SVETELEKTRO

27. septembra 2009   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Časovač pre jednotlivé dni v týždni


FUBU

Chovám akvarijné ryby pre potešenie. Starať sa o akvárium vyžaduje trocha voľného času. Situácia sa trocha zmenila a namiesto jedného akvária sa treba starať o dve. Počas štúdia na vysokej škole na to bol čas, ale teraz popri chodení do práce je toho času akosi menej. Preto vznikla táto konštrukcia, ktorá trocha prispela k automatizácií starostlivosti o akvárium. Ide o jednoduchý časovač, ktorý spína kompresor pre vzduch a svetlo akvárií. Spínací čas sa dá nastaviť nezávisle na každý deň. Ďalšou vychytávkou je to, že svetlo je spínané nezávisle od kompresora. V tom zmysle, že kým sa v izbe svieti a fotorezistor je osvetlený, tak svetlo nezhasne. Zhasne, až keď v izbe je tma a čas je vyšší ako nastavený čas vypnutia. Podobne to platí pre rozsvecovanie. Svetlo sa nerozsvieti, kým v izbe nie je dostatok svetla a pretiekol čas zapnutia. Úroveň svetla v izbe je zobrazená na displeji analógovo pomocou pásika.



Vzhľad časovača
Použili sa súčiastky, ktoré boli po ruke. Použitá krabička je zo starého časovača, ktorý sa niekedy používal vo fotokomore. Pre nedostatok času to dopadlo takto ako to vidno na tomto obrázky. Účel svätí prostriedky 🙂 design na nič, ale praktickú hodnotu to má veľkú. V budúcnosti sa s to ešte vylepší ak na to bude čas.

Schéma zapojenia

Návrh schémy zapojenia vo formáte Express Schematic
návrh schémy

Návrh dosky plošných spojov
Zapojenie sa realizovalo na univerzálnej doske plošných spojov, ktorá sa dá bežne kúpiť v každom obchode s elektronickými súčiastkami. Návrh predlohy pre odleptanie plošného spoja teda žiaľ neexistuje.

Alfa-numerický LCD displej
Displej je 2 krát 16 znakový negatívny s červeným posvietením.
Je možné použiť aj iné 2 x 16 znakové displeje s rovnakým komunikačným rozhraním. Na obrázku je znázornené hlavné menu. Prvý riadok obsahuje výpis reálneho času, teda aktuálnej hodiny a minúty. Zvláštnosťou je riešenie sekúnd, ktoré sú vykreslené analógovým posuvníkom v podobe zvislej čiarky v jednom znaku displeja. Ďalej je vypísaný deň v týždni teda nedeľa. Druhý riadok znázorňuje intenzitu svetla v izbe. Intenzita je snímaná za pomoci fotorezistora. Prechod cez menu je riešený žltým tlačidlom, ktoré je umiestnené v strede na krabičke. Momentálne v hlavnom menu funkcia krajných tlačidiel je vypnúť alebo zapnúť spotrebič pripojený na časovač. Reálny čas sa nastavuje dvojstiskom tlačidiel krajného a stredového.

Prechod menu nastavením spínacích a rozpínacích časov
Prvý riadok obsahuje výpis dňa, pre ktorý sa čas nastavuje. Ďalej položku, ktorá informuje či sa tento deň berie do úvahy alebo nie. Druhý riadok obsahuje samotný časový údaj o nastavenom spínacom čase, ktorý začína písmenom Z ako Zapni. A rozpínací čas za písmenom V ako Vypni pre tento deň.
Žltým tlačidlom je možné prejsť jednotlivými dňami týždňa, tak ako je to znázornené na obrázkoch.

Prechod menu nastavením spínacích a rozpínacích časov

Prechod menu nastavením spínacích a rozpínacích časov

Prechod menu nastavením spínacích a rozpínacích časov

Prechod menu nastavením spínacích a rozpínacích časov

Prechod menu nastavením spínacích a rozpínacích časov

Prechod menu nastavením spínacích a rozpínacích časov

Nastavenie úrovne svetla
Toto menu slúži na nastavenie úrovne svetla v izbe, pri ktorom môže časovač zapnúť alebo vypnúť svetlo. Prvý riadok je nastavená hodnota úrovne svetla, ktorú je možné zmeniť krajnými tlačidlami. Druhý riadok znázorňuje reálnu nameranú úroveň svetla v izbe.

Video
Prechod cez menu: VIDEO 1
Ukážka stmievania podsvietenia: VIDEO 2
Nastavovanie jednotlivých dní: VIDEO 3

Ak má niekto záujem o podrobnejšie informácie, stačí sa opýtať cez email: blikacka@gmail.com .
Cena mikrokontroléra PIC 16F628A s programom je 6 Eur a 50 centov.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od FUBU (zobraziť všetky)

Komentáre (9)

  1. martens píše:

    A dpska by se nenašla ani na cáru papíru?

  2. boraicho píše:

    áá šak tu dokopy nič neni. Ani obrazky toho časovača celeho len dajake fotky dyspleja ani zakladny popis schemy, jak vidim je tam aj založny zdroj s baterkou a.A prečo sa použil 4094

  3. Pampuch077 píše:

    stacia dva denne casovace- jeden na kompresor a jeden na svetlo a to smiknem do rozdvojky a vyjde ma to taktiez 6 eur

  4. _jojo10 píše:

    Není ta cena trochu moc za jeden PIC a naprogramovat to není tak složité?

Pridaj komentár