SVETELEKTRO

20. novembra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Detektor vf. pole 433 / 900 MHz


james999

Detektory slouží pro zjištění vf. signálu v daném prostoru a jeho přítomnost indikují buď akusticky nebo opticky. Jsou důležité v prostorách, kdy vf. signál může ohrozit činnost jiných přístrojů, zejména v nemocnicích a úřadech. Jsou vhodné i pro zjišťování závad a lokalizaci.

Detektory slouží pro zjištění vf. signálu v daném prostoru a jeho přítomnost indikují buď akusticky nebo opticky. Jsou důležité v prostorách, kdy vf. signál může ohrozit činnost jiných přístrojů, zejména v nemocnicích a úřadech. Jsou vhodné i pro zjišťování závad a lokalizaci.

a ) detektor vf. pole 433 MHz.
Na tomto kmitočtu vysílají dálkové ovladače a další zařízení pro vf přenos dat. Jsou to meteorologické stanice, bezdrátová sluchátka, zvonky, zabezpečovací zařízení a mnoho dalších. Detektor zachytí vf. vysílání v pásmu 433 MHz a signalizuje sílu pole. Ta je indikována řadou LED. Při testování více vysílačů stejného typu můžeme tedy snadno rozlišit zdravé a slabší či nefunkční jedince. Další možnou identifikací je rozlišení AM nebo FM modulace vysílače. Zařízení typu dálkové ovládání,zvonky apod. používají AM vysílače se 100 % modulací. To přináší úsporu v energetické náročnosti. Kolísající úroveň signálu je patrná i na LED displeji.Proti tomu bezdrátová sluchátka nebo mikrofony používají FM modulaci a výstupní vf. úroveň zůstává konstantní. Dioda jako LED indikátor tedy vykazuje setrvalý stav.
Vstupní laděný obvod je tvořen cívkou L1 a kondenzátorem C1 Cívka L1 je vytvořena jedním závitem na desce s plošnými spoji. Zachycený vf signál je detekován diodou D1. Na tomto místě je použita Schottkyho dioda HSMS2580. Tato dioda je speciálně určena pro detekci signálů s nízkou úrovní do kmitočtu 1,5 GHz .Detekované napětí je filtrováno kondenzátorem C2. Operační zesilovač IC1A je zapojen jako sledovač signálu, následovaný zesilovačem s IC1B. Zisk tohoto stupně je dán odpory R3/R2 a je 40 dB.Výsledné napětí je přivedeno na klasický budič LED LM3914(IC2), který budí sloupec deseti diod LD1 až LD10. Počet rozsvícených LED odpovídá síle detekovaného pole. Detektor je napájen napětím 4,5 V, tedy jednou plochou baterií nebo třemi tužkovými články.
b ) detektor vf. pole 900 MHz
Na tomto kmitočtu vysílají mobilní telefony. Vstupní obvody sestávají z čtveřice antén, tvořených čtyřmi ocelovými pruty (dráty) o délce asi 4 až 8 cm, uspořádanými do kříže. Cívky L 1 a L 2 tvoří jednoduchou pásmovou propust, vhodnější by byla propust s větší strmostí propustnosti. Dva vf. detektory, připojené k anténám (dipólům) zachytí signál mobilu. Ten je usměrněn diodami D1 (D2) a přes oddělovací kondenzátory C1 (C2) přiveden na operační zesilovače, které mají velké zesílení, až A = 800, takže i velmi slabý signál je dobře zesílen. Výstup K 1 má akustickou signalizaci pomocí sluchátek. Napájení je 9 V, LD 1 signalizuje zapnutí přístroje.

Schéma zapojenia pre zobrazenie klikni sem.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od james999 (zobraziť všetky)

Pridaj komentár