SVETELEKTRO

7. februára 2013   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Predstavujeme rádioklub OM8A (SCG-Slovak Contest Group)


zawin

Vyspovedali sme rádioklub OM8A, ktorý súťaží hlavne na KV pásmach.

Ako dlho existuje váš klub a ako vznikol? 
Súčasný kolektív sa začal formovať niekedy po roku 2000 okolo Tibora OM3RM. Bolo to vlastne pokračovanie rádioklubu OM3RMM , ktorý mal svoje vysielacie stanovisko na okraji Šamorína. Keďže aj v Šamoríne sa výstavba obytných stavieb rozširovala ,Tibor sa rozhodol vybudovať nové super contestové QTH mimo obytných štvrtí. Demontované antény a stožiare boli prevezené na nové QTH neďaleko obce Okoč. Prvé stožiare boli postavené v rokoch 2003-2004. Práce na prvých anténach boli dokončené krátko pred CQ WW SSB 2004.Tento pretek bol prvý,ktorého sme sa zúčastnili a hneď sme ho aj vyhrali  v Európe. Vtedajšia anténna farma sa ani zďaleka nepodobala tej dnešnej.
 
Koľko máte členov
V súčasnosti máme 10 členov, pričom sa odlišujeme od iných rádioklubov tým, že každý člen nášho týmu je z iného kúta republiky, resp. spoza hraníc
 
Aká je vaša hlavná oblasť činnosti?
Hlavnou činnosťou je účasť v najväčších celosvetových krátkovlnných pretekoch a VKV pretekov  I. regiónu IARU.
 
Aké máte technické vybavenie klubu?
V súčasnosti je na našom QTH postavených 16 stožiarov ,od toho najnižšieho cca. 12m, nesúceho antény pre 70cm , až po stožiare vysoké 40-50m, na ktorých sú umiestnené smerové antény pre KV, včetne otočnej smerovky pre pásmo 80m.  Za posledné roky sme používali rôzne typy transceiverov od FT1000MP, cez IC781,niekolko kusov IC7700 až po dnes, keď počas pretekov používame FT5000MP,Elecraft K3,IC7600 či FT1000MP.Dalej je to množstvo doplnkov potrebných pre úspešné absolvovanie contestov ako filtre,prepínače, lineárne zosiľňovače apod.
 
Akých sútaži sa zúčastnujete? 
Zúčastňujeme sa pravidelne pretekov CQ  WW  v kategórii  Multi op/Single TX. Pretekov ARRL DX ,CQ WPX,IARU HF  či WAEDC sa  zúčastňujú niektorí z našich členov v kategórii Single op. V poslednom období  je to z dôvodu kvalifikovania sa na WRTC.(World Radio Team Championship).Tieto preteky sa v roku 2014 budú konať v Novom Anglicku v USA na východnom pobreží v oblasti  mesta Boston.
Taktiež sa zúčastňujeme všetkých veľkých VKV pretekov  v pásmach 144,432,1296MHz či 10GHz.
 
 
Čo považujete za najvačší úspech klubu?
Za najväčší úspech považujeme víťazstvá v CQ WW pretekoch v M/S kategórií. Celosvetové víťazstvo v CQ WPX CW z Alžírska a dvakrát z Madeiry,pričom v kategórii M/S sme držiteľmi svetového rekordu. V roku 2008 a 2009 sme obsadili prvé miesto na svete v CQ WW 160m pod značkou CT9M. Celé desaťročie sa pravidelne zúčastňujeme preteku RSGB IOTA contest, ktorý má z roka na rok väčšiu popularitu. Niekoľko krat sme obsadili prvé miesto a držali svetový rekord z Chorvátskeho ostrova Korčula. Ostatné roky sa tohto preteku zúčastnujeme z ostrova Sardínia. Minulý rok sme dosiahli prvé miesto na svete a prekonali náš starý svetový rekord.
Za úspech možno považovať kvalifikovanie sa našich členov na WRTC 2010 v Moskve, kde sme mali 2 družstvá reprezentujúce Slovensko a Ivan OE3DIA súťažil vo farbách Rakúska. 
Doterajšie výsledky kvalifikácie   naznačujú, že na WRTC 2014 budú naši členovia opäť tvoriť 2 tímy a Ivan OE3DIA bude tvoriť tím Rakúska.
Na VKV pásmach sme z roviny vyhrali trikrát po sebe majstrovstvá Slovenska na VKV a v pásme 144MHz sme skončili na 1.mieste vo všetkých veľkých pretekoch  niekoľko rokov po sebe.
Tibor OM3RM vyhral  v roku 2011 v pásme 144MHz v Európe najväčší pretek IARU I.Region VHF Contest . V roku 2012  podla predbežných výsledkov obsadil druhé miesto , pričom na prvé miesto mu chýbalo  len veľmi málo.

Čo nového pripravujete?  
Nápadov je veľa , ale času málo. Pri našom velkom množstve techniky strávime veľa času pravidelnou,či nepravidelnou údržbou súčasných antén.  V pláne máme kontrolu najmä Yaginy pre pásmo 80m, kontrolu káblov a konektorov. Niekoľko rokov sa chystáme zrealizovať  4SQ pre 160m. V poslednom čase sa pripravuje vysielacie QTH pre „Remote“ prevádzku.
Samozrejme máme pred sebou výzvy ako napríklad prekonať rekordy v niektorých pretekoch , ale o tom samozrejme možno niekedy nabudúce.
 
Čím je vás rádioklub výnimočný od ostatných?
Ako je uvedené vyššie, náš rádioklub tvoria rádioamatéri, ktorých záľubou je „contesting“ a každý z nás je z iného kúta Slovenska, či dokonca spoza hraníc. 


Ďakujeme za rozhovor!

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (1)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Pridaj komentár