SVETELEKTRO

24. mája 2014   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Posvietili sme si na svietivosť univerzálnych LED


SOS electronic s.r.o.

Jeden príklad za všetky – super červené LED Kingbright SR-J4 sme porovnali so štandardnou sériou od toho istého výrobcu.

Porovnanie parametrov je väčšinou najexaktnejšia metóda ako porovnať dve podobné súčiastky. Ako to však vyzerá v praxi? Pri takej veličine ako svietivosť alebo intenzita osvetlenia nás asi viac zaujíma subjektívny vnem – ako to svieti v reálnom zapojení. Preto sme sa rozhodli priniesť vám priame porovnanie. Vľavo je vysoko svietivá LED zo série SR-J4, konkrétne 3mm THT typ L-7104SRC-J4 a vpravo je kvalitná LED série L-934SRC-C (treba povedať, že už aj táto LED má vyššiu než štandardnú svietivosť). LED boli zapojené do série, takže nimi tiekol rovnaký prúd. Použili sme dve v praxi bežné hodnoty 1mA a 10 mA. Fotky boli nafotené pri rovnakej citlivosti s hodnotami F10+1/400sec a F13+1/3200sec.

A záver? Oba typy majú svoje výhody (menej svietivá hlavne v cene). Vzhľadom k veľmi prijateľnej cene účinnejšieho typu však možno odporúčať radšej tento nový typ SR-J4 ako aj ďalšie podobné, napr. sériu ZGK, SRY a ďalšie. Vo výsledku to vždy prinesie nižšiu spotrebu, väčšiu výdrž batérií, bezproblémové pripojenie k logickým obvodom atď.

Bližšie informácie vám poskytnú katalógové listy SR-J4, ZGK a SYK. Písmeno „C“ pri označení typov – napr. ZGCK, SYCK znamená priesvitné puzdro (Clear).
V prípade záujmu o akékoľvek LED z portfólia Kingbright neváhajte kontaktovať firmu SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.

 


Výhody / vlastnosti:

  1. univerzálne vysokoúčinné LED
  2. výrazne vyššia svietivosť než štandardné typy (pri rovnakom prúde)
  3. výrazne menší prúd potrebný na dosiahnutie rovnakej svietivosti
  4. SMD aj THT puzdra
  5. dostupné v rôznych farbách a verziách

 

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (6)

  1. iqlogic píše:

    Čo si mám predstaviť pod pojmom veľmi priaznivá cena? 5 centov?

Pridaj komentár