SVETELEKTRO

8. novembra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Matičná doska


UnReSt

Matičná doska (aj základná doska, angl. motherboard, skr. slangovo mobo) je doska obsahujúca základné prvky počítača (obvykle typu PC), prípadne aj iného zložitejšieho elektronického zariadenia.

Konštrukcia

Matičná doska je jedna z najdôležitejších súčiastok moderného PC. PC je postavené na modulárnom (stavebnicovom) princípe, kde je možné jednotlivé funkčné moduly meniť. Väčšina týchto modulov (komponentov) je pripojená priamo na matičnú dosku. Tá je pripevnená ku skrinke PC a napájaná zo zdroja. Sama napája niektoré komponenty. Riadiacu funkciu má integrovaný obvod (zvyčajne 2), tzv. čipová sada (čipset, z angl. chipset), ktorá zabezpečuje väčšinu funkcií matičnej dosky. Moduly osadené do základnej dosky (ako napr. druh procesora alebo typ pamäte) sú tiež určené tým, akú čipovú sadu doska obsahuje.

Funkcie čipsetu

Čipset obvykle združuje viaceré podporné funkcie, väčšinou ide o prevod natívnej („prirodzenej“) zbernice procesora na štandardné (či tradičné) zbernice. Z pohľadu procesora zabezpečuje:

* rozhranie voči RAM
* rozhranie voči grafickej karte – zbernica AGP (niekedy chýba a grafická karta sa predpokladá na rozširujúcej zbernici – viď nižšie – alebo je grafická karta integrovaná v čipsete)
* rozhranie voči rozširujúcej zbernici – dnes je to zbernica PCI, kedysi to bola zbernica ISA a niektoré čipsety (najmä pre priemyselné PC) ju stále podporujú
* hardware niektorých vysokorýchlostných vonkajších zberníc (napr. USB)
* rozhranie (rozhrania – LPC, risery) voči tzv. legacy („tradičným“) funkciám (viď nižšie), niekedy sú tieto funkcie zaintegrované v čipsete.

Tradičné funkcie

„Tradičné“ alebo aj legacy funkcie majú menšie nároky na komunikáciu s CPU a sú častokrát združené v tzv. SuperIO obvode, a niekedy priamo v čipsete, pre niektoré funkcie (modem, zvuková karta) je však niekedy možnosť pripojiť ich vo forme rozširujúcej karty (tzv. riser), a je pre nich vytvorené jednoduché rozhranie.

Obvyklé legacy funkcie sú:

* rozhranie voči klávesnici (a myši – PS/2) obvykle formou zaintegrovaného mikrokontroléra kompatibilného s prastarým 8042 (pochádza od Intela a bol použitý v PC AT)
* rozhranie pre pripojenie disketovej mechaniky
* sériové porty
* paralelný port (pre tlačiareň)
* gameport
* monitorovacie funkcie (teploty, otáčky vetrákov, napätia)
* zvuková karta
* MIDI port
* modem

Niektoré ďalšie funkcie integrované na základnej doske bývajú prepojené so zbernicou PCI, typicky napríklad integrovaná sieťová karta (ethernet).

Mechanické detaily

Základná doska máva štandardizovný rozmer a štandardné sú aj polohy pripojovacích konektorov, aby bolo možné štandardizovať aj skrinky PC (ktoré obvykle obsahujú aj napájací zdroj).

Výrobcovia

Medzi známych výrobcov matičných dosiek patria spoločnosti:

* ABIT
* ASUS
* ECS
* MSI
* QDI

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od UnReSt (zobraziť všetky)

Komentáre (3)

  1. peto0206 píše:

    ked neni agp slot da sa nieako vytvorit?

Pridaj komentár