SVETELEKTRO

4. decembra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Poznáte TDA7088T? Ja mám pre vás niečo lepšie!


FUBU

Určite ste sa stretli s FM 88-108MHz rádiom, ktoré sa neladí gombíkom, ale dvomi tlačidlami. Scan a Reset. V takomto príjmači určite nájdete integrovaný obvod TDA7088T. Je to akýsi nástupca integrovaného obvodu TDA7000. TDA7000 bol v puzdre DIL a dnes sa už nevyrába. A predáva sa v podstate zo skladových zásob. A je pomerne drahý. Namiesto neho sa všade predáva jemu podobná, už spomínana SMD verzia TDA7088T. Už to, že je to púzdro SMD, je dosť náročné pre začínajúcich amatérov, ktorí sa rozhodli pre stavbu FM príjmača. Ja mám pre vás jeden zaujímavý príjmač. Pracuje na rovnakom princípe ako hore opísané integrované obvody, ale jeho výhoda je v tom, že je to celotranzistorová verzia, iba z dvoma ladenými obvodmi.





Toto je bloková schéma príjmača. Takže funguje to takto: predzosilňovač zosilní VF signá z antény a oddeľuje od zmiešavača. V zmiešavači sa VF signál zmieša s VF signálom z lokálneho oscilátora. Kedže toto zariadenie pracuje z nízkou medzifrekvenciou, teda 300KHz. Oscilátor kmitá od 88 – 108MHz. Následuje MF dolná priepusť, ktorá neprepustí VF signál, iba medzifrekvenčný, teda už spomínaných 300KHz. Výhodou tak nízkeho MF signálu je to, že selektívnosť nezabezpečujeme LC ladenými obvodmi, ale stačia nám na to RC filtre. Za týmto filtrom následuje MF zosilňovač, ktorý obsahuje aj obmedzovač amplitúdy MF signálu. Za zosilňovačom následuje detektor. Tu je použití vzhľadom na jednoduchosť práve ten typ ako v integrovanom obvode TDA7000 alebo TDA7088T. Pozri obrazok:



Je to takzvaný počítací detektor. Má veľmi lineárny priebeh a veľmi dobre sa hodí k našemu účelu. Teda na detekciu NF signálu z medzifrekvencii 300KHz.
Na ďalšiom obrazku je celková schéma príjmača s princípom aký používa na detekovanie signálu práve obvod TDA7000 alebo TDA7088T:


Túto schéme mám vyskúšanú a pracuje perfektne, zhruba asi tak ako TDA7088T. Akurát na ladenie sa nepoužívajú tlačítka Reset a Scan, ale obyčajný potenciometer. Z ktorého sa odoberá ladiace napätie pre varikapy. Vstupný obvod je schválne zatlmený a má byť širokopásmový. L1 má na strane antény 1,5 + 1,5 závita a na strane tranzistora 5 závitov na kostričke s 5mm priemerom, vinutie je navinuté 0,5mm medeným drôtom, závit vedľa závitu. Dolaďuje sa jadrom s červenou farbou (teslácke jadrá, nie japonské!!) Cievka L2 je konštrukčne zložitejšia, no je navinutá rovnakým drôtom na rovnakú kostričku 3 + 1 +1 závitu. A ešte nám ostala L3 tá je vinutá spôsobom ako predchádzajúce a to 1 + 3 + 1 závit. Všetky cievky by mali byť tienené! Ako NF zosilňovač môžete použiť integrovaný obvod LM386. Ako som to urobil ja. Verím, že tá jednoduchosť pri perfektnej kvalite signálu vás poteší. Želám vám veľa uspéchov pri zlaďovaní. Ak by predsa boli problémy treba sa ma opýtať cez email: vacuumtube@svetelektro.com

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (3)
  • Súhlasím (1)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od FUBU (zobraziť všetky)

Pridaj komentár