SVETELEKTRO

13. decembra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Obvod s prednastavenými korekciami a 3D zvukom


zawin

V zapojení je použitý obvod PT 2389, ktorý obsahuje 5 prednastavených kmitočtových priebehov, ďalšie zosilnenie hĺbok ( Bass Booster ) a efekt priestorového zvuku ( 3D zvuk ). Obvod je vyrobený technológiou CMOS ( pozor pri spájkovaní pištoľovou spájkovačkou! ).

Tabuľka 1 ukazuje technické údaje obvodu. Ako je možné vidieť obvod dosahuje výborné parametre ( malý šum a skreslenie ). Možno jeho jedinou nevýhodou je malé napájacie napätie a tým aj menšie max. vstupné napätie. Obvod obsahuje v sebe dva kanály pre stereofónne prevedenie. Obvod je dodávaný v úzkom plastovom puzdre DIL s 24 vývodmi alebo aj v puzdre SOP. Obvod umožňuje nastavenie korekcií pre ROCK, POPS, CLASSIC, JAZZ a FLAT čo je vyrovnaný priebeh. Na obrázku 1 sú informačné kmitočtové priebehy pre jednotlivé nastavenia. Pri nastavení FLAT má obvod základné zosilnenie 3dB. Na obrázku 2 je schéma zapojenia obvodu PT 2389. Kondenzátory C9 a C12 sú súčasťou korekcie hĺbok. Súčiastky R2, C8, C10, R3, C13 a C14 tvoria korekčný obvod pre výšky. Kondenzátory C18 až C20 potlačujú oscilácie obvodu a boli zapojené dodatočne na základe meraní. Tlačítkom T6 sa pridávajú hĺbky ( Bass Booster ) a tlačítkom T7 sa zapína priestorový zvuk ( 3D zvuk ). Napájanie obvodu je stabilizované obvodom IC1 typu 78L09 ( teda 9V ). Priestorový zvuk nie je výrobcom v originálnom katalógovom liste popísaný z hľadiska princípu, aký je v tomto obvode použitý. Je pravda, že 3D zvuk je zaujímavý, ale nedosahuje takej kvality ako s obvodmi od špecializovaných firiem, ktoré sa 3D zvukom zaoberajú. Po pripojení napätia sa nastaví vyrovnaný kmitočtový priebeh – FLAT, funkcie Bass Booster a 3D zvuk sú vypaté. Na obrázku 3 je návrh DPS ( rozmery: 10,8×5,9 cm ) a na obrázku 4 jej osadenie súčiastkami. Prevedenie je veľmi jednoduché. LED- ky sú použité 3 mm a sú ohnuté o 90 stupňov. Pre indikáciu nastavenia kmitočtového priebehu boli použité diódy zelené, pre zosilnenie hĺbok dióda žltá a pre 3D zvuk dióda červená. Pre ovládanie boli zvolené tlačítka do DPS. Obvod je možné použiť pre rôzne NF zosilňovače. Korekcie tohto druhu sú veľmi obľúbené u mnoho výrobcov spotrebnej elektroniky vysokej kvality. Klasické potenciometre sú už dnes pomaly na ústupe…

( tab. 1 ):



( obr. 1 ):



( obr. 2 ):




( obr. 3 ):



( obr. 4 ):



 

Použitá literátura: A. R. 2/ 1999

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (1)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (3)

  1. Y2K123 píše:

    Da sa vobec niekde zohnat ten integrac?

  2. Himik píše:

    Práve som sa registroval, tak sorry za otázku. Môže mi niekto poradiť, kde na Slovensku sa dá kúpiť PT 2389 a koľko stojí tento obvod? Neviem ho zohnať v kamených elektro obchodoch so súčiastkami.

  3. boss_x píše:

    nema niekdo niake detaili o tomto zapojeni a rovnako sa priklanam k tomu kde bi sa dal integrac zohnat dakujem 🙂

Pridaj komentár