SVETELEKTRO

1. februára 2020   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Nevolatilné pamäte spoločnosti MICROCHIP


TME s.r.o.

Dopyt po nevolatilných pamätiach vyplýva vo veľkej miere z neustáleho vývoja mobilných zariadení, v ktorých sa používajú pamäte s čoraz väčšou kapacitou. Ide tu predovšetkým o kamery, smartfóny, tablety či fotoaparáty. Práve rastúce požiadavky trhu si vyžiadali neustály vývoj technológií výroby nevolatilných pamätí.

Podstatou nevolatilných pamätí je uchovávanie dát pri absencii napájania. Prítomnosť napájania je však nevyhnutná pre operácie ukladania a čítania dát.

Rovnako spoločnosť Microchip, ako aj ňou prevzatá spoločnosť Atmel, majú bohaté skúsenosti s výrobou nevolatilných pamätí. Ich výrobný proces sa realizuje vo vlastných kremíkových továrňach pre zachovanie najvyššej úrovne sa používajú pokročilé testovacie postupy. V portfóliu producenta sú dostupné aj pamäte s kvalifikáciou AEC-Q100, ktorá označuje ich povolenie pre použitie v motorizačnom priemysle (automotive). Treba tiež spomenúť udržanie výroby všetkých doteraz na trhu prítomných pamäťových obvodov.

 

Pamäte EEPROM

Pamäte EEPROM (Electrically Erasable Programmable Read Only Memory) patria do skupiny nevolatilných pamätí. Riešenia tohto typu nachádzajú uplatnenie najčastejšie v aplikáciách, ktoré si vyžadujú prítomnosť opakovateľne eprogramovateľných oblastí pamätí ROM, predovšetkým v kontexte uchovávania konfiguračných systémových dát.

Vzhľadom na rozhranie, pamäte EEPROM môžu byť sériové alebo paralelné. Sériové pamäte (séria 24xx s rozhraním I2C, séria 25xx s rozhraním SPI, séria 93xx s rozhraním Microwire) sa najčastejšie vyrábajú v puzdrách DIP a SOIC. Ich kapacita je zvyčajne niekoľko desiatok kB. Práve kvôli sériovému rozhraniu a malým rozmerom a nízkej spotrebe energie sa tieto pamäte často používajú na uchovávanie dát so sériovým číslom zariadenia alebo konfiguračných a výrobných dát. Existujú aj sériové pamäte s továrensky naprogramovanou 48- alebo 64-bitovou unikátnou adresou, ktorá môže byť použitá ako MAC adresa zariadenia.

 

 

Paralelné pamäte, to je séria 28xx. Treba si tiež zapamätať skutočnosť, že z hľadiska funkcionalít čítania a vývodov sú kompatibilné s pamäťami EPROM série 27xxx.

Spektrum využitia pamätí EEPROM zahŕňa ich prítomnosť v priemyselnej elektronike – meracích zariadeniach a ovládacích obvodoch, systémoch ochrany a alarmoch, snímačoch a nabíjačkách akumulátorov. Rovnako ich môžete nájsť v zariadeniach IoT. Pamäte EEPROM sa používajú aj v zdravotníckej technike a segmente automotive. Pamäte EEPROM nechýbajú ani v spotrebnej elektronike, teda v počítačovom vybavení, čiernej a bielej technike. Dôležitú úlohu v otázke zaistenia plynulosti výroby zariadení zohráva podpora Microchip v oblasti pokračovania výroby obvodov pamätí EEPROM vyrobených v staršej technológii – 1,2um – 0,7 – 0,5 – 0,4 – 0,25 – 0,18 – 0,13um.

Vývoj pamätí EEPROM zahŕňa predovšetkým zníženie spotreby energie a zavedenie obsluhy nových interfaceov. Tu treba mať na pamäti asynchrónnu zbernicu UNI/O vyrobenú spoločnosťou Microchip v roku 2008 (séria 11xx). Vychádza z jednej, dvojsmernej línie dát SCIO (ang. Single Connection I/O), čo dáva v súčte 3 vývody umožňujúce používanie puzdier SOT23 a TO92. Najnovším riešením sú pamäte s rozhraním Single-Wire (séria 21CS), v ktorom napájanie obvodu prebieha prostredníctvom dvojsmernej dátovej linky, čo umožňuje redukovať počet vývodov z obvodu na dva (SI/O + GND).

 

Flash pamäte

Nevolatilné pamäte FLASH sa v porovnaní s pamäťami EEPROM vyznačujú kratšími časmi zápisu a čítania jednotlivých bajtov. Tu prebieha čítanie a zápis vo väčších oblastiach pamäte, tzv. stranách (128/256 bajtov). Spoločnosťou Microchip ponúkané Flash pamäte majú rozhranie paralelné (séria SST39) alebo sériové (SPI v sérii SST25, SQI v sérii SST26). Dôležitými parametrami Flash pamätí sú: kapacita pamäte (4 Mbit), pracovná frekvencia (napr. 40 MHz), pracovné napätie (napr. 2,3 – 3,6V), druh puzdra (napr. TDFN8), spôsob montáže (napr. SMD) a pracovná teplota (napr. -40-85°C).

Spomeňme tiež v obvodoch použitú technológiu SuperFlash zabezpečujúcu zníženú spotrebu energie pri veľmi krátkom čase mazania dát. na drukej strane rozhranie SQI zabezpečuje rýchly prenos dát pri využití minimálneho počtu vývodov.

 

Pamäte EERAM

EERAM je spojenie rýchlej pamäte SRAM (Static Random-Access Memory) a nevolatilnej pamäte EEPROM, uchovávajúcej kópiu pamäte SRAM (I2C, séria 47x). Takéto spojenie umožňuje, aby v prípade problémov s napájaním bolo možné obsah príručnej pamäte obnoviť z rezervnej kópie. Aj preto pamäť EERAM vychádza z vonkajšieho kondenzátora, ktorý je zdrojom udržania napájania na čas potrebný na skopírovanie obsahu pamäte.

Tu si pripomeňme podobnosť obvodov NVSRAM (Non-volatile Static Random-Access Memory – séria 23XX), ktoré tiež disponujú funkciou udržiavania obsahu RAM. Rozdiel je v tom, že pre nich správne fungovanie si vyžaduje prítomnosť dodatočného zdroja napájania – akumulátora alebo batérie, ktorá v prípade pamäte EERAM nie je potrebná, čo má vplyv na výrobné náklady zariadenia. Dôležité je, že počet operácií v oblasti zapisovania a čítania nie je obmedzený. V závislosti od potrieb sa volí pamäť EERAM s kapacitou 4kb alebo 16kb.

Počas práce zodpovedá vnútorná logika za monitoring stavu napájania v reálnom čase. V dôsledku toho sú detekované všetky zániky a poklesy pri zohľadnení prijatého limitu (Vtrip). Ak je detekovaný niektorý z týchto stavov, iniciuje sa kopírovanie obsahu SRAM do EEPROM. Dôležitú úlohu tu zohráva externý kondenzátor zapojený do vývodu Vcap. Spolu s návratom napájacieho napätia nad úroveň Vtrip sa obsah EEPROM kopíruje do SRAM. Treba tiež pripomenúť, že obsah SRAM možno obnoviť v ľubovoľnom momente programovým uvoľnením.

Na záver, pamäte EERAM sú dokonalým spôsobom prispôsobené na použitie v aplikáciách, v ktorých sa vyžaduje častá a rýchla aktualizácia obsahu pamäte a súčasné zabezpečenie zachovania zapísaných údajov v prípade straty napájacieho napätia. Môžu sa tým pádom ideálne použiť v meracej elektronike (merače energie, plynu, tekutín), v priemyselnej a spotrebnej elektronike (platobné terminály POS, informačné stánky, tlačiarne) a riešenia automotive (data loggery, snímače).

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár