SVETELEKTRO

23. decembra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Kde hľadať elektrónky


FUBU

Toto je voľné pokračovanie na tému elektrónky.
Opíšem tu, kde hľadať elektrónky, výrobcovia, kde hľadať katálogové listy a čo z nich vyčítať.

O tom, kde zohnať elektrónky nemusím veľa písať. Staré rádia, JJ-Electronics – slovenský výrobca. Alebo treba napísať na eBay a iné bazáre, fóra. Osobne nechápem ľudí, ktorí lampy rozbíjajú. Ako postupovať ak nájdeme niekde nejakú lampu a chceme zistiť aký typ lampy to je a na čo ju využiť. Vyčítame to rôznych katalógov. Ja osobne dávam prednosť internetu konkrétne tomuto katalógu:
veľký internetový katalóg elektróniek
A tam treba zadať typ. Možno niekomu bude vadiť, že je to v angličtine. No uisťujem Vás, že v angličtine je na internete 90% všetkého, čo chcete vedieť o elektronike.
Prvé, čo nás zaujíma, je zapojenie konektorov. Ako tu na obrázku, ktorý je samozrejme z katalógu:

Skratky, ktoré tam možete nájsť, pri označovaní pinov. NC – znamená Not Connected -> nepripojené, G – Grid -> mriežka, H – Heating -> žeravenie, P (plate) alebo A – anóda, K – kátoda, S – Shielding -> tienenie.

Dôležité vlastnosti elektrónky, ktoré z katalógu zistíme:

Čiže najprv si zistíme žeravenie. Tu je 6,3V a prúd 1,6A. Potom nás zaujíma anódový výkon, ktorý je `Plate Disipation` je max 25W. Čo je maximálna hodnota. Treba urobiť rezervu, aby lampa dlho vydržala, tak ju zaťažíme na max 20W.
Sekcia Absolute Maximum Rating je asi najdôležitejšiou, pretože nás informuje o tom, čo elektrónka ešte znesie bez poškodenia. Ak sa tieto jej vlastnosti prekročia, výrobca nezaručuje jej správnu funckiu a okrem toho preťažovanie podstatne skracuje životnosť elektrónky!!!
Preto výrobca udáva aj sekciu Typical Operation, kde sa opisujú vlastnosti pri bežnom použití elektrónky na účel, na ktorý bola navrhnutá. Tieto parametre Vám odporúčam dodržiavať a nebude mať s elektrónkami problémi.

No a keď už vieme ako zapojiť elektrónku. A vieme jej maximá a typické vlastnosti. Môžeme sa pustiť do navrhovania obvodu, v ktorom bude slúžiť ako aktívny prvok. Pri návrhu obvodu nám bude treba jej VA charakteristiky. U elektróniek je to Anódová charakteristika -> je to sieť kriviek pri konštantnom napätí na mriežke G1, ktorá udáva závislosť Anódového prúdu od Anódového napätia.


Ale keďže elektrónka je zosilovací prvok a väčšinov slúži ako zosilňovač napätia či prúdu potrebujeme ešte závislosť Anódového prúdu od mriežkového napätia. Z tejto závislosti sa dá vypočítať aj jej zosilnenie. Teda ide o mriežkovú charakteristiku elektrónky.
A teraz už vieme o elektrónke takmer všetko. Toto sú najpodstatnejšie parametre, ktoré pri návrhu obvodu s elektrónkou potrebujeme. Vo vysokofrekvenčnej technike sú dôležité aj medzielektródové kapacity a parazitné kapacity. Nie je sa čomu diviť, veď keď porovnáme elektrónku s tranzistorom. Prvý rozdiel medzi nimi je ich veľkosť. A keďže elektrónky majú až 1000 krát väčšie elektródy ako tranzistory, tak sa parazitné kapacity vo VF obvodoch nedajú zanedbať ako v niektorých prípadoch pri tranzistoroch. Takže v katalógu zistíte aj parazitné a medzielektródové kapacity elektrónky.
V niektorých lepších katalógových listoch nájdete aj max. frekvenciu na ktorú sa ešte elektrónka hodí a podobné doplnkové vlastnosti elektrónky. Elektrónku vyberáme podľa obvodu v akom má slúžiť. Každý typ je vhodný na niečo iné. No nevylučuje sa napríklad možnosť použiť NF elektrónku typu ECC82 ako oscilátora vo VF obvodoch. Práve naopak, je to dosť možné.
Takže Vám želám veľa úspechov pri konštrukciách s elektrónkami. Budem sa snažiť uverejniť čo najviac článkov a aj jednoduchých, kde je možne dokonca s lepším výsledkom použiť elektrónku, než tranzistor. Ak máte nejaké otázky okolo typov elektróniek, tak buď mi napíšete na email vacuumtube@svetelektro.com alebo do dajte do fora.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (2)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od FUBU (zobraziť všetky)

Komentáre (7)

  1. sudruhdude píše:

    Človeče perfektné články! Elektrónkové zosilňovače u mňa vyhrávajú na celej čiare, tranzistory a IO robím len kvôli biznisu (každá koruna dobrá). Ten odkaz na vyhľadávač katalógov mi akosi prestal fungovať a dasť často som ho používal, ak nebudeš mať nič na práci mohol by si to omrknúť alebo mi aspoň vyzradiť zosilnenie PL509 ak vieš diky.

  2. glas píše:

    elektronkové zosiky sú najkvalitnejšie a nielen preto že maju najmenej skreslený zvuk.Je to sila , na vlastné oči som vydel ako sa vyrábajú elektronky a teda aj viem prečo sú dens také drahé

  3. spektrometer píše:

    Mám doma asi 200 kusov nepoužitých elektróniek z minulého režimu, aj TESLA, Telefunken, hlavne do zosilovačov. Chystám sa to hodiť do zoznamu na nejakú stránku a kto má záujem u mňa nájde.

  4. dsds píše:

    ja som zohnal par elektoniek na webe 882

  5. Zmazaný Používateľ píše:

    „Osobne nechápem ľudí, ktorí lampy rozbíjajú“ Rozbijam len vtedy ked je napr. zhaviace vlakno pretrhnute. Vnutro rozlozim, pofotim a skumam… „Ako postupovať ak nájdeme niekde nejakú lampu a chceme zistiť aký typ lampy to je a na čo ju využiť“ Co robit ked je na nej zmazany napis?

Pridaj komentár