SVETELEKTRO

22. októbra 2012   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Nehodil by sa Vám jazýčkový kontakt?


SOS electronic s.r.o.

Jazýčkové kontakty sa vyznačujú mnohými vlastnosťami, ktorými výrazne predčia štandardné spínacie technológie. Komponenty spoločnosti Meder electronic navyše patria k špičke v tomto segmente.

Jazýčkový kontakt pracuje na princípe deformácie magneticky vodivých jazýčkov v magnetickom poli. Dá sa povedať, že väčšina výnimočných vlastností jazýčkových kontaktov vyplýva z toho, že samotné kontakty sú malé, ľahké a vzdialené od seba len niekoľko stotín milimetra (u malých typov). Zároveň sú hermeticky uzavreté v sklenenej kapsuli vo vákuu, alebo častejšie plnenej inertným plynom. Vďaka tejto konštrukcii sa jazýčkové kontakty Meder electronic (a z nich vyrábané jazýčkové relé a jazýčkové senzory) vyznačujú hlavne týmito vlastnosťami:

 

 

 

 

 

 

● schopnosť spínať napätia až do 10 000V (bežné typy do cca 350V)
● schopnosť spínať alebo prenášať extrémne malé signály (10nV)
● veľmi krátky spínací a rozpínací čas (100-ky usec)
● schopnosť spínať alebo prenášať extrémne malé prúdy (femtoAmpére)
● majú veľmi nízku vlastnú kapacitu, preto dokážu prenášať aj VF signály až do 7 GHz s minimálnymi stratami
● izolačný odpor medzi kontaktami až 1015 Ohmu
● dlhodobo stabilný a nízky prechodový odpor kontaktov (50 miliOhm)
● schopnosť pracovať aj v bistabilnom režime
● schopnosť pracovať v extrémnom rozsahu teplôt (-55 až +200°C)
● spoľahlivé aj vo veľmi náročných prašných, vlhkých alebo korozívnych podmienkach
● spoľahlivé aj na vibrujúcich zariadeniach (až do 2000 Hz)
● dlhá životnosť. Pri spínaní 5V/10 mA spoľahlivo pracuje až 1010 cyklov.

 

Jazýčkový kontakt môžeme považovať za „senzor“ ovládaný magnetickým poľom, najčastejšie permanentným magnetom alebo cievkou, čím vznikne jazýčkové relé. Komponenty s jazýčkovými kontaktmi možno rozdeliť do troch základných skupín – jazýčkové kontakty, jazýčkové senzory a jazýčkové relé. Samotné jazýčkové kontakty zaspájkované na DPS dokážu slúžiť na mnohé aplikácie ako napr. kontrola polohy (napr. zavretie dverí, krajné polohy rôznych mechanizmov), počítanie tovarov atď. Z hľadiska montáže a mechanickej ochrany sú však v praxi väčšinou výhodnejšie jazýčkové senzory, prispôsobené presne podľa požiadaviek danej aplikácie. Jazýčkové relé ponúkajú všetky vyššie uvedené vlastnosti jazýčkových kontaktov a preto sú ideálnou voľbou napr. v meracej technike, VF/ audio/ video a iných zariadeniach s malými signálmi, pri spínaní vysokých napätí a v mnohých ďalších aplikáciách. Malé rozmery, veľmi nízka spotreba bežných relé (cca 50-125 mW), extrémna spoľahlivosť a pomerne nízka cena sú ďalšie argumenty pre použitie komponentov spoločnosti Meder electronic.
Mnohé užitočné informácie nájdete v dokumentoch „The Basic Reed Switch“, „Reedswitch used with permanent magnet“, „Reed Switch used as Reed Relay“ a „Parameters_of_Reed_Switch“.

Vybrané typy sú dostupné priamo z nášho skladu, na požiadanie vám vieme zabezpečiť akýkoľvek iný typ z portfólia Meder electronic.
V prípade záujmu nás prosím kontaktujte na adrese info@soselectronic.sk.

Porovnanie jazýčkového kontaktu s mechanickým mikrospínačom


 

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár