny. Poslednú zaznamenanú výšku odhadujem podľa tlaku a zvyšujúcej sa vlhkosti na 2km. Po tomto prijatom packete sa aj záložný vysielač odmlčal a zmizol v šume. Pri dopade sa pravdepodobne uvoľnili batérie a tým sa ukončilo vysielanie. Balón sme sa snažili ďalej vystopovať, tak sme sa vybrali autom smerom na Kysucké Nové Mesto, Čadcu, Turzovku a prešli sme naspäť do Bytče, kde sme hľadanie skončili. Nájdenie balóna je v súčasnosti len otázkou šťastia, na krabičku som vytlačil telefonický aj emailový kontakt.

Vzhľadom nato, že balón sa do tohto momentu nenašiel nemáme ani fotky z digitálneho fotoaparátu ,ktorý bol na balóne umiestnený. Napriek tomu môžem prehlásiť tento projekt za úspešný. Získali sme cenné dáta o teplotách, tlaku, vlhkosti a radiácií, ktoré spracoval kamarát bobo87 ,ktorému veľmi pekne ďakujem. Taktiež som bohatší o nové vedomosti a skúsenosti, ktoré určite zúžitkujem pri ďalšom lete.

Grafy závislosti



Grafy teplôt v závislosti od výšky

Graf tlaku v závislosti od výšky

Graf vlhkosti v závislosti od výšky

Graf radiácie v závislosti od výšky


DOWNLOAD:
Namerané hodnoty a grafy v exceli

Aj keď sa balón nenašiel tento projekt som určite nezavrhol. V blízkej dobe plánujem v spolupráci zo Žilinskou Univerzitou zorganizovať vypustenie druhého balóna ,ktorý bude značne prepracovaný.


Nakoniec by som sa chcel poďakovať firme Farnell za sponzoring súčiastok do tohto projektu.
Taktiež aj užívateľom z tohto fóra za pomoc pri návrhu elektroniky – Washu, bobo87, FUBU. Kamarátom Tomášovi a Peťovi za prevoz fľaše na miesto vypustenia, Jurovi za pekné fotografie zo štartu a hľadania a Marekovi za darovanie digitálneho fotoaparáta. Svojej priateľke Martinke za morálnu podporu. Ďalej pánovi Ondrejkovi za pomoc pri napúšťaní balóna a pánovi Bitarovskému za pekný video záznam. Ak som na niekoho zabudol tak sa ospravedlňujem.

Fotky zo štartu


Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (24)

  1. datam píše:

    Tiež sa pripájam ku gratulácii. Krásne zdokumentované a pripravené.

  2. vama píše:

    Pekne, pekne.
    Mna by zaujimalo, kolko stala priblizne cela elektronika bez fotoaparatu?

  3. pin píše:

    Balón síce ufujazdil, ale skúsenosti ostali, a tie sú cennejšie. Blahoželám celému tímu!

    • Ivan_Ryger píše:

      Chcelo by to do balóna umiestniť nejaký úplne jednoduchý a spoľahlivý maják. Napríklad zapúzdrený X-talový oscilátor v pásme KV na 1 baterôčku s prerušovaním cez nejaký jednoduchy prerušovač. Ten by pracoval nepretržite a v prípade mrazu či pádu by nebol poškodený. Alebo zaujímavý nápad by bol použiť nejakú kapsulu, ktorá by sa pri páde rozbila a spojila nejaký kontakt, čo by spustilo vysielač.

      Vystopovanie by sa dialo presne ako kedysi hon na líšku.

  4. enaxy píše:

    Ja tlieskam. Prajem vela stastia a uspechov pri dalsich balonoch.

  5. Vendeta píše:

    Taktiez pogratulujem.Inac Ondrej ty vyzeras presne ako moj spoluziak.Fakt ako keby som videl jeho

  6. marek181818 píše:

    skoro som padol zo stolicky ked som to video videl ,no nadhera vidno ze sa v tom mooc vyznas a bavi ta to,vela stastia pri dalsich projektoch 😀

  7. rogi píše:

    super video a cele spracovanie, len škoda, že doposial sa sonda nenašla, chlad je nepriatel baterii, snad druhý krát to víde,Gratulujem!!!

  8. MarekSNB píše:

    Teraz to bude ťažká a náročná práca a dufam že ju zvládneme 🙂

  9. pajky píše:

    nejaky giroskop nech sa fotky nekrutia:)

  10. Alexey píše:

    chalani zabudnite na gyroskop ,na fotky bi stačila elektronika s akcelerometrom abi foták nefotil keď je v največom pohybe ale relatívne v klude tJ. keď sa pri kivani zastaví a vracia naspäť

Pridaj komentár