SVETELEKTRO

18. júna 2012   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Jednoduchý prevodník z USB na UART a RS232


zawin

Návod na konštrukciu prevodníka s obvodmi FT232RL a MAX3222

V dnešnej dobe je už akosi vytráca sériova linka (RS232) z notebookov a dokonca aj z počítačov. Preto ak chceme prenášať dáta z mikropočítača do počítača zväčša nám neostáva nič iné ako použiť prevodník na USB, ktorý nám vytvorí na počítači virtuálny sériový port. Asi najznámejším obvodom na tento účel je nepochybne FT232R.

Rozhodol som sa vytvoriť prevodník s týmto obvodom, ktorý u mňa primárne slúži pri vývoji aplikácií kde je potrebné prenášať dáta do počítača. Prevodník obsahuje aj obvod MAX3222, vďaka čomu možno komunikovať aj rozhraním RS232.

Popis


Ako prevodník s USB na UART slúži obvod FT232RL, ktorý je zapojený podľa katalólového listu výrobcu. Jumperom JP1 možno vybrať s akými napätovými úrovnami v rozhraní UART chceme pracovať. Na výber máme 5V alebo 3,3V. Nízko odberové aplikácie (do 150mA) možno z prevodníka aj napájať. Napätie 3,3V zabezpečuje LDO stabilizátor v púzdre SOT-23-5. Stav vysielania alebo prijímania dát nám indikujú dve LED.

Zmenu napäťových úrovní pre rozhranie RS232 zabezpečuje obvod MAX3222. Ten potrebuje pre svoju prácu minimum externých súčiastok (4x 100nF kondenzátor). Rozhranie RS232 aktivujeme pripojením jumpera na JP6. Pokiaľ komunikujeme cez UART musí byť tento jumper odpojený pretože obvod „drží“ napätie v log. 1. Pokiaľ sa rozhodnete že rozhranie RS232 nebudete využívať nemusíte tento obvod osadzovať do DPS.

Konštrukcia


Plošný spoj je vyrobený na jednostrannej DPS, obsahuje však tri drôtové prepojky. Plošný spoj je vcelku jednoduchý, treba mať však skúsenosti s prácou s SMD súčiastkami. Upozorňujem že na komunikáciu s RS232 treba použiť male konektor (taký ako je v PC).

Plošný spoj a schému zapojenia v programe Eagle 6.1 si môžete stiahnuť tu.

Po osadení súčiastok a skontrolovaní pripojíme zariadenie do USB, na počítači by sa mala spustiť inštalácia ovládača, vo Windows 7 je to automatické, pri XP treba použiť ovládače zo stranky vyrobcu.
Ďalej skontrolujeme výstupné napätie stabilizátora, ktoré by malo byť 3,3V.

Fotografie hotového výrobku

Pevne verím že vám zariadenie dobre poslúži hlavne pri vývoji nových aplikácií.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (10)

  1. macpe píše:

    nevíte někdo jaká má bejt hodnota c13 nikde sem ji nenašel

  2. adam_pitak píše:

    pridal by som polyswitch na napajanie z USB

  3. joci píše:

    Noooo viete mi niekto povedat aka je hodnota C13 ???

  4. johnyfly1 píše:

    skoda ze na auto diagnostiku musim mat real com port, ani s jednym s prevodnikov mi to nefungovalo 🙁

Pridaj komentár