SVETELEKTRO

7. augusta 2008   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

LC meter


zawin

Zdravím konštruktérov, konečne po dlhšom čaše som dal dokopy LC merač, tak som sa rozhodol že ho zverejním aj tu na stránke. Zaoberám sa dosť VF technikou tak tento merač mi dosť pomohol pri navíjaní cievok a meraní kondenzátorov vo VF zariadeniach… 🙂 Taktiež príde vhod aj pri meraní kondenzátorov s netypickým označením, poprípade na meranie cievok a kondenzátorov v SMD zariadeniach.

Parametre zariadenia:
Napájacie napätie: 7.5 – 15V
Presnosť: 1%
Automatické nastavenie rozsahu

Rozsahy pre meranie cievok:

– 10nH – 1000nH
– 1uH – 1000uH
– 1mH – 100mH

Rozsahy pre meranie kondenzátorov:

– 0.1pF – 1000pF
– 1nF – 900nF

Zapojenie je vcelku jednoduché a prenosné. Na konštrukciu je potrebné minimálne množstvo súčiastok. Návrh DPS som použil od ypsiho, ma niekoľko výhod od pôvodného zapojenia napríklad použitie prepínačov namiesto izostatu.
Program pre mikroprocesor: LC_meter.hex

Schéma zapojenia:

Osadenie DPS:

DPS s rozmermi 9×5,5cm:

Oživenie a meranie:
Po za spájkovaní všetkých súčiastok, najskôr pomocou potenciometra nastavíme vhodný kontrast displeja. Potom môžeme merať. Pri meraní kondenzátorov treba mat svorky rozpojené pri kalibrácii, naopak pri prepnutí na meranie cievok zas musíme mat svorky spojene. Kalibráciu vykonáme stlačením mikrotlačidla.

A nakoniec pár fotiek hotového výrobku:

Nakoniec mi neostáva nič iné len vám zaželať vela úspechov pri stavbe tohto zariadenia 🙂

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (7)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (30)

  1. gabi píše:

    caw. mam takisto postaveny tento typ lcmetra …pomahal mi pri stavbe YPSI za co som mu velmi vdacni 🙂 sice plosak som robil sam ainou metodoi, mam pripojeny dvojriadkovy display a procesor my poslal YPSI ale nakoniec mi to islo . len mam jedini problem, meranie cievok je good chem este dodat ten C4 ktory mas udany ako 1n musi byt presne 1000pF od a tiez cievka L1 82uH, a prave mam ten problem ze este condenzator som nasiel 1000pF ale uz cievku sa mi nepodarilo a cievka L1 tvori z ptipojenym neznamin kondenzatorom obvod a ak cievka nie je taka aka ma byt to je velky problem ja mam navynutu sievku z ani nvm akeho tenkeho drotu na feritovom jadre a bola pri merani 100HZ pri meracom pristroji 82uH a vznikol bi problem ze tento LC meter pracuje nvm presne na kolkych Mhz ale viem ze velke frekvencie a indukcnost cievky sa mi zmenila a pri condenzatore z vedsiuo kapacitou ako 100n uz vypisuje na display-i OVER RANGED 🙁 ak sa mylim v niecom sorry 🙂 ale je to dobry pristroj …

  2. Tuf píše:

    Pekný výrobok, zaslúži pochvalu. Aj s konštrukčnou dokumentáciou a programom v hex. Podobná komerčná verzia na http://electronics-diy.com/lc_meter.php má pekný kabátik a ukážky vnúrotného usporiadania, ale bez nou-hau, ktoré je u tejto konštukcie. Na rozsahoch riadu 0,1 pF je pekne vidno, ako sa uplatňuje aj kapacita prívodov, napríklad dva kábliky ležiace vedľa seba majú podľa vzdialenosti a dĺžky kapacitu približne 20 pF.

  3. 1b píše:

    zdravím, delsi dobu chci zbastlit nejaky lc metr, tento se mi velmi libi, jen zmacknout knoflik a uz to jede, chtel bych se zeptat, jak delate plosnaky, pripadne jestli je lze objednat nekde v cesku a pak jestli jde nejak rozsirit rozsah mereni u kondiku nebo nejak to osidit 🙂 diky 1bastl

  4. boraicho píše:

    Oživenie a meranie:
    Po za spájkovaní všetkých súčiastok, najskôr pomocou potenciometra nastavíme vhodný kontrast displeja. Potom môžeme merať. Pri meraní kondenzátorov treba mat svorky rozpojené pri kalibrácii, naopak pri prepnutí na meranie cievok zas musíme mat svorky spojene. Kalibráciu vykonáme stlačením mikrotlačidla.

    nechapem tomu jake svorky treba mať spojene a jake rozpojene?? a jak sa vobec robit tota kalibracia??
    a načo tam je toto rele?

    • ivanesko píše:

      rele je pouzite na pripojenie a odpojeni kondenzatorov 100p a 1n pomocou procesora. Koli parazitnej kapacite tam nemoze byt tranzistor. Presnejsi popis ti nedam, lebo nemam zdrojovy kod. Ja by som si to chcel tiez postavit, ale s Atmelom, cize by sa mi zdrojak zisiel….

  5. boraicho píše:

    Oživenie a meranie:
    Po za spájkovaní všetkých súčiastok, najskôr pomocou potenciometra nastavíme vhodný kontrast displeja. Potom môžeme merať. Pri meraní kondenzátorov treba mat svorky rozpojené pri kalibrácii, naopak pri prepnutí na meranie cievok zas musíme mat svorky spojene. Kalibráciu vykonáme stlačením mikrotlačidla.

    nechapem tomu jake svorky treba mať spojene a jake rozpojene?? a jak sa vobec robit tota kalibracia??
    a načo tam je toto rele?
    a kde kupim take rele?a jak sa vola toto rele?take male som ani nevidel este

  6. luto píše:

    Pripajam sa aj ja. Dalo by sa trochu podrobnejsie popisat sposob kalibracie ? Inak pekne spravena a hlavne ucelova vec

  7. kukinko píše:

    clanok je tu dlho a stale nekompletny … 🙁

    stale sem autor nenapisal pouzite suciastky ..
    to rele si asi vycucam …

    a navod na kalibraciu by tiez bodol, hoci tusim ako to bude …

    no sup sup zawin, dopln to !!

  8. steven píše:

    Prajem pekný deň. Potreboval by som keby mi autor tohoto pristroja poslal subor *.ASM. Potreboval by som to aby som vedel na akom princípe to v vnútry funguje…DIKY

  9. sven píše:

    ahoj. podarilo sa niekomu tento merac vytvorit? v pripade ze ano, ake jazyckove rele a display ste pouzili? pripadne, mozte tu vlozit zoznam vami pouzitych suciastok? kde sa da zohnat indukcnost 82uH? na obrazku vyzera ako 2 odpory v serii…

  10. alex93 píše:

    Nazdar,
    pocuvaj mohol by si sem hodit zoznam súčiastok? Dik moc

  11. Standa píše:

    Ahoj Všem.
    Právě si stavím tento Lc metr ale mám tam PIC 16F628A a jednořádkový displej. Nemáte nějkdo pro tuto kombinaci odzkoušený program. Díky moc všem kdo mi pomůžou. Jsem z toho docela špatnej. Standa

  12. oxal píše:

    Dobrý den, ke (snad) zdárnému dokončení LC metru mi chybí již jen LCD displej. Může mi prosím někdo poradit o jaký typ displeje se jedná? Jedná se o displej s řadičem? Jaký typ řadiče obsahuje displej? Děkuji moc za Vaše rady.
    Oxal

    • Carda píše:

      Prakticky by to malo fungovať s každým štandardným 16×1 LCD displejom ako napríklad http://www.sos.sk/?str=371&artnum=55876
      Treba si len prekontrolovať kontakty toho displeja s datasheetom, aby boli vývody správne pripojené na plošák. Vravíš že ti už chýba len LCD (respektíve si to vravel pred takmer rokom), no môžem sa spýtať aké relé si tam použil, prípadne odkiaľ si ho zohnal? Taktiež sa idem pustiť do stavby tohto zariadenia, len si neviem dať rady jedine s tým relátkom. Dik za odpoveď.

  13. rohy píše:

    nazdar,nema niekto navyse plosak na tento merak?

  14. jagro píše:

    Takýto LC meter na rovnakom princípe je na mnohých stránkach na webe. Je tam urobený s rôznymi typmi PIC, sú tam výpisy v .asm aj .hex, takže nie je problém ho urobiť a je zbytočné s tým otravovať autora. Všetky súčiastky sú bežne dostupné bez problémov. Ak niekomu nestačí popis kalibrácie tu, tak je všade pri návodoch. A ak to niekoho zaujíma na mnohých je i teoretický popis tohoto princípu merania i s vzorcami. Ak si niekto dokáže vyrobiť plošák, tak ostatné je hračka.

  15. Arielsk píše:

    Nie je mi jasne ,čo tam robia tie dva kondy C4 a C5.
    Ak ma byť C4 1000pF/Ccal/ a ktomu je ten C5 100pF, pri
    paralelnom zapojeni je to 1100pf, alebo 1K1-alebo sa pletim?

  16. jano2 píše:

    Kúpim naprogramovaný PIC,ponúknite,prosím.

  17. Ivan_Ryger píše:

    Niečo podobné mám doma postavené, ale ešte s AT89C2051 a bez relátka. No pri tomto zapojení sa nedá hovoriť, že by meralo od 10nH do 1uH, je to kvôli krátkodobej stabilite oscilátora. Tento síce teoreticky spočíta tých 10nH no s rozptylom 1000% a naviac hodnota bude závisieť v akej polohe cievku budete držať. Na takéto malé indukčnosti od 10nH do 100nH sú lepšie rezonančné metódy.

    Ten spodný rozsah je teda len na oklamanie nepriateľa 🙂

Pridaj komentár