SVETELEKTRO

1. decembra 2012   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

DEXON: Jak ozvučit fitness a spining centra


DEXON CZECH s.r.o.

Následující ozvučení je hodně moderní záležitostí, které je potřeba věnovat patřičnou pozornost. Spiningová centra, popř. fitness centra jsou místa, která, podobně jako u sestavy pro cvičitelku aerobicu, vyžadují velmi kvalitní a dostatečně výkonné nazvučení. Zvláště u spining center bývá toto nazvučení provozováno s vysokou hlasitostí.

O čem je vlastně "plošné" ozvučování?

Tento seriál si klade za cíl seznámit čtenáře (elektroprojektanty, elektromontážní firmy) se současnými možnostmi v oblasti plošného ozvučování. Pojmem „plošné“ nemáme na mysli klasické ozvučování různých koncertů a vystoupení, ale ozvučování budov, místností a exteriérů, tudíž se jedná především o instalační systémové ozvučení.

 

 

Jaké vybereme přehrávače a mikrofony?

Jako primární zdroj hudby jsou zvoleny 2 MP3 nebo CD přehrávače, u kterých je velmi důležitá funkce změny rychlosti PITCH. Proto volíme řadu DJ přehrávačů MP 302. Pro řeč se používá obvykle bezdrátový mikrofon MBD 910 (s náhlavním mikrofonem), u kterého doporučujeme zaměnit náhlavní mikrofon za typ HM 40, což je mikrofon výborné mechanické konstrukce, který vydrží namáhání a především pot. U spiningových center je dobré navíc před "hlavní" kolo umístit řečnický stojan a na něj klasický mikrofon MD 500 nebo z větší dálky MC 100. Cvičitel tak nemusí používat náhlavní mikrofon, což je pro něj komfortnější. Všechny zdroje signálu (2x hudba + mikrofony) vedeme do mixážního pultu, opět pro discjockeje, z řady DJ xx. U těch je zase důležité, aby byly vybaveny tzv. crossfaderem, což je regulátor, který nám umožní plynulý přechod z jedné doprovodné hudby na druhou.

 

 

Jaké vybrat reprosoustavy a jak je instalovat?

Koncová část ozvučení se dá řešit trojím způsobem. První způsob znamená použití aktivních (s vestavěným zesilovačem) reprosoustav uchycených na konzole, tedy varianta BC 1000A nebo BC 1200A + Kloubový držák profesionální #x. Pokud reprosoustavy budeme instalovat na zmiňované držáky, je vhodné mít připravený sólo zásuvkový okruh, abychom je mohli pohodlně centrálně vypínat z napájení.

 

Druhý způsob instalace se provádí pomocí sítě pasivních reprosoustav BC 1000 nebo BC 1200 (podle požadovaného výkony v závislosti na ozvučované ploše), které připojujeme sérioparalelně na budící zesilovač DAP 700 nebo 1000. Tento způsob nevyžaduje sice zásuvkový okruh na napájení soustav, ale na druhou stranu je finančně nákladnější díky většímu počtu reprosoustav a použitému zesilovači. Jedná se o způsob "nejhlasitější" a zvukově nejkvalitnější.

 

Jde ozvučení instalovat i do podhledu?

Třetí způsob je sice trochu netradiční, ale zákazníky překvapuje, jak účinný. Mají-li fitness nebo spiningová centra podhledový strop, můžeme instalovat síť více podhledových reproduktorů RP 122 bez transformátoru, které nabudíme výkonovým zesilovačem DAP 500. Reproduktory to jsou dostatečně výkonné a jejich zvuk je líbivý. Toto ozvučení, buď není tak kvalitní jako druhý způsob, naopak zaručuje vyrovnané pokrytí hlasitostí na celé ploše.

 

 

 

Kdo vám s návrhem ozvučení pomůže?

Pro zpracování návrhu ozvučení doporučujeme kontaktovat firmu Dexon Czech s.r.o. na našich stránkách www.dexon.cz. Tento český výrobce posoudí ozvučovaný prostor a kompletně navrhne dané ozvučení.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár