SVETELEKTRO

11. júla 2017   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Bezkontaktné tlačidlá a potenciometre s Hallovou sondou Gessmann


VENIO

Elektrikári a projektanti často riešia otázku, ako zaistiť spoľahlivé zopnutie kontaktov na tlačidlách pre obsluhu strojov a iných aplikáciách vo veľmi náročných podmienkach.

Jedná sa najmä o inštalácie v prostredí s vysokou prašnosťou alebo zvýšenou agresivitou spôsobujúcich koróziu na kontaktoch.
 
Pre takéto prevádzky s extrémnymi podmienkami v prináša spoločnosť VENIO, s.r.o. nový rad bezkontaktných ovládacích tlačidiel HD a bezkontaktných potenciometrov HG2  od nemeckého výrobcu priemyselných ovládačov W. Gessmann GmbH.
 
Bezkontaktné tlačidlá HD
 
Jedinečná konštrukcia bezkontaktných tlačidiel HD je zostavená tak, že pod každým tlačidlom je umiestnený integrovaný obvod s tzv. „Hallovou sondou“, ktorá je citlivá na magnetické pole. Stlačením tlačidla sa k sonde priblíži magnet, ktorý vyvolá uzavretie elektrického obvodu. Každé tlačidlo naviac môže byť vybavené rôznym farebným podsvietením pomocou LED v rôznych kombináciách, napr.:
–       biele podsvietenie
–       dvojfarebné podsvietenie reagujúce na stlačenie
(červená-zelená / červená-biela / zelená-biela)
–       individuálne prispôbené  OEM – zákazníkom zvolená kombinácia farieb LED
 

Tieto tlačidlá sa vyznačujú veľmi vysokou odolnosťou.  Garantovaná mechanická životnosť je 10 miliónov operačných cyklov. Vyrábajú sa v troch základných konštrukčných verziách, pričom vonkajšia časť tlačidla (nad povrchom pultu dostupná obsluhe) existuje v troch základných verziách:
 
HD1 – tlačidlo s gumenným vlnovcom
HD2 – tlačidlo bez vlnovca s kovovým prstencom
HD3 – tlačidlo pre zapustenú montáž s kovovým okrajom
 

 
Označovacia doštička tlačidiel môže byť zvolená zákazníkom z ôsmich rôznych farieb. Naviac biela transparentná označovacia doštička môže byť na želanie potlačená zo zadnej strany, čo garantuje neobmedzenú životnosť potlače aj v najnáročnejších podmienkach prevádzky.
Symbol pre potlač si užívateľ môže vybrať z bežne používaných ako napríklad: trúbka, šípky, korytnačka, zajac alebo si navrhne vlastný požadovaný symbol.
 
 
S ohľadom na prácu v prostredí rušeným bezdrátovými signálmi je možné zvoliť verziu s redundantným signálom. Pri veľkoobjemových objednávkach je možné zvoliť individuálnu zákaznícku verziu bez ohľadu na tu uvedené možnosti.  Katalógový list a technickú špecifikáciu aj s rozmermi pre bezkontaktné tlačidlá HD s Hallovou sondou nájdete na stránkach spoločnosti VENIO, s.r.o. v sekcii na stiahnutie.
 
Elektrické krytie je IP67. Garantovaná funkčnosť pri pracovných teplotách od -40°C až do +60°C.
 
 
Bezkontaktné potenciometre HG2 
Regulácia strojov či aplikácií v náročných podmienkach vyžaduje odolné riešenia. Osadenie na ťažkých stavebných či ťažobných strojoch, žeriavoch, lodiach a v koľajovej doprave predstavuje dlhodobú intenzívnu záťaž. Riešenie pre tieto prípady predstavujú bezkontaktné potenciometre HG2.
 
Podobne ako pri tlačidlách HD je využívaný princíp Hallovej sondy, s tým rozdielom, že výstupom nie je signál 0/1, ale spojitý napäťový signál 0,5 až 4,5 V.
Potenciometer je možné individuálne nakonfigurovať tak aby bol výstupný signál vysielaný napr. iba z malej časti rotačnej dráhy alebo naopak , bol plynulý v celom rozsahu otáčania t.j. 0°- 359°.
 
Rovnako ako pri tlačidlách je aj pri potenciometroch garantovaná životnosť 10 miliónov operačných cyklov, krytie IP67 a vhodnosť nasadenia pre aplikácie pri pracovných teplotách od -40°C až do +60°C.
 
Či už riešite konštrukciu či opravu ovládania pracovného alebo stavebného stroja, žeriavu, manipulátora, ponorky, robota, lokomotívy či lode, neváhajte kontaktovať spoločnosť VENIO, s.r.o. Poskytnú vám komplexné technické poradenstvo pri výbere a návrhu tu uvedených komponentov a samozrejme cenový rozpočet šitý na mieru vašej aplikácie. Pre prípady plánovania väčších celkov kde budú nasadené tieto komponenty vo veľkých objemoch Vám poskytnú vzorku za účelom testovania vo vašej aplikácii.
 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (2)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (2)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár