SVETELEKTRO

30. septembra 2014   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Okrúhle panelové meradlo pomocou displeja?


SOS electronic s.r.o.

Nový 1,4" okrúhly displej od spoločnosti 4D Systems s kruhovým rozložením pixelov dokáže verne zobraziť rôzne analógové veličiny.

Vývoj neraz ukazuje, že nie všetko „nové“ je automaticky lepšie než niečo „osvedčené“. Jedným z príkladov bol „boom“ digitálnych meradiel, keď to na chvíľu vyzeralo, že analógové meradlá už majú svoje dni spočítané. Veľmi rýchlo sa však ukázalo, že analógové zobrazenie má obrovskú výhodu vo veľmi rýchlej čitateľnosti – tzn. už letmý pohľad na meradlo stačí na to, aby sme zaregistrovali v akej polohe je ručička meradla. Pochopiteľne, presnosť odčítania údaju z analógového meradla je nižšia, než u digitálneho (7-sgment) displeja, hlavne na začiatku rozsahu, čo však v mnohých prípadoch vôbec nevadí a istota rýchlej kontroly, či je napr. daná veličina v norme, je často podstatne dôležitejšia.

Našťastie, klasické elektro-mechanické analógové meradlo je možné nahradiť pomocou grafických displejov a tým získať voľnú ruku pri návrhu vlastného meradla. Zároveň je tak možné vytvoriť kombináciu analógového a digitálneho meradla. Vari najlepšou „náhradou“ analógových meradiel je okrúhly displej, ktorý má minimálne priestorové nároky v cieľovom zariadení. Novinkou v tomto segmente je displej uLCD220RD (round), ktorý má kruhovú aktívnu plochu (kruh 220 px, 1,38“). Napriek tomu, že je to rozmerovo malý displej, je poháňaný najvýkonnejším procesorom od 4D Systems – Diablo 16, ktorý mu dáva veľkú univerzálnosť použitia, mnoho rozhraní a GPIO pinov.

Nová verzia známeho SW balíka pre vývoj grafických aplikácií – 4D Workshop IDE od 4D Systems už podporuje tento nový displej aj v prostredi Visi Genie, čo umožňuje „drag&drop“ vývoj aplikácie. V praxi je kruh 220 px schopný zobraziť značné množstvo informácií. Malú ukážku zobrazenia modulu uLCD220RD vám prinášame na priložených fotkách.

Bližšie informácie vám poskytne katalógový list uLCD220RD a Diablo16.

V prípade záujmu o akýkoľvek produkt 4D Systems prosím kontaktujte SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.
 

Výhody / Vlastnosti:

  1. okrúhly TFT LCD modul s výkonným 16 bit grafickým procesorom
  2. 1,38“/ kruh s priemerom 220px
  3. 32kB užívateľskej RAM, 16 GPIO portov, 4x analog IN
  4. rôzne konfigurovateľné rozhrania – PWM, I2C, SPI,…
  5. konektor pre uSD/SDHC karty, FAT16 systém súborov
  6. vývojový software Workshop4 IDE zadarmo

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár