SVETELEKTRO

11. marca 2007   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Digitálne hodiny


zawin

Rozhodol som sa uverejniť zapojenie digitálnych hodín, ktorých hlavnou prednosťou je to že sú riešené pomocou CMOS obvodov a nie pomocou mikroprocesora, takže odpadá nutnosť programovania. Zapojenie neskryva žiadne zaludnosti mne fungovalo na prvý krát. Ešte dodám že súčiastky ma vyšli okolo 150Sk.

Schéma zapojenia:



DPS s rozmermi 8,4 x 10,4 cm:


Osadenie DPS:


Zoznam súčiastok:
R1 – 220kohm
R2 – 10mohm
R3 – 10kohm
R4, R6, R8 – 56kohm
R5 -1kohm
R7, R9 až R15 – 150ohm
C1 – 470uF/16V
C2, C3 – 100nF/ keramika
C4, C5 – 100uF/25V
C6 – 33pF / keramika
C7 – 27pF / kemika
CT1 – 15pF / trimer
D1 až D5 – 1N4002
D6 – BAT85
D7 až D17 – 1N4148
T1 – BC337
IO1 – 7805
IO2, IO3 – 4060
IO4 – IO7 – 4026
DL1 – LED 3mm zelená
X – 32 768 Hz
DI1, DI2 – DC56-11GWA
TL1, TL2 – mikrotlačidlo 10mm
Jumperova lišta 90stupňov, 33 vývodov

Oživenie: Po zapnutý by mala začať blikať LED- ka v intervale asi 2Hz a na displeji by sa mali rozsvietiť nuly. Pokiaľ máte osciloskop alebo čítač bolo by dobré nastaviť pomocou ladiaceho kondenzátora CT1 frekvenciu 32 728 Hz oscilátora tým zabezpečíte presný chod hodín. Dalej odskúšame či hodiny spoľahlivo nulujú hodiny. Ak je všetko v poriadku nezostáva nám nič iné ako umiestniť hodiny do nejakej krabičky a dať na viditeľné miesto 🙂

Moje vylepšenia: Povodne zapojenie hodín som trocha pozmenil, zrušil som zálohovaciu batériu a pred rezistor R5 som dal vypínač na vypínanie displeja. Vypínač vypne len displej, hodiny stále bežia, dal som ho tam preto aby mi v noci zbytočne nesvietili do očí 🙂 . Pri hodinách nás asi najviac zaujíma ich presnosť: z mojej skúsenosti môžem povedať že po 2 mesiacoch prevádzky sa hodiny neomeškali ani o 1 minutu.

Fotky hotového výrobku:






Na koniec vám zaželám veľa úspechov pri stavbe, ak sa vyskytne nejaký problém ozvite sa naše fórum.

Použitá literatúra: Praktická elektronika 8/2002, postavil a odskúšal zawin

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (60)

  1. ypsi píše:

    jj, tiez som si tieto casy postavil, vtedy prve pokusy s citacom, ktorym som nastavil frekvenciu, a potom naozaj slapali celkom pekne.

  2. Hurvo píše:

    Ja mám tiež postavené hodiny podľa tejto schémy, akurát som ich spravil s displejom s výškou 6cm pomocou červených LEDiek. Toto zapojenie som doplnil o fototranzistor na reguláciu jasu. Svieti to super, v noci minimálne a ani to „neosvetluje a neruší“ a cez deň aj keď svieti slnko alebo večer svetlo z lustra, displej je v pohode čitatelný.

  3. takinoo píše:

    Mňa vyšli tie súčiastky skoro 400SK!!!!!!Bez krabičky!!!Nepoužil som zelený displej ale taký oranžovo-červený.

  4. area51 píše:

    poradte prosim upravu pre digitrony ako zobrazovace.

  5. bloke píše:

    Ahoj mám takový dotaz, jak je to napájený? Můžu si vybrat jaký napetí tam přívedu? (na tom schématu jso totiž dvě napájení) – (střídavé 9V a stejnosměrné3V) Díky za odpověď)

  6. INFRA92 píše:

    No neviem ako autora ale mna vysli suciastky na cca 360 sk

  7. INFRA92 píše:

    chalani neviete nahodou aky je odber prudu tohto zariadenia ??

  8. martinko87 píše:

    zdravim ja by som sa chcel spitat naco je tam to jednosmerne napajanie 3V mne to ide aj bez neho nemam ani sajnu o tom
    Dakujem

    • rector píše:

      keby si cital clanok tak sa dozvies…. ta baterka je tam na udrzanie casu ked tie hodiny vytiahnes zo zasuvky… nestane sa nic ked to tam nedas akurat ich budes furt nastavovat….

      Jo a otazka taka mala… pokial dam prec mostik a zvolim nejake vysiie napajanie ale jednosmerne tak to pojde nie?

  9. electro píše:

    som začiatočník a nie som si istý na 100% ze súčiastka x- 32768 hz je kryštálový rezonátor prosím dajte vedieť ze co to je

  10. eddie1591 píše:

    Caute mam problem postavil som si hodiny lenze vzdy mi idu len do 4:00 a potom idu zase od nuly uz som menil aj vsetky IO a stale nic. Prosim poradte Diky.

  11. krako píše:

    neviem rozchodiť grnerátor poradťe už som vyskušal všetko možne vratne vymeny 4060,condenzatorov,krištalu premeriaval som ich na meracom pristroji všetky sučiastky funkčne neverým že to funguje

  12. luki2255 píše:

    kebi ze sa vinecha diitodovy mostik dalo bi sa tam dat jednosmerne napetie alebo pripadne ejako upravit abi to slo na jednosmerne napetie

  13. zajo_xXx píše:

    Čaute hoši….Mám takýto problém….Zapojil som tieto hodiny a po zapojení 9v adaptéra mi začala blikať dióda ako je napísané ale displeje sa vôbec nerozsvietili….displeje mám ale DA56-11EWA v obchode mi povedali že to je to isté iba že tieto sú červené….Môže to byť tými displejmi? Vďaka

  14. 5ko_55 píše:

    Chcem sa spýtat autora týchto hodín ze aké LED displeje pouzil pretoze na fotkách to vypadá ze to je typ VQE 23 E ale v zozname suciastok je iné cislo… Dakujem 🙂

    • cayce píše:

      Zdravím, v seznamu součástek máte uvedeny zobrazovače DC56-11GWA, v konstrukci hodin však vidím staré zobrazovače z 80. tých let VQE 23 E. Chápu to správně, že tyto oba dva druhy zobrazovačů mají stejně zapojené vývody a je možné je v hodinách zaměňovat ? Např. při použití patice v DPS ? Děkuji za odpověď. Toto je můj stejný dotaz na autora hodin. Mrkni na poslední příspěvek v této diskuzi, zatím mi autor neodpověděl. Máš pravdu, autor opravdu použil VQE 23 E, takže dle mého názoru musí být zapojení obou typů zobrazovačů stejné, tudíž lze použít patici a oba zobrazovače dle nálady měnit. Chci to postavit a zobrazovače libovolně měnit. Přece jenom pokud chceš postavit hodiny v retro stylu, musíš použít zobrazovače VQE 23 E z 80. tých let.

  15. kikan96 píše:

    Caute! ako mam odmerat tu frekvenciu krystala? da sa to namerat aj niecim inym okrem osciloskopa??

  16. kikan96 píše:

    Ahojte! Zostrojil som tieto hodiny a výsledok je 80% ný. Použil som všetky súčiastky, čo boli napísané a spravil som 3 kontroly zapojenia a studených/nežiaducich spojov. Hodiny som zapol, rozsvietili sa nuly a ledka blikala. Čo bolo ďalej, uvidíte na videu: http://www.youtube.com/watch?v=yOvs6TIaYuc&feature=youtu.be

  17. sakraforte píše:

    Ahoj, vie niekto poradiť, ako zapojiť fototranzistor(typ), pre reguláciu jasu displeja ?

  18. ja5er píše:

    zdravím,
    chcel by som si skonštruovať tieto hodiny, avšak s vlastným návrhom DPS. Čo ma zaskočilo je chýbajúce napájanie v schéme pre 4060 – IO2 a IO3 na vývodoch 8 a 16. Je tam chyba, alebo to je riešené iným spôsobom?
    Ďakujem za odpoveď.

  19. tomasbujnak píše:

    ZDRAVIM urobil som si tieto hodiny a fungujú mi az na to ze minuta na mojich hodinkach ma 55sekund. Chcel by som sa spýtať ako môže m nastaviť presný chod hodín. Skúšal som aj ladenie CT1 ale neviem o koľko mam pootoč.

  20. mino177 píše:

    Chcem sa opýtať prečo IO4 pin 15(RESET) je pripojený na log 0 však on je aktivny pri log 1 ako sú zapojené ostatne resety ? takže pri spustený sa nezobrazia 0000.

  21. MNM píše:

    Potreboval by som schému týchto hodín v Eagle nemáte ich náhodou niekto ?

  22. Ladin píše:

    Zdravím, mám dvě otázky: 1. po prvním zapnutí se mi na displeji ukázalo 00:07. Je to špatně? Normálně jsem hodiny nastavil a teď jen čekám jak budou chodit. 2. píše se tady, že se má vyzkoušet jestli hodiny nulují. Jak to vyzkouším? Díky za každou odpověď. Bastlení zdar!!!

  23. hrby píše:

    zdravím, chtěl jsem se zeptat… nemáte někdo prosím schéma v Eaglu?

  24. cayce píše:

    Zdravím, v seznamu součástek máte uvedeny zobrazovače DC56-11GWA, v konstrukci hodin však vidím staré zobrazovače z 80. tých let VQE 23 E. Chápu to správně, že tyto oba dva druhy zobrazovačů mají stejně zapojené vývody a je možné je v hodinách zaměňovat ? Např. při použití patice v DPS ? Děkuji za odpověď.

Pridaj komentár