SVETELEKTRO

15. decembra 2014   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Mini Fluxer rozleje cín tam, kam chcete


SOS electronic s.r.o.

… a zabráni aby zatiekol tam, kam nechcete. Tavidlá v pere Stannol série Mini Fluxer patria k neoceniteľným pomocníkom každého elektronika.

Ako som mohol doteraz pracovať bez tavidla? To je pravdepodobná otázka, ktorá napadne vari každého, kto raz skúsil účinok tavidla na spájkovanie. V bežnej drôtovej spájke je určité množstvo tavidla obyčajne postačujúce na jednorazové zaspájkovanie daného spoja, ak je zároveň aj daný spoj čistý, alebo ešte lepšie – pocínovaný (HAL). Avšak dobre poznáme stav, kedy napríklad použijeme staršiu DPS, alebo staršiu súčiastku s jemne zaoxidovanými vývodmi a už je podstatne ťažšie dosiahnuť vyhovujúci spoj. Podobná situácia nastáva pri výmene súčiastky alebo akomkoľvek servisnom úkone, kedy má spájka tendenciu oxidovať na povrchu a vytvárať rôzne nevzhľadné útvary, ktoré majú ďaleko od profesionálneho spoja. Našťastie je tu tavidlo …

Vo všeobecnosti účinkujú tavidlá tak, že po ich aplikácií je spájka „pohyblivejšia“. Je to hlavne vďaka ochrane voči oxidácii, zmene povrchového napätia a ďalším vplyvom. Vo výsledku to znamená, že na kovoch sa spájka dobre rozlieva a spája s daným materiálom (čo pochopiteľne chceme) a na nekovových materiáloch (DPS) je spájka odpudzovaná ako keby na olejovom povrchu.

Pri automatizovanom „celoplošnom“ spájkovaní sa obyčajne aplikujú tavidlá máčaním (penou) alebo sprejovaním. Pri vývoji a servisovaní sú podstatne praktickejšie malé balenia, napríklad vo forme pera. Do tejto kategórie patria aj dve novinky v našom sortimente:

● Stannol MINI-FLUXER X32-10i – bezhalogónové aktivované „No clean“ tavidlo, prakticky bez rezíduí, veľmi tolerantné rôznym pracovným podmienkam. Minimálne množstvo elektricky bezpečných transparentných rezíduí s vysokým izolačným odporom umožňuje jeho použitie aj na viditeľných miestach a pri výrobe vysoko spoľahlivých zariadení, vrátane solárnych panelov. Výrazne eliminuje tvorbu mostíkov (skratov), preto je veľmi vhodné aj pre ručné spájkovanie súčiastok s malým rozostupom pinov.

● Stannol MINI-FLUXER X33S-07i – vysoko aktívne bezhalogénové „No clean“ tavidlo bez obsahu kolofónie, s inhibítorom korózie, veľmi vhodné aj pre medené povrchy – čisté, pasivované, alebo ošetrené kolofóniovými lakmi. Výborné zmáčanie aj na slabo priľnavých povrchoch. Výborné rozlievanie sa prejavuje napríklad aj bezproblémovým vyplnením prekovených otvorov spájkou.

Pružinový mechanizmus z nehrdzavejúcej ocele umožňuje jednoduché a presné dávkovanie, a tiež dlhú životnosť pera. Počas aplikácia stačí jemne za tlačiť na hrot pera. Oba prípravky sú v stálej skladovej ponuke s okamžitou, prípadne krátkou dodacou dobou (v prípade dočasného vypredania).
Detailné informácie vám poskytnú katalógové listy Stannol-X32-10i a Stannol-X33S-07i.

V prípade záujmu o akékoľvek produkty Stannol prosím kontaktujte SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.

 

Výhody / Vlastnosti:

  1. dva typy tavidiel na spájkovanie vo forme pera
  2. neoceniteľný pomocník pre vývoj a servis
  3. umožňuje dosiahnuť prvotriedne spoje
  4. precízny dávkovací ventil s nerezovou pružinou
  5. kvalitné „No clean“ tavidlá s minimom rezíduí

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár