SVETELEKTRO

9. septembra 2019   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Revolučné DC-DC meniče so širokým rozsahom vstupného napätia


TME s.r.o.

Každý rok sa výrobcovia fotovoltaických modulov (PV) snažia vytvoriť účinnejšie solárne panely, s využitím nových technológií a nových materiálov

Aj keď sa v posledných rokoch podarilo zvýšiť účinnosť fotovoltaických systémov, existuje ešte jednoduchší spôsob, ako zlepšiť ich účinnosť. Je napríklad možné použiť nové prevodníky DC-DC z rady AM10/15/40/45/200-NZ spoločnosti Aimtec garantujúce mimoriadne široký rozsah vstupného napätia (od 200 V DC do 1500 V DC). Umožňujú zvýšiť efektivitu o 1,5-2 percentuálne body v porovnaní s prevodníkmi 1000 V DC dostupnými na trhu. Okrem toho, prevodníky DC-DC spoločnosti Aimtec umožňujú vytvoriť jednoduchý, lacný a menší systém hlavných elektrických prvkov zapojených do procesu získavania solárnej energie. To je možné vďaka inovatívnej konštrukcii a možnosťou bezproblémovej integrácie so širokou škálou výrobkov spoločnosti Aimtec. Použitie týchto riešení prináša prospech výrobcom, pretože znižuje čas potrebný na uvedenie výrobku na trh, znižuje náklady a zvyšuje výkon celého systému.

 

Globálne činnosti v prospech obnoviteľných zdrojov energie

V roku 2015, po parížskej konferencii OSN o zmene klímy, bola podpísaná dohoda o znížení celosvetových emisií skleníkových plynov. Mala pozitívny vplyv na rozvoj a zvýšila popularitu ekologických zdrojov energie, ako sú fotovoltaické panely a veterná energia. Veľká verejná podpora obnoviteľných zdrojov energie, zníženie nákladov na výrobu a nové technológie zvyšujúce efektivitu sú faktory, ktoré by mali zvýšiť dopyt po fotovoltaických systémoch a veternej energii.

 

Využitie nových vysielačov napomáha účinnosti. V súčasnej dobe sú PV systémy navrhnuté na základe modelu využívajúceho vstupné napätie 1000 V DC – to  je o 33% nižšie napätie od 1500 V DC podporované novými nových riešeniami spoločnosti Aimtec. Spoločnosť GTM spočítala, že systémy s vyšším napätím zvýšia účinnosť o 1,5-2 percentuálne body. Vo svetle týchto zistení je situácia jasná: ďalším krokom vo vývoji fotovoltaických zariadení musí byť nahradenie vnútorných častí  týchto vysoko vyspelých systémov.

 

Prevodníky DC-DC z rady AM10/15/40-800xxS-NZ

Prevodníky DC-DC z rady AM10/15/40-800xxS-NZ sú vo svojej škále unikátne produkty dostupné výlučne u niektorých dodávateľov. Ponúkajú rozsah vstupného napätia od 200 do 1500 V DC izoláciu 4000 V AC a vstavanýé viacrozmerné ochranné funkcie, ktoré môžu byť užitočné pre rôzne fotovoltaické systémy a iné aplikácie, ktoré vyžadujú stabilnú a spoľahlivú dodávku elektrickej energie (napr. veterné turbíny).

 

 

Prečo sú prevodníky AM10/15/40-80024s-NZ spoločnosti Aimtec úplne novým etalónom kvality?

Nižšie uvádzame, čo odlišuje radu prevodníkov DC-DC spoločnosti Aimtec od iných zariadení tohto typu:

  • Unikátny, veľmi široký rozsah vstupného napätia: od 200 do 1500 V DC;
  • Štandardné výstupné napätie: 5 V/12 V/15 V/24 V;
  • Možnosť využitia pri vytváraní primenších a kompaktnejších produktov (striedač, monitorovací systém);
  • Početné zabezpečenia:
    • Ochrana proti podpätiu na vstupe
    • Ochrana proti spätnej polarizácii
    • Ochrana proti prepätiu na výstupe
    • Ochrana proti skratu
    • Prepäťová ochrana
  • Vysoká spoľahlivosť v náročných podmienkach prostredia;
  • Priemyselná rozsah prevádzkových teplôt: -40°C~+70°;
  • Vysoký výkon, nízka úroveň pulzov a výpadkov;
  • Certifikácia EN62109, očakávaná certifikácia UL508;
  • Montáž PCB dosiek, možnosť montáže na DIN lište.

 

Inovatívny menič DC-DC umožňuje výkonovému modulu v poli solárnych panelov výstupné napätie vyššie ako 1000 V. To je dôležité, pretože výstupné napätie sa líši v závislosti na intenzite svetla. Po dlhú dobu pretrvávajúce príliš vysoké výstupné napätie môže viesť k strate stability pracovného napätia, problémom s drôtmi a skratom, čo môže spôsobiť zlyhanie napájania celého systému.

 

Schéma prevodníka DC-DC je založená na flyback topológii s pokročilým a robustným systémom na kontrolu PWM. Využíva tiež dva vysokonapäťové tranzistory zapojené v sérii a izoláciu napájania. Vysokonapäťový štartovací systém je postavený s využitím patentovanej štartovacej technológie spoločnosti Aimtec, a má množstvo zabudovaných zabezpečení.

 

Jednoduché použitie prevodníka DC-DC z rady AM10 / 15 / AM10/15/40-800xxS-NZ v systéme PV

 

  1. Napájanie monitorovacej jednotky napájacej skrine v inštalácii PV

 

 

Schéma 3: Napájanie monitorovacej jednotky napájacej skrine v inštalácii PV

 

V prípade tejto typickej monitorovacej jednotky v rozvodnej inštalácii slnečných panelov zjednodušuje široký rozsah vstupného napätia konvertora DC-DC a izolácia 4000 V AC proces prevodu energie z matičnej dosky na 24 V DC vyžadované monitorovacou jednotkou. Konvertor DC-DC AM1DS-0505SH30-NZ napája Hallov snímač a poskytuje izoláciu vysokého napätia od nízkeho. Vysielač AM2LS-0503S-NZ poskytuje izolované napätie 3,3 V mikrokontroléru. A nakoniec, vysielač-prijímač RS-485 zabezpečuje izolované zónové vysielanie a napájanie, čo znižuje elektromagnetické rušenie a zabraňuje rušeniu v dôsledku slučiek uzemnenia. Toto riešenie je funkčné a zaručuje aj najvyššiu mieru bezpečnosti.

 

  1. Napájanie monitorovacej jednotky striedača v PV inštalácii

Svorkovnica zbiera prúd z polí fotovoltaických panelov, ktorý potom prechádza cez elektrickú skriňu DC a je pretváraný na AC v striedači. Tento proces musí byť monitorovaný, aby sa zabezpečilo, že napätie spĺňa požiadavky. V diagrame vidíme, že zariadenie AM10/15.40W-800-NZ odoberá prúd z vysokonapäťovej lišty a znižuje napätie na 24 V DC. Potom meniče AMSRI-NZ-7805 a menič 7815 AMSRI-NZ dodávajú s veľmi vysokou účinnosťou správne napätie do ďalšieho obvodu. Menič AM2LS-0503S-NZ poskytuje izolovaný prúd DC do mikrokontroléru.

 

Schéma 3: Napájanie monitorovacej jednotky striedača v PV inštalácii

 

Nové prevodníky spoločnosti Aimtec rady AM10/15/40-800xxS-NZ ponúkajú najširší sortiment vstupného napätia v tomto odvetví od 200 V DC do 1500 V DC. Dopĺňa ju kompletný sortiment produktov, ktoré vám umožnia zvýšiť účinnosť PV systémov o 2 percentuálne body. A čo viac, najlepšie zabezpečenie v triede je zárukou bezpečnej a spoľahlivej prevádzky zariadenia. Riešenie spoločnosti Aimtec pre PV systémy ponúka obrovské výhody pre zákazníkov zjednodušením ich projektov, znižuje náklady a zlepšuje celkovú efektivitu systémov. Viacej informácií o prezentovaných produktoch nájdete na stránke TME – autorizovaného distribútora značky Aimtec.

 

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár