SVETELEKTRO

22. júla 2007   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Reprobedne TVM 2x70W


UnReSt

Tieto reprosústavy som si postavil sám k zosilňovaču, spolu s domacim kinom 5.1 to robí celkom dobrý zvuk, ale aj bez neho. Myslím že svojím výkonom môžu konkurovať velkemu množstvu komerčných reprosústav. Basy sa mi veľmi páčia. Trošku však chýba stredné pásmo, vďaka absencii stredotónového reproduktoru a zatial aj výhybky. K vysokotónovemu reproduktoru je sériovo zapojený kondenzátor 4,7 uF pre obmedzenie nízkych frekvencií, ktoré by pri vyššej intenzite vyškove reproduktory zničili.

Ako najlepšie riešenie v pomere cena/výkon som zvolil reproduktory od známej firmy Tesla na ktoré som počul samú chválu a môžem ju len potvrdiť.
Hlbokotónový reproduktor je typu ARN 226-05/4 s menovitím šumovým príkonom 70W a krátkodobým maximálnym príkonom 140W. Jeho citlivosť je 86 dB čo vzhľadom na väčšinu iných hlbokotónových reproduktorov je pomerne málo, ale výsledný efekt je veľmi uspokojivý. Priemer citlivostí hlbokotónových reproduktorov je asi tak 89 až 90 dB a pokles tejto citlivosti o 3 dB znamená potrebu zdvojnásobiť výkon, aby úroveň hlasitosti zostala na rovnakej hodnote. Veľmi zaujímavá je aj menovitá frekvencia tohoto reproduktora, ktorá sa pohybuje v rozmedzí 30 až 3000 Hz. Vďaka spodnej hranici tejto frekvencie sú vyžarované dostatočne nízke kmitočty (pri použití vhodnej výhybky) takže nieje nutné použiť subwoofer. Priemer reproduktora je 226mm. Ako vysokotónový reproduktor som použil typ ARV 078-00/4 s menovitím príkonom 20W a maximálnym krátkodobym príkonom 30W. Tento príkon je postačujúci pretože do vysokotónoveho reproduktora sa dostáva len asi 1/3 výkonu zosilňovača. Citlivosť vysokotónových reproduktorov je zvyčajne vyššia ako u hlbokotónových. Konkrétne tu je to 88 dB. Menovitý kmitočtový rozsah je 2,5-18 kHz a priemer reproduktora je 78 mm. Menovitá impedancia oboch reproduktorov 4Ohm ale je samozrejme mierne závislá od frekvencie. Tieto závislosti zobrazujú impedančné krivky. Výhodou použitého hlbokotónového reproduktoru je aj to, že sa viac hodí do uzavretej ozvučnice, t.j. bez bassreflexu, vďaka čomu odpadajú problémy s pomerne zložitími výpočtami rozmerov a rezonančnej frekvencie bassreflexu. Je pokryté celé počuteľné frekvenčné pásmo, ale nakoľko žiadna frekvenčna charakteristyka nieje ideálna (rovná) mierne chýba stredné pásmo. Pre použitý hlbokotónový reproduktor je najvhodnejšia ozvučnica s vnútorým objemom 30-35 l. Skrinky sú zložené z drevotriesky o hrúbke 2 cm a sú spojené samoreznými šrúbami a utesnené lepom na drevo. Z vnútorných strán reproskríň je prilepený molitán s hrúbkou 2 cm, ktorý slúži ako tlmiaci materiál a pohlcuje stojaté vlnenie, ktoré ma za následok rezonanciu dosiek. Rozmery ozvučnice sú 420x300x300 mm a jej objem je 31l. Otvory pre reproduktory som vyrezal priamočiarou pílkou. Povrch je čierný, je použitá samolepiaca tapeta pripominajúca drevo.

Pridávam foto, tu su bedne ešte bez umelohmotných líšt, ktoré som pridal až neskôr – s lištami to vyzerá mohutnejšie a hlavne nieje vydno nedokonalosti rohov a okrajov, nepoškodia sa ani pri hrubšom zaobchádzaní. Lišty sú pripevnené malými čiernými klinčekami.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od UnReSt (zobraziť všetky)

Komentáre (11)

  1. DJ_BobiseK píše:

    ceľkom pekné malé búdky ktoré nikoho neurazia ale ani nenadchnú
    môhol si si dať trošku viac práce s tým, musí to znieť otrasne bez výhybky, tiež namiesto péroviek si tam môhol dať šróbovacie konektory, výškač bližšie k stredobasu a stredobas by som skôr použil ARN188 alebo 5614 kôli stredom 😉
    a ešte si sa trošku preklepol s tým príkonom… na 50Hz to má zaťažiteľnosť 10-15w tak akých 70? 🙂
    … uprav si tú výhybku, bude to oveľa lepšie

Pridaj komentár