SVETELEKTRO

27. februára 2009   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Indikátor elektrického vedenia


eriko

Indikátor elektrického vedenia pod omietkou je veľmi užitočné zariadenie.
Už sa nemusíme pri vŕtaní alebo sekaní do stien báť, že narazíme na nie jaké zabudnuté vedenie, ktoré je stále pod prúdom.


Schéma indikátora elektrického vedenia je na obrázku č. 1. Ako snímač elektromagnetického vlnenia slúži polovodičový prechod tranzistoru FET-T1. Tento tranzistor má v riadiacej elektróde zapojený vysoký odpor R1=15M to preto, aby túto elektródu nemal „vo vzduchu“ a nemohla sa do nej naindukovať statická elektrina, ktorá by tranzistor zničila. Odpor však musí byť dostatočne veľký, aby tranzistor mohol otvoriť slabým elektromagnetickým poľom (môžeme použiť aj dve rezistory s hodnotami asi 8M2, preto je taktiež na DPS miesto pre dva rezistory, ktoré sú ale tak blízko seba, že kto má odpor 15M môže ho tam kľudne dať). Priblížením tranzistoru ku zdroju elektromagnetického vlnenia sa toto vlnenie naindukuje do polovodičových prechodov tohto tranzistoru a z neho ďalej pokračuje na trimer P. Ten slúži k obmedzeniu citlivosti. Z bežca tohto trimru sa nasledovne odvádza signál cez oddelovací kondenzátor C1 na jednoduchý usmerňovač zložení z dvoch diód. Záporné pulzy sú zkratované cez D1 na zem a kladné prejdu diódou D2 na bázu tranzistoru T2. Odpor R3 slúži k uzavretiu tranzistoru pokiaľ na bázu nemá žiadný signál, aby nedochádzalo k jeho samovoľnému otváraniu, kondenzátor C3 tento signál vyfiltruje. Tranzistory T2 a T3 sú v darlingtonovom zapojení, aby sa docielilo vyššieho zosilnenia. Pokiaľ sú zapojené takto, je ich výsledné zosilnenie rovno približné násobku zosilnenia každého z nich.Tieto tranzistory slabý signál zosilnia a privedú napätie cez rezistor R4 na LED diódu D3 a tá sa nasledovne rozsvieti. Na ďalšom obrázku č. 2 je zapojenie vývodov tranzistoru KF521 (T1) pri pohľade zospodu. Tranzistor má vývody celkom štyri, ale ten posledný sa nepripája a nechá sa voľný. Na ďalších obrázkoch č. 3 a 4 sa nachádza návrh DPS spolu s jej osadením. DPS je zobrazená v mierke 1:1 a jej rozmery sú 66×18 mm.
Tranzistor KF521 keďže je ťažko dostupný môžme nahradiť tranzistormi BF245 alebo BF256.

Schéma zapojenia:


Osadenie DPS:


DPS:


Tranzistor KF 521:


Použitá literatúra: www.pandatron.cz

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (18)

  1. Split píše:

    ak nechces aby ta stihali za plagiatorstvo tak by nebolo odveci napisat ze obrazky si stiahol z netu pandatron.cz

  2. pandatron1 píše:

    Dík adminovi za uvedení zdroje obrázků.
    Ale je to již historie. Schéma i PCB je jsou kresleny ještě v Malování.
    Jinak tester je ověřený, ještě bych ho tu někde našel, mnohem lepší je ale tento: http://pandatron.cz/?120&hledac_elektrickeho_vedeni_2

  3. 33zuli píše:

    akym tranzistorom sa da nahradit KF521??

  4. eriko píše:

    Ak sa rozhodnete T1 (KF521) nahradit ekvivalentnymi hodnotami (BF245, BF256) tak dbajte na to ze tieto tranzistory maju odlisne oznacenie vyvodou ako KF521.

    http://www.datasheetarchive.com/BF245-datasheet.html
    http://www.datasheetarchive.com/search.php?q=BF256

  5. trunek píše:

    mne to nefungovalo. Skusal som to asi pred 2 roki a skusal som to tento tyzden. Mal som tam oba tranzisttory a nic. Na konci som mal BC547 a aj BC517. Vstupny udpor som mal od 10k do 22M ohmov a nefunhuje to. Nakoniec sa mi to osvedcilo ako dotykove tlacitko. Vstupny odpor nechajte na 15M ohmov a dotykovu plochu pripojte kluden aj 0,5m dlhym kablom na bod R1 a G tranzistoru T1. C3 sa mi osvedcil nahradit na 470nF. Ale len v tom pripade, ze to pouzijete ako dotykove tlacitko. Takto mi to fungovalo. Ale kable pod omietkou to nehladalo ani omylom. Nenaslo kable vo vzduchu a to nimi pretekal aj prud. A nic. Takze jedine ako dotykove tlacitko. AK bola dotykova plocha cca 40x40cm, fungovalo to ako kapacitny senzor. Stascilo sa privlizit a ledka sa rozsvietila. Reagovalo na vzdialenost asi tak od 10cm. Hral som sa s tim 2 dni a vyskusal som vymenit kazdu jednu suciastku ale kable mi to nikdy vehladalo

  6. terezkaterka píše:

    Ja som to tiež skúšal a nešlo mi to. Neviem prečo. Menil som tranzistory a nič.

Pridaj komentár