SVETELEKTRO

7. októbra 2007   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Regálové bedne TVM


zawin

Použité repro: XW165/1398 a ARV089/8
Bedna: Uzavretá 15l hrubého objemu

Úvod:
Už dlhšiu dobu som si chcel postaviť troška kvalitnejšie bedne (satelity k subu).
Keďže ako každý študent nemal som zrovná majland na repro a preto som si vybral lacnú ale osvedčenú značku TVM.
Vyber padol na XW165 pretože ako jediný z 165mm verzií ma lakovanú membránu a kopulku otočenú do vnútra,
a aj preto kebyže sa rozhodnem spraviť BR bednu keďže mal EPB cca 60.
Veľká dilema bola nad výberom výškového repra, keďže bolo malo peňazí rozhodol som sa pre ARV089.


Bedna:
Je vyrobená z drevotriesky hrúbky 20mm, napílená na cirkulárke, je spojená na tupo a zošróbovaná a zlepená lepidlom duvilax.
Keďže bedna nie je veľká a ma celkom hrubé steny nebolo treba rozmýšľať nad nejakými výstuhami.
Predná stena je skosená z bokov a zhora o cca 20-30°. Otvory sú vypílené priamočiarou pílou, aj skosenie je robene priamočiarou
(celkom sa čudujem že to je také rovne ale bolo treba aj trocha gitu) .Vnútro je ešte vytlmené tlmiacim runom hrúbky cca 2cm.
Konečna povrchová úprava je samolepiaca tapeta so vzorom bledej čerešne. Trocha som uvažoval nad postupom lepenia a dopracoval som sa k celkom
jednoduchému a dobrému riešeniu. Boki, predna stena a vrch sú jeden kus, lepene postupom ako je na obr. a potom bol spodok a zadok nalepený samostatne.Takto sa tapeta vôbec neodliepa na najviditeľnejších miestach tj. vrch, predok a boki.
Okolo repro je este nalepena tesniaca paska.

Výhybka:
výhybka bola strašné veľa kráť menená pretože sa mi furt nepáčil zvuk výškača,
nakoniec som sa dopracoval k uspokojujúcemu zvuku.
Finálna podoba výhybky je takáto(pre 8ohm verzie repro) :




POZOR POLARITA VYSKACA NA OBR. JE NAOPAK ZAPOJENA AKO MA BYT!! INAK VZNIKNE NA DELICKE DIERA!!

Zvuk:
Zo začiatku bolo veľmi počuť že vyskáč sa musí rozohrať pretože strašne smeroval a stredy z neho celkom dosť prehučovali.
Stredobas mal od začiatku celkom pekný zvuk, basy idú celkom hlboko, aj som sa čudoval ako nízko dokáže 165m repro zahrať.
Keď bola bedna na zemi a dobre umiestnená išlo to od cca 40Hz čo je na satelity celkom uspokojivá hodnota, nižšie už ťahá sub.
Časom a aj s použitím dobrej výhybky sú stredy a basy konečne vyrovnane aj s vyškamy, aj keď mne by vyhovoval skôr agresívnejší prejav ako ma napr.ARV104
ale na začiatok je to veľmi dobrý zvuk ktorý nemá skoro žiadna hifiveža za 10-20ooo Sk.
Do budúcnosti by som vymenil vyskáč za ARV104, a chcel by som bedňu prerobiť na BR pretože mi nevyhovuje zaťažiteľnosť bedne ktorá je okolo 15-20W
pri basoch(Reprak ide na 50Hz s výchylkou skoro na doraz). S správne naladením BR a subsonikom by sa zatažiteľnos určíte zvíšila, chcel by som to vyladiť na zaťažiteľnosť aspoň 40-50W.

Repro som skúšal na mojej zostave ktorá nie je síce high end ale s týmito repro a dobrým subom tvorí veľmi dobru a zvukovo celkom vyrovnanú zostavu.


Týmto by som sa chcel poďakovať všetkým čo mi z tohto fóra a aj z iného (www.diyfans.org) pomohli pri stavbe tejto bedne a pri oprave môjho zosu.

Prikladám ešte foto bedni a zosou v 5Mpx rozlíženi aby ste si mohli prezreť detaili(pozor ma to cca 6Mb rare)
STIAHNI TU

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (1)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (14)

  1. balki píše:

    Repro velmi pekne zhotovené, skoro ako kúpené. Len majú podľa mňa jendu chybičku na kráse… tie reproduktory (výšak a basák) by som osobne dal bližšie k sebe (lepšie sfázovanie) a výšku bedne by som tým znížil. Pre zachovanie konštantného objemu by som ich vypustil viac do hĺbky a všetky rozmery by som navrhol tak aby boli v pomere nesúdelitelných čísel. (možno aj sú ale nikde som nenašiel – vnútorné rozmery) A podľa čoho si zvolil objem bedni?

  2. DJ_BobiseK píše:

    pekne spravené…aspoň niekto vie čo tu robí,každý druhý tu má doma chudácku ARN226 … ty máš rozum a kúpil si 165, čo si spravil veľmi dobre, vzhľadovo to máš pekne spravené i keď mne sa viac páči profi vzhľad tak by som použil koberec 🙂
    čo sa týka výhybky,dúfam že si nezaradil do série stredobassu ten 0,5R odpor ale došlo ti že je to odpor cievky 🙂 čo je na môj vkus priveľa… inak, výhybku si môžeš skontrolovať tak, že si dáš jeden reproduktor prepólovať a ak ti na deliacom kmitočte spraví dieru okolo 20dB a viac, tak je OK ,ak ti len zvlní charku, je to viac menej na dve veci
    držím palce nech ti to vydrží čo najdlhšie… časom sem hodím aj ja moje chrastítka 😉

  3. alexandr píše:

    Pekná práca , a s výstavbou Baumaxu sa v PD začalo …..
    Ale o to nejde, súhlasím s názorom , že tie repráky by mali byť čo najbližšie k sebe , dôvody už boli spomínané-tuším drhý-tretí komentár. Kiež by bolo viac ludí čo niečo ako ty urobia , a nie len kr…..Nech sa darí!

  4. bobor1992 píše:

    Cista praca
    TVM je naozaj dobra znacka. Cel by som sa spytat niekde som pocul ze TVM je v podstate tesla je to pravda? Inak ja idem robit satelity z 20W Tesiel r.v. 1991:-)

  5. bobor1992 píše:

    Ozaj este sa cem spytat. Parametre bedne myslim objem vzdialenost repro a vyhybky si pocital v akom programe?

  6. bfd píše:

    Zdravím, chcel by som vyrobiť podobne reprobedne a venovať ich kamošovi na narodky ,, nechcem do toho veľmi vrážať ale v posteli sa mi váľajú repra ARN5618,,a vyskove by som dokúpil ARV 078-00/8 čo myslite, mohol by som vyrobiť, takú „istú“ bednu a osadit ju tymito reprakmni ako som uviedol? ??? aký mate na to názor bude to v poode ? ?

  7. katka_18 píše:

    mam 4 podobne bednicky v rohoch izby a subwoofer … neviem si vynachvalit

  8. and píše:

    Jak jsi měřil tu frekvenční charakteristiku? Předpokládám že to je opravdu změřené, že to není simulace 🙂 Dělal jsem si malé bedničky, uveřejnil jsem to před mnoha lety v PE. Mikrofon použitelný na měření mám
    http://vaelektronik.cz/bastl/kondmic.html
    a protože nemám měřící komoru 🙂 měřil jsem to venku ve volném prostoru. Problém byl zpracovat získaný wav soubor. Nedařilo se mi najít fungující free program, který by z toho udělal frekvenční charakteristiku. Nakonec jsem wav soubory posílal kamarádovi, který se tím zabýval profesionálně. On mi poslal charakteristiku … změnil jsem něco ve výhybce a dělal se další pokus.

Pridaj komentár