SVETELEKTRO

1. augusta 2012   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

DEXON: Jak ozvučit supermarket nebo výrobní podnik


DEXON CZECH s.r.o.

V dnešním díle seriálu rozebereme složitější ozvučení, a sice ozvučení supermarketu a výrobního podniku. U těchto typu ozvučení bývá jednak rozmanitý vyžadovaný komfort obsluhy, jednak bývají zvýšené nároky na výkon a délku kabeláže.

Jaký ozvučovací systém zvolit?
Ozvučení supermarketu nebo výrobního podniku znamená jednak několik zón, jednak velký výkon jednotlivých zón. Proto je vhodné ozvučení provádět výlučně ve 100 V režimu. Základním rozhodnutím, které je třeba také učinit na základě technické zprávy projektu (je třeba použit evakuační rozhlas?) je volba centrály. V jednodušších případech, kde nepotřebujeme zálohování a vysoký komfort a také vystačíme s 5 zónami, můžeme použít klasické rozhlasové ústředny JPA 1240, JPA 1240A, Mobile60, nebo JPA 1180 s posílením výkonové části pomocí výkonových zesilovačů řady JPA xxxxDP. Na ústředny je zapojeno několik přepážkových mikrofonů.

Jak se řeší zvukové evakuace?
Velké budovy a reály většinou vyžadují tzv. evakuační rozhlas, který řeší nejenom komfort obsluhy, ale také i napojení na požární systém EPS, zálohu zesilovačů, napájení, dohled, měření atd. Celý systém řešíme tak pomocí Velkého ozvučovacího systému Jedia / Dexon, nebo Dexon Cybernet 2000 jehož popis naleznete na našich stránkách, opět v kategorii plošného ozvučení.

Jaké vybírat reproduktory a reprosoustavy?
Použití reprosoustav je dáno především interiérem, volíme např. reproduktorové skříňky řady ARS, nebo dřevěné SPT, plastové SP 302, SP 502, SP 402, SP 412, SP 512 a nejčastěji, do podhledů instalované, RPT 102 (v případě evakuačního rozhlasu RPT xx3), RPT 82, 92 nebo RP 122. Ozvučovaný areál obvykle zahrnuje i venkovní prostory, které se nazvučují pomocí DPT 6xx, což jsou vlhkuodolné reprosoustavy nebo pomocí reentrantních reproduktorů SC xxAH (tlampačů).

Hustota instalační sítě se pohybuje v interiéru okolo 4-8 m dle velikosti plochy (haly) a v exteriéru cca 10m. Celý systém je obvykle nutné po obhlídce konkrétních prostor konzultovat s odborníkem, neboť je příliš rozsáhlý. Kromě klasického systému – ústředna – zesilovače – reproduktory je totiž nutné instalovat do takto rozlehlých systému i zabezpečovací techniku, zálohování, kontrolu zesilovačů a okruhů atd.

Celý systém je obvykle nutné po prohlídce konkrétních prostor konzultovat s odborníkem, neboť je příliš rozsáhlý.

Kdo vám s návrhem ozvučení pomůže?
Pro zpracování návrhu ozvučení doporučujeme kontaktovat firmu Dexon Czech s.r.o. na našich stránkách www.dexon.cz. Tento český výrobce posoudí ozvučovaný prostor a kompletně navrhne dané ozvučení.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár