SVETELEKTRO

13. marca 2009   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

LED backlight (podsvietenie) LCD monitoru


kampo

Ahoj všetci!
V tomto článku by som vám chcel priblížiť problém s pokazeným invertorom pre cold cathode lamp (studená katóda-niečo ako neónová trubica ktorá sa zväčša používa na podsvietenie LCD displayov notebookov a monitorov LCD alebo ako osvetlenie scanerov) na displayi v notebooku Dell Latitude D800. Keďže je studená katóda vysokonapäťové zariadenie potrebujeme ju budiť vysokým napätím ktoré získame pomocou vysokonapäťového invertora je to vlastne transformátor ktorý je obohatený o riadiacu elektroniku ktorou sa dá nap r. regulovať intenzita podsvietenia.


Modul invertora je umiestnený u väčšiny notebookov v kryte dysplaya, čo je u stolových LCD samozrejme. Keďže môj notebook už nieje v záruke jeho servis by bol pre mňa príliš drahý „špás“ už len z dôvodu že pri tejto oprave servisy zvyčajne vymenia celý display. Mne sa tato možnosť nepáčila a tak som začal rozmýšľať ako by sa dal tento zdroj svetla nahradiť. Napadlo ma, že by som nahradil studenú katódu množstvom LED diód a pri tomto nápade som aj zostal. Prvá prekážka bol tvar a veľkosť diód, pretože priestor v ktorom bola katóda je veľmi stiesnený nie su vhodne všetky diódy. Ja som sa rozhodol pre diódy typu SMD, ktoré sa mi svojím tvarom vyslovene ponúkajú pre tento účel. V mojom prípade to boli konkrétne diódy: LED 1210 WHITE 120° (SMD LED dióda bila, 1200mcd max, 120°, 3,3V.) Použil som 35 kusov, pričom vzdialenosti jednotlivých diodiek sú presne 1cm. Druhá prekážka bola napájanie LED. Pôvodné ploché vodiče vedúce k invertoru sa mi nejavili ako jednoduché riešenie i keď nie nemožné, radšej som zvolil ľahší spôsob napájania cez USB port, pričom som napájacie vodiče naspájkoval priamo na konektor USB z vnútornej strany notebooku (funkčnosť USB nebola týmto krokom nijako narušená). Keďže ale napätie USB je 5V musel som použiť vhodný rezistor, ktorý by spoľahlivo previedol toto napätie na požadovaných 3,3V a samozrejme aby udržoval stály prúd napätia. Diódy som zapájal vedľa seba na dva tenké medené drôty. Ako iste viete so SMD súčiastkami sa narába o čosi ťažšie ako so súčiastkami štandardnej veľkosti a preto som si musel vytvoriť systém ktorým budem LEDky spájkovať na drôty. Urobil som to nasledovne: medzi dvomi svorkami na pracovnom stole som si natiahol dva tenké medené drôtiky, tak aby sa dotikali stola, napol som ich čo najviac, vzdialenosti medzi oboma drôtmi sú cca 1,8mm. Postupne som pod tieto drôtiky podsúval pripravené diódy vždy po troch a prispájkoval som kladný a záporný pol (vrchný a spodný drôt) takto som spravil všetkých 35ks. Aby som predišiel skratu a zároveň aby som zvýšil odolnosť vzniknutého svetelného telesa navliekol som do každej medzery medzi diodami zmršťovaniu bužírku s priemerom 3mm. Svetelne teleso som umiestnil presne na miesto, kde bola pôvodne studená katóda, tak aby sa diódy presne dotýkali skla LCD a voľný priestor za diódami som vyplnil platničkami nastrihanými z obojstrannej lep. pásky. Nakoniec som celú spodnú časť LCD prelepil prúžkami izolačnej pásky a umiestnil som LCD na svoje miesto. Zapojil som napájanie pripevnil všetky kryty, zapol notebook a čuduj sa svete FUNGUJE TO!

Obrázky ku clánku:

Príprava:


Letovanie LED:


Zaizolovanie LED pásu:


Prvý pokus:


Výsledok práce:


Výsledok práce:


S pozdravom Peter Kampmiller (KAMPO).

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (2)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (31)

  1. addo1 píše:

    tak to je super….colovek je tvor vynaliezavy a Slovak ani nehovorim.—–Pekna robota—-urcite to mnohym pomoze

  2. petr píše:

    tie diody si dal len zospodu?

    P.S.: Nemal by niekto schemu na invertor kt. by som si mohol doma spravit? Mam totiz podobny problem a chcel by som tam nechat CCFL. PLEASE!!

  3. kampo píše:

    niekto s tu pýtal na odber energie:) Ledky maju odost mensiu spotrebu oproti studenej katóde a je to zretelne cítit na výdrzi notebooku cca o 25-30%

    • kampo píše:

      samozrejme chcel som napísat ze výdrz je o 25-30% vyzsia:)
      a nie nizsia

      • Michalha1 píše:

        Podla mna to s usporov energie 25-30% prehanate. Kedze vecsina invertorov ma spotrebu cca 6-8W a priemerna spotreba notebookov je okolo 30W, tak mi vychadza ze neratate s odberom led alebo neviete ratat. Kedze ledky potrebuju este daky odpor co ma tiez dake straty, tak nemozno ratat iba so samostatnou spotrebou led. Inak pekna praca len ja osobne by som zapojil ledky seriovo-paralelne a kludne napajal z originalneho napajacieho napetia na invertor cim sa da vyhnut dalsim zasahom do notebooku alebo obsadeniu USB.

        • kampo píše:

          USB nieje obsadene je plne funkcne a uspora energie sa naozaj prejavila az v takej miere. viem to pretoze notebook pouzívam kazdodenne a výdrz batérie je od výmeny zretelne vyzsia. a odpor ktory som pouzil ma minimalny odber prudu. takto mi to cele funguje uz asi 3-4 mesiace neviem presne a kazdy den ho pouzívam…a este ze aj kebyze napajeme ledky seriovo a nie paralelne je stale nevyhnutný nadradený odpor pre led vacsina led ich potrebuje pretoze musime nejako obmedzit prietok prudu inak nam zachvílu diody odídu:) tolko z mojej strany

          • johny15 píše:

            USB je obmedzene ano nemalo by byt ale rataj takto USB ma svoj stabilizator kazde 2 USB porty maju vlastny USB jedno je stavane na cca max 500mA odber prudu cize 2X USB 1A ano nieje to cititelne ale kebyze tam zapojis ako ja EX hdd tak to je citit myslis ze preco 5400rpm disky nepotrbuju extremene napajanie ? lebo im pol ampera staci ale 7400rpm potrebuju uz viac preto idu z dvoch USB a takties ochrana aby sa stabilizator pre jedno neodpalil ano niekto si mysli ze kecam halusky ale je to tak uz som nejednu dosku z pokazenymi USB orpavoval a takties notebook a vzdy to bolo rovnako robene len si niesom isty ci presne 500mA usudzujem to podla toho ze moj disk 5400rpm ma 470mA odber …. takze kvalita USB je narusena ale pri klasickych zariadeniach to nepocitis iba pri externych diskoch…No inac Strasne dobra Praca z tymi led to bol super napad 😉

  4. dano píše:

    mne sa stalo to iste ale na internete som si nasiel invertory a za 600 sk som mal novy invertor uplne ten isty a bol to ešte starši notebook

  5. bobor1992 píše:

    JA by som potreboval vedieť, ako samotný panel otvoriť a vybrať katodu:(

    • kampo píše:

      panel sa moze na jednotlivých notebookoch resp monitoroch líšiť čo je vsade rovnake je ze ked otvorís daný monitor najdes tam displaytvorený sklennou platnou reblexnou foliou nejakym filtrom atd a toto vsetko drzi v kuse vdaka tenkej plechovej obrube ja som misel skoro celu tuto obrubu odmontovat na niektorých monitoroch to nieje zapotreby pretoze sa da spodna cast lahko sňať. som toho nazoru ze staci ked si aspon trosku sikovný poradis si s tým hned ako otvorís monitor pozorne si pozri vsetky uchytenia (vycsinou su realizovane malinkými srobikmi) a bud opatrný ked budes davat obrubu dole. na spodnej casti lecd displaya najdes studenu katodu ked ju budes vyberat davaj si pozor aby si ju nezlomil a k tým diodam neviem aký je to presne typ ale kupil som ich v GM electronic a najdes to na ich stranke ked zadas do hladania tie parametre co su v clanku neviem teraz presne je to tam napisane hlavne nech maju velký vyžarovací uhol a co najvacsiu svietivost popripade mozes zvolit vacsi pocet atd at…

  6. bobor1992 píše:

    a ešte že ktoré konkrétne diody v tom máš?

  7. bobor1992 píše:

    Ešte sa chcem spýtať, či to teraz nieje fľakaté to podsvietenie bo vypadá nejak čudne teda ten spodok:)

  8. bobor1992 píše:

    PRE zaujemcov ktori by si toto chceli spraviť na Acer Extensa 5220… NEPOJDE TO… notebook nedá viac ako 500mA ani cez USB ani nikde….

  9. Jerry19 píše:

    Urcite by som ledky nezapajal paralelne ale vytvoril bi som viacero serii lediek, co najvacsie serie, teda co najviac lediek do serie, ale s nejakou rezervou v napati, ku kazdej serii spravil zdroj prudu (par beznych tranzistorov a zopar dalsich suciastok alebo sa da pouzit aj LM317 v zapojeni ako zdroj prudu) a vsetky tieto serie napojil na napatie vacsie nie na 5V a urcite nie na 5V z USB portu, idealne napatie baterie. Na miesto z ktoreho bol povodne napajany invertor napr.

    Inak je to ale v pohode dobre prevedenie.

    Ked uz zapajat ledky paralelne tak sa to robi vzdy tak ze kazda jedna ledka v tom paralelnom zapojeni ma svoj vlastny odpor v serii, teda paralelne su zapojene serie ledka a odpor. Takto sa ledky nikdy nezapajaju ako to mas ty (existuju pre to iste dovody, ktore sa mi nechce tu rozpisovat).

  10. kampo píše:

    Ahoj tu je Kampo po dlhsom case som narazil na tento moj prvý clanok a len som chcel povedat ze toto aj ked nie uplne dobré zapojenie funguje bez problémov doteraz ale dneska uz by som to urobil asi trochu inak aj clanok aj to podsvietenie, ale kazdopadne ucel to splnilo a to je hlavné.

  11. foxtar píše:

    Tvoje riesenie ma inšpirovalo. Pre všetkych co majú podobný problem však odporučam zakupiť cez ebay za 10-20€ nahradu ledkoveho podsvietenia aj s invertorom. Na mojom Lenove SL 500 prestalo fungovat podsvietenie a po rozobrati som zistil ze zhorel kapacitor aj s poistkou, kedze som nedokazal zistit o ake presne suciastky ide objednal som cez ebay univerzalnu led nahradu podla rozmeru displeja. invertor nahrady ma napajanie 9-25V tak som vyzbrojeny merakom hladal na doske napatie ktore by som mohol pouzit. Nasiel som 20v hned na napajani poskodeneho kapacitora. zapojenie bolo jednoduchsie ako som predpokladal a tak najvacsimproblem je rozobrat notebook. Odporucam stiahnut z netu servisny manual pre dany notas. Celkovo mi to trvalo asi dve hodiny. Lenovo slape tak ako ma a ani na spodnej hrane displeja niesu svetlejsie a tmavsie casti podsvietenia. Ak by niekto mal zaujem o nejake foto popripade stranky ktore mi pomohli zaslem na mail.

Pridaj komentár