SVETELEKTRO

2. februára 2007   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Stmievač pre žiarovky bez rušenia ( 230V )


zawin

Sieťové napätie je dvojcestne usmernené, cez oddeľovaciu diódu D5 a zrážací rezistor R2 je privedené na Zenerovú diódu D6, ktorá stabilizuje napätie pre IO1 ( jej prúd je 300uA ) a T1, ktorý pracuje ako detektor poklesu napätia na nulu. Na jeho kolektore sa objavuje 100krát za sekundu úzky ihlový impulz, ktorý spúšťa monostabilný klopný obvod s dobou behu max. 10ms ( jedna polvlna ). Plynulá regulácia tohto času je nastaviteľná potenciometrom P2 asi od 3% – 98%.

Z výstupu MKO je riadený tranzistor MOSFET T2 so záťažou v kolektore napájanou usmerneným pulzujúcim sieťovým napätím. Regulátor teda absolútne neruší, pretože záťaž je spínaná vždy v nule a nevzniká žiadne rušenie. Po dôkladnom osadení DPS súčiastkami vytočíme P2 na doraz doprava. Pokial by žiarovka stroboskopicky blikala, tak tento jav sa odstráni trimrom P1, trimrom P1 sa nastaví aj to, aby žiarovka úplne zhasla. Po praktických skúškach som zistil, že tento regulátor je výborný, pretože tranzistor T2 je MOSFET netreba ho absolútne chladiť ani pri plnej záťaží 125W ( čo je max. výkon tohto tranzistora ). Doporučujem, ale tento regulátor s týmto tranzistorom zaťažovať max. do 100W. S oživovaním som nemal problémy, všetko išlo tak, ako malo ísť. Jediné čo sa na tomto regulátory hreje sú diódy a rezistory R1, R2, R3, R5, ale ich teplota nie je extrémna. Schému zapojenia, návrh a osadenie DPS uvádzam na obrázkoch 1, 2 a 3 v danom poradí. Rozmery DPS sú 80x29mm. Hotový výrobok sú môžete pozrieť v galérií. Ešte upozorňujem, že zapojenia počas prevádzky sa nechytajte, keďže nie je galvanicky izolovaný od siete 230V. Tak isto sa nechytajte ani tranzistora T2, keďže na jeho zadnej strane puzdra, je vodivá plocha, kde je taktiež nebezpečné napätie.

!!!Pozor, v zapojení sa pracuje so sieťovým napätím 230V, pri neodbornej manipulácii môže dojsť k úrazu elektrickým prúdom!!!

Schéma zapojenia:

Návrh DPS:

Osadenie DPS:

 

Zoznam súčiastok:

R1, R3, R6 – 22kOhm

R2 – 56kOhm

R4, R7 – 1kOhm

P1 – trimer 5 až 10kOhm, ležatý PT6

P2 – 50kOhm/ N

C1 – 47uF/ 50V

C2 – 470nF/ MKT

C3 – 100nF/ ker.

D1 až D5 – 1N 4007

D6 – 15V/ 0,5W

T1 – BC 546 B

T2 – IRF 840

IO1 . CMOS 4098

Poistkový pliešok/ 2ks

Poistka 5×20 mm, 0,5A, rýchla/ 1ks

 

 

Záver:

Ako môžete vidieť trimer P1 som nemal vo veľkosti PT6 ale PT10 tak som ho prispájkoval zo spodnej strany DPS. Tento stmievač plánujem dať do vypínača, spravím menšie úpravy, teda vypínač stade vyrvem, očistím DPS od kolofónie, atď. Ak vše pôjde podľa plánov, tak vám pridám aj fotku tohto stmievača, ktorý už dube prakticky využívaný v mojej izbe :).













 

Použitá literátura: P. E. 10/ 2005, prakticky postavil a overil: Jukka

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (1)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (8)

  1. INKOGNITTO píše:

    nikde som sa v clanku nedocital, ze kolko to znesie watov.
    robim si vyknovy DMX pult, a potrebujem jeden kanal ako master, takze tam potrebujem nosnost minimalne 1000 W.

  2. INKOGNITTO píše:

    + nevidim zeby sa dali spravy esditovat, tak pridam este, ze ten trimer co mas 5 – 10 kOhm, to je tak, ze tam ma byt trimer ktory ma rozsah od 5kOhm do 10kOhm, alebo trimer ktory ma maximalne 5kOhm, ci 10kOhm ? Nesom vyuceny elektrotechnik, takze viem len to co sa docitam tak trosku na nete, preto zo schemy nevycitam co a ako od toho zavisi, dik.

  3. krako píše:

    Nemám ho spravený ale skúsit pripojit kondik pri napájaní a ku trimru do serie by mohlo fungovat ako postupné rozvietenie a zhasínanie pri zapnutí a zhasínaní ak to budeš skúšat daj vedieť či dobrý napad.

  4. Romanixe píše:

    Prosim dopis do zoznamu suciastok aj R8=4K7 nie je tam uvedeny dakujem. (Pri kupeni suciastok podla zoznamu mi bude chybat pri konstrukcii jeden odpor 🙂 Inak chvalim dobry napad:) pekné 🙂

  5. dduuro píše:

    nechcem vyrivat ale nie je chyba na uzle pri usmernovacich diodach ?

  6. dury píše:

    Chci se zeptat jenom na minimální a maximální čas stmívání
    (pořád mi to svítí tak si myslím že tam mám někde chybu)

Pridaj komentár