SVETELEKTRO

16. februára 2007   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Neónka bez tlmivky alebo využitie pokazenej úsporky


Boris

V zásuvke sa mi povaľovala 8 wattová neónka. Chcel som si ju niekedy rozsvietiť ale zdalo sa mi zbytočné vyhodiť toľké peniaze za tlmivku a ešte neviem či by som aj takú zohnal. Našiel som doma nefunkčnú 9 wattovú úspornú žiarovku tak som ju otvoril a odletoval 4 drôty ktoré viedli k malým trubiciam na úsporke. Vytiahol som aj ďalšie dva ktoré viedli do závitu lebo som nemal takú objímku. Zo starého zdroja z PC som vytiahol 1 molex konektor a rozrezal som ho na dve časti, aby som do toho zastrčil neónku. Krytky sú zo štartérov.




Druhé konce káblov som naletoval namiesto tých ktoré viedli do žiarovky



Takto vyzerá finálny výrobok




Dá sa použiť aj iná watáž ale vždy dajte silnejšiu úsporku ako je neónka lebo by sa vám to nemuselo úplne rozsvietiť.


!!!Pozor, v zapojení sa pracuje so sieťovým napätím 230V, pri neodbornej manipulácii môže prísť k úrazu elektrickým prúdom. Po odpojení nechajte zariadenie chvíľu bez dotyku aby sa stihli vybiť všetky kondenzátory.!!!

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (2)

  1. Hurvo píše:

    Tiež som mal doma navyše takúto 8W neónku a staré pokazené 20W úsporné žiarivky. Rozhodol som sa z takejto neóky spraviť prenosné ručné svetlo využitelné tam, kde sa zo žiarovkou nedá pracovať, napríklad pod prístrojovou doskou auta. Klasická žiarovka mala vysokú teplotu a od nej sa rotápali plasty a izolácia a hrozilo popálenie a ďalšie úrazy tak som napojil starú elektroniku z 20W žiarivky na tlmivu, ale musel som vymeniť kondenzátor medzi vývodmi žiarivky za menší, konkrétne 3n9 za 1n5 a už žiarivka svietila. Konektory som dal ako je spomínané hore z PC, ale nechal som ich v kuse a vypichol krajné, cez ktoré som dal skrutky na priskrutkovanie. Celé som to osadil do platovej rúry s priemerom 30mm, ktorá sa používa na odapdy. Časť pre neónku som vyrezal flexou. Napájanie je riešené priamo dvojžilovým káblom s dvojitou izoláciou.

  2. Runner63 píše:

    Toto som si tiez zhotovil a facha to celkom v poho aj ked neonka je na 35W a usporka len na 8W. Mam este taku otazku ze ci by to svietilo aj keby som 2 neonky zapojil paralelne alebo seriovo?

Pridaj komentár