SVETELEKTRO

1. januára 2013   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

DEXON: Jak ozvučit restaurace, pizzerie a kavárny


DEXON CZECH s.r.o.

V tomto článku se podíváme na častý případ ozvučování restaurací, pizzerií, barů a kaváren. Znakem ozvučování restaurací a dalších podobných zařízení je to, že celý ozv. systém musí být levný a snadno zapojitelný, se snadnou obsluhou.

O čem je vlastně "plošné" ozvučování?

Tento seriál si klade za cíl seznámit čtenáře (elektroprojektanty, elektromontážní firmy) se současnými možnostmi v oblasti plošného ozvučování. Pojmem „plošné“ nemáme na mysli klasické ozvučování různých koncertů a vystoupení, ale ozvučování budov, místností a exteriérů, tudíž se jedná především o instalační systémové ozvučení.


 

Koho se to týká a jak se to provádí?

Znakem ozvučování restaurací a dalších podobných zařízení je to, že celý ozv. systém musí být levný a snadno zapojitelný. Bohužel zadavatelé patří k těm šetřivějším. Nicméně i s tímto se musíme poprat.
 

Čím to nabudíme?

Jako zdroj signálu používáme obvykle receiver Hifi, který dle požadavků na další zdroje signálu doplníme o CD přehrávače, decky atd. Chceme-li směšovat signály, pak s výhodou použijete mixážní pult XENYX 502.
 

Jaké musíme zvolit reprosoustavy a reproduktory a kde je použijeme?

Jako reproduktory volíme oblíbené  SP 302, 502, SP 412, SP 512 až největší SP 802 (konzola je součástí) nebo pro chodby a sociální zařízení a tam, kde jsou stropy řešeny jako podhled, RPT 122 bez transformátoru (výborný zvuk) nebo z řady RP (liší se opět velikostí a zvukem). V případě 100 V rozvodu volíme  řadu RPT (reproduktory obsahují transformátor) nebo vestavujeme transformátor PT 100 do modelu SP 412. Do sádrokartonových stěn se naopak hodí RPT 80×80 nebo 81×111, které mají samozatahovací klapky a tak jejich instalace je snadná.
 

 

Jak to zapojíme na kabely?

Reproduktory zapojujeme obvykle sérioparalelně, tak abychom dosáhli jmenovité impedance 4 nebo 8 ohmů, ale to pouze v případě, že reproduktory nejsou rozmísťovány na rozlehlou plochu, v tomto případě je vhodnější již volit 100 V systém (např. v hotelech). Samotná instalace se obvykle s ohledem na vlastnosti našeho sortimentu provádí v rozteči 5 m. Zvolíte-li 100 V systém, pak je třeba příkon systému počítat podle jmenovitých výkonů převodních transformátorů.
 

Co dělat, když je málo basů.

Jsou-li větší nároky na množství basů, pak volíme aktivní (s vestavěným zesilovačem) subwoofer SUB 300A (domácí vzhled) nebo aktivní BCW 1200A (robustní, větší).
 

 

Ozvučení může být i malé a nenápadné.

Má-li být ozvučení malé a nenápadné a taktéž ozvučované prostory jsou malé, pak vřele doporučujeme mini satelitní reprosoustavy SP 212 a domácí aktivní hifi subwoofer SUB 300A.
 

Kdo vám s návrhem ozvučení pomůže?

Pro zpracování návrhu ozvučení doporučujeme kontaktovat firmu Dexon Czech s.r.o. na našich stránkách www.dexon.cz. Tento český výrobce posoudí ozvučovaný prostor a kompletně navrhne dané ozvučení.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár