SVETELEKTRO

30. septembra 2013   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Je návrh displeja zložitý? Nechajte to na „Evu“!


SOS electronic s.r.o.

FTDI uvádza na trh technológiu EVE – kompletné grafické riešenie vhodné aj pre pomalšie mikrokontroléry.

Parafráza so ženským menom je veľmi blízka názvu novej technológie riadenia displejov – EVE – embedded video engine. Spoločnosť FTDI ako dobre známy výrobca USB riešení so sloganom USB-made-easy sa rozhodla priniesť túto filozofiu aj na pole grafických riešení. Prvým predstaviteľom novej rodiny je grafický čip FT800 obsahujúci všetko potrebné pre vytvorenie výkonného grafického výstupu. Azda najväčšou prednosťou tohto riešenia je, že „EVE“ kladie len minimálne nároky na rýchlosť Host procesora, preto je možné použiť aj pomalšie „low-end“ mikrokontroléry (Atmega, PIC, 8051,….) s veľmi malou spotrebou.

Podstata malých nárokov na Host procesor tkvie v tom, že FT800 obsahuje všetky funkčné bloky potrebné pre grafické operácie a riadenie samotného displeja ako:


● grafický kontrolér s generátorom časovania

● kontrolér pre dotykový panel

● snímkový buffer

● pamäť (registre, ROM, RAM)

● grafický procesor a koprocesor

● MCU interfejs (I2C, SPI) a ďalšie bloky.

FT800 navyše obsahuje aj audio modul (syntetizér a DSP zvukový procesor s DAC) takže FT800 zároveň poskytuje aj zvukový výstup (mono).

Popri výraznom zjednodušení vývoja grafického výstupu je idea „EVE“ tiež založená na fakte, že má umožniť lacnú výrobu grafického výstupu pre koncové zariadenie. Podľa príkladu FTDI zobrazenom na priloženom obrázku je možné jednoducho vybudovať výkonný „displej“ za cenu pod 19 USD (pri hromadnej výrobe). Zároveň sa zmenšujú nároky na počet komponentov (BOM) a tiež na priestor na DPS. Grafické schopnosti nového čipu sú skutočne pôsobivé nakoľko disponuje aj takými vlastnosťami ako anti-aliasing (subjektívne ostrejší obraz aj na displeji s malým rozlíšením), alpha blending (tiene, 3D,…) a zabudovanými komplexnými preddefinovanými tvarmi a nástrojmi. Celé programovanie FT800 je objektovo orientované takže napr. na vykreslenie jednoduchého stĺpcového grafu stačí 5 príkazov. Na vytvorenie grafického užívateľského rozhrania (GUI), užívateľ inicializuje objektovú pamäť (až do 256 kB) a potom ovláda špecifikované objekty a ich atribúty. Výsledkom je vyššie spomínaná malá náročnosť na prostriedky Host procesora.

Len heslovitý popis všetkých technických vlastností by zabral niekoľko strán, preto vám odporúčame radšej si pozrieť priložené video, FTDI EVE prezentáciu, a preštudovať katalógový list FT800. Ďalšie informácie vám poskytnú dokumenty FT800_Programmer_guide, AN_240_FT800_From_the_Ground_Up a AN_252_FT800_Audio_Primer. Pre podporu vývoja sú dostupné aj rôzne vývojové dosky série VM800. Základná cena FT800 je 2,75 USD (100 000ks).

Pre bližšie informácie ohľadom cien, dostupnosti a ďalšej podpory prosím firmu SOS electronic s.r.o. kontaktujte na adrese info@soselectronic.sk.

 

Výhody / vlastnosti:

  1. výkonný grafický čip „3in1“ s 6-bit výstupom (RGB-6,6,6)
  2. vrátane Audio a Touch kontroléra (4-vodičový)
  3. umožňujúci vytvoriť cenovo prijateľný grafický výstup s malými nárokmi na Host procesor
  4. vhodný aj pre pomalšie mikrokontroléry ako napr.. AtMega328, PIC, 8051,…
  5. jednoducho aplikovateľný, objektové orientovaná architektúra
  6. zabudované komplexné tvary a nástroje
  7. WQVGA (480×272) a QVGA (320×240) výstup
  8. SPI a I2C pre system Host
  9. Anti-Aliasing, Alpha blending a maskujuce algoritmy
  10. nepotrebuje nákladnú RAM pre snímkový bufffer
  11. colour dither – 8-bitové výpočty pre lepší vzhľadom poltónov
  12. programovateľné časovanie pre rôzne displeje
  13. mono audio out PWM, 64-hlasový syntetizér
  14. audio wave playback, 8-bit linear PCM
  15. 1,8-3,3V, 35 mA Active, 25uA Sleep
  16. -40 až +85°C
  17. 48 pin QFN

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (2)

  1. boraicho píše:

    strašne hnusna muzika v tom vydeu.

Pridaj komentár