SVETELEKTRO

1. novembra 2012   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

DEXON: Jak ozvučit školy plošně i lokálně


DEXON CZECH s.r.o.

Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově – plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.

 

Stanovme, co chceme ozvučit a jaký potřebujeme komfort.

Ozvučení škol lze rozdělit na plošné (učebny, chodby, kanceláře atd) a lokální (obvykle ozvučení tělocvičny nebo hřiště).

 

 

Co se týče plošného ozvučení, tak to se řeší výlučně ve 100 V režimu s několika zónami. Výhodou pak je možnost spínání a regulování hlasitosti na zónách zvlášť, vyhlašování oznámení do jednotlivých zón a další komfort, který přináší použití rozhlasové ústředny JPA 1240, (vysoce komfortní JPA 1240A), nebo jednozónová JPA 1180 a Mobile 60. Hlavní ústředna je vzhledem k rozsáhlostí zón obvykle na výstupu doplněna několika koncovými, posilujícími, zesilovači.

 

 

 

Jaké reprosoustavy vybrat pro plošné ozvučení školy?

Použití reprosoustav je dáno především interiérem, volíme např. sloupové DPT pro ozvučení učeben, sálů a aul do větší šířky, ARS řadu (reprosoustavy s ohledem na cenu, plastové skříňky na zavěšení), či SPT (dřevěné nebo plastové s konzolou), popřípadě model SP 502 s vestavěným transformátorem PT 100. Ozvučení hřiště může být součástí plošného systému a je provedeno reentrantními reproduktory řady SC (tlampači).

 

 

 

Jak vyřešit lokální ozvučení, např. tělocvičny?

Lokální ozvučení má splnit účel mobilního ozvučení, např. aerobiku, nebo účel nazvučení hřiště. jedná se v podstatě o sestavu zdroj signálu – mixážní pult + zesilovač, nebo výkonový mixážní pult a reprosoustavy. Jako zdroj signálu používáme nejčastěji hifi věž, či CD přehrávač, popř. cvičitelka aerobiku si nosí svůj vlastní přehrávač MP3. Ten je napojen buď na mixážní pult XENYX 802 a ten na zesilovač DAP 500, nebo rovnou na výkonový mixážní pult PMS xxx. Jako reprosoustavy jsou zvoleny poloprofesionální, cenově přijatelné, BH 2120. Tuto sestavu nabízíme také v cenově  zvýhodněném setu.

 

 

 

Kdo vám s návrhem ozvučení pomůže?

Pro zpracování návrhu ozvučení doporučujeme kontaktovat firmu Dexon Czech s.r.o. na našich stránkách www.dexon.cz. Tento český výrobce posoudí ozvučovaný prostor a kompletně navrhne dané ozvučení.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (2)

  1. LubosFiala píše:

    V tej skrini vzadu, to je výstava vína? Všimnite si koľko je tam fliaš. 😀

Pridaj komentár