SVETELEKTRO

13. novembra 2018   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Používate optimálny kábel do agresívneho prostredia?


SOS electronic s.r.o.

Nielen vysoké teploty ale aj oleje, rozpúšťadlá a iné chemické látky dokážu rýchlo zničiť bežný kábel. Poradíme Vám, ako si správne vybrať, ak máte aplikáciu v drsných priemyselných podmienkach.

Nielen vysoké teploty ale aj oleje, rozpúšťadlá a iné chemické látky dokážu rýchlo zničiť bežný kábel. Poradíme Vám, ako si správne vybrať, ak máte aplikáciu v drsných priemyselných podmienkach.

 
 
 
 
 

Odolnosť káblov voči vysokým a nízkym teplotám sme vám priblížili nedávno v našom článku Olflex HEAT – a horúce leto vás neprekvapí.

Ak vás zaujíma teplotná odolnosť káblov, potom asi používate káble v agresívnejšom prostredí, alebo aspoň v exteriéri, a teda vás bude určite zaujímať aj chemická odolnosť káblov.

 

Ako je to teda s tou chemickou odolnosťou káblov?

 

Dá sa všeobecne povedať, že z časti je to veľmi podobne ako s teplotnou odolnosťou. Teda – materiály odolné vysokým teplotám sú často odolné aj rôznym agresívnym látkam, ale samozrejme nie je to priamo úmerné, platí to len čiastočne a len u niektorých materiálov.

Typickým príkladom je PTFE (FEP, teflon,…), ktorý okrem excelentnej odolnosti voči nízkym aj vysokým teplotám je chemicky takmer inertný a teda extrémne odolný takmer všetkým bežným agresívnym látkam. Je to však materiál veľmi drahý a používaný hlavne u jednožilových káblov, takže to nebude tá pravá voľba pre väčšinu aplikácií.

 

 

Menej známy je fakt, že na odolnosť agresívnym látkam a olejom má veľký vplyv to, do akej miery je materiál použitý na výrobu izolácie zušľachtený (proces výroby + aditíva).
Napr. bežná PVC izolácia môže byť naozaj „bežná“ s malou odolnosťou voči niektorým agresívnym látkam a rýchlou stratou flexibility pri nízkych teplotách. Na druhej strane, vysoko zušľachtená PVC izolácia s podstatne vyššou odolnosťou ako aj podstatne vyššou flexibilitou pri nízkych teplotách.

Skúsení výrobcovia s intenzívnym vývojom, medzi ktorých patrí aj spoločnosť Lapp Group, majú takéto materiály a ako sa dočítate na konci tohto článku, majú aj materiály, ktoré vybočujú z radu bežne známych materiálov. V mnohých ohľadoch ich aj predčia alebo minimálne predstavujú veľmi výhodnú ekonomickú alternatívu.

 

 

Bežne používané materiály:

 

PVC (vrátane rôznych modifikovaných verzií) – asi najbežnejšia izolácia s dobrou mechanickou odolnosťou.
Chladom síce tuhne (okrem špeciálnej LT – low temperature verzie), ale inak je pomerne dobre odolná mnohým agresívnym látkam okrem kyseliny dusičnej a soľnej, benzínu a iným organickým rozpúšťadlám a podobne. Má len strednú až malú odolnosť olejom.

Silikón (napr. Olflex Heat 180) má strednú až dobrú odolnosť mnohým anorganickým aj organickým chemikáliám, nie však voči koncentrovaným kyselinám, olejom a rozpúšťadlám.

PTFE, FEP a podobné izolácie na báze „teflónu“ – majú extrémne vysokú odolnosť voči takmer všetkým známym chemikáliám.
Dá sa povedať, že je to materiál „prvej voľby“ ak si nie ste istí, čo všetko sa môže v danom prostredí vyskytnúť a chcete mať istotu, že kábel to vydrží. Ak k tomu pripočítame vynikajúce mechanické vlastnosti v širokom rozsahu teplôt, tak je to nezničiteľný, priam ideálny materiál, s ktorým nič nepokazíte. Žiaľ, je to však materiál veľmi drahý. Nebyť vysokej ceny, bol by to asi najpoužívanejší materiál pre izoláciu káblov.

Bežné bezhalogénové káble zo zmesnej izolácie (Olflex 130H, Unitronic LiHH) – majú strednú až slabú odolnosť voči väčšine agresívnych činidiel. Sú to káble vhodné skôr do čistého neagresívneho prostredia.

Polyuretán (PUR) – je to veľmi flexibilný materiál aj za studených podmienok. Bezhalogénový, vysoko odolný oteru a mechanickému poškodeniu. Má dobrú až strednú odolnosť voči mnohým agresívnym látkam, avšak aj tu sa nájde niekoľko látok, ktoré PUR rýchlo poškodzujú – sú to najmä silné kyseliny. Tento materiál má sklon k hydrolýze a absorpcii vody, preto by nemal byť použitý v trvale mokrom prostredí.

Gumená izolácia (napr. H07RN-F) – má veľmi dobré vlastnosti v širokom rozsahu teplôt (ostávajú elastické aj v chladnom prostredí) a je odolná mnohým olejom.
Všeobecne je veľmi dobre odolná mnohým agresívnym látkam, avšak sú látky, voči ktorým je guma naopak veľmi málo odolná – napr. kyselina fosforečná a soľná, benzín a iné organické rozpúšťadlá.

Ako sme sa už v úvode zmienili, okrem vyššie uvedených všeobecne známych materiálov, majú špičkoví výrobcovia aj nové látky s veľmi zaujímavými vlastnosťami. Takým materiálom je aj optimalizovaný termoplastický elastomer TPE používaný u LAPP káblov série ROBUST.

 

Materiál TPE použitý pre káble série Olflex Robust a Unitronic Robust má tieto vlastnosti:

– odolný olejom (aj bio olejom, tukom a voskom) a iným olejovým emulziám, ktoré sú obyčajne veľmi agresívne na PVC a PURkáble,
 – odolný čpavku, bioplynom a celej rade agresívnych chemikálií,
– vysoko bezpečný pri požiari – bezhalogénový s nízkou hustotou dymu, netoxický,
– odolný UV žiareniu, ozónu a poveternostným podmienkam,
– použiteľný pre -50 až +90°C
– nízka kapacita,
– odoláva čisteniu tlakovou parou, veľmi vhodný aj do agresívneho prostredia,
– pevný a hladký povrch minimalizujúci znečistenie kábla a uľahčujúci jeho čistenie (hlavne v potravinárskom priemysle) 

 

Jednou z najdôležitejších vlastností káblov série Robust je aj ich cenová dostupnosť a tak predstavujú v mnohých prípadoch ideálne riešenie za zlomok ceny voči PTFE (FEP) káblom. V prípade záujmu vám vieme v krátkom termíne a za výhodných podmienok dodať akýkoľvek kábel pre vašu aplikáciu.

Ak potrebujete viac informácií, alebo sa zaujímate aj o ďalšie produkty značky LAPP Group, neváhajte nás kontaktovať na adrese info@soselectronic.sk

 
Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár