SVETELEKTRO

5. mája 2008   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Subwoofer pre bytové podmienky


zawin

Zdravím všetkých konštruktérov. Pred nedávnom som dostal za úlohu spraviť subwoofer pre domáce použitie k PC, pri použití malých repračikov (genius) ako satelity. Rozpočet na stavbu som mal 1200SK. Rozhodol som sa pre reproduktor ARN-188/4ohm a ako zosilňovač som použil TDA1562Q. Tento obvod som použil preto, lebo je určený do auta, má v sebe meniče a napájacie napätie je 12V, číže tento subwoofer možno priamo zapojiť na ATX zdroj od PC, tým sa ušetrilo značne množstvo peňazí na kúpu transformátora.

Zosilňovač:

Návod na stavbu zosilňovača mám zo strany https://chrudim.cz/tuning/interier/in_zesilovac.html , toto zapojenie ma priamo aj preladitelnú výhybku na subwoofer.

Schéma zapojenia:


Osadenie:


DPS:


Zoznam súčiastok:



Komplet navod aj s popisom na stavbu zosilnovača najdete tu.

Zapojenie neskrýva žiadne záludnosti, mne zosilňovač išiel na prvé zapnutie. Vzhľadom na obmedzený priestor v bedni som použil aktívny chladič s procesora na chladenie TDA1562Q.

Foto hotového zosilnovača:

Ozvučnica:

Rozmery ozvučnice sú 22x30x25cm. Dosky sú MDF – 16mm. Objem bedne je 12 litrov, čo je pre tento typ reproduktora skoro optimálny objem. Bednu som najskôr zoskrutkoval, potom zlepil lepidlom na drevo. Po zaschnutí lepidla som zatmelil diery po skrutkach . Keď tmel vytvrdol, obrúsil som ho smirglom. Nakoniec som celu bednu zastriekal čiernou farbou. Čo sa týka rezania dosiek odporucam na cirkularke. Dieru na reproduktor som akurat odpilil priamociarou pilou. Diery na potenciometre som vyriesil tak ze znútra som zavitovim vrtakom spravil zavit na diere a potenciometre som do bedne zaskrtutkoval.

Konštrukcia subwoofera:

Na prednom paneli som naľavo umiestnil vypínač spolu s LED na indikáciu napätia. Vypínač som zapojil na stand-by zosilňovača a aj LED som vyviedol s plošného spoja. Napravo som umiestnil 2 potenciometre jeden na nastavenie hlasitosti, druhy na nastavenie hornej priepuste signálu- obr2. Zozadu som vyviedol konektor na napájanie a cinche na vstup audio. Keďže som sa rozhodol o uzavretú ozvučnicu treba poriadne bednu tlmiť, ja som použil ale 3cm vrstvu molitanu, na každú stenu.

Čoho sa vyvarovať:
Treba poriadne zalepiť všetky konektory, tak aby cez ne nemohol prúdiť zvuk, keď sa to pri niektorých nedá napr. cinche treba ich aspoň poriadne zakryť molitanom. Ak tak neurobíte, bude bedna vydávať divne pazvuky, ktoré budú spôsobené prúdením vzduchu cez diery.

Ďalej treba použiť dostatočne hrubé napájacie káble, tento zosilňovač pracuje v triede H a keď nedostane potrebne napätie na kondenzátory, tak sa automaticky prepína do triedy B. Stane sa to vtedy napríklad ak by ste použili tenké káble, pri príchode basov by veľmi kleslo napätie na kondezatoroch a nestihli by sa nabiť vzhľadom na veľký odpor prívodného kábla.

Najskôr som chcel potenciometer na hlasitosť umiestniť naľavo hore a potenciometer na hornú priepust vpravo hore. Až po zhodnotení kamaráta že takýmto umiestnením potenciometrov to bude vyzerať ako kohútik teplá a studená som sa rozhodol na koniec pre také rozloženie ako vidno na obrázku č. 1.

Zhodnotenie:

Subwoofer splnil moje očakávania na 100%, basy idú pekne hlboko až som s toho prekvapený kam až arn-188 dokáže zájsť 🙂 Najskôr som mal problém s tým že bedna vydáva rôzne pazvuky pri vyšších hlasitostiach, nakoniec problém bol v zlom zalepení vypínača, treba si dať na to pozor.
Teda ak mate len nejaké maličké satelitiky k počítaču a chcete kvalitnejšiu hudbu pri počítači, tak pravé pri tejto konštrukcii sa osvedčilo že za málo peňazí veľa muziky. Taktiež obrovsky rozdiel je citeľný aj pri pozeraní rôznych akčných filmov je to úplné iný zážitok z filmu.

Celkove náklady:
Zosilňovač: 500Sk
Reproduktor: 500Sk
Ostatne(spray, vypinač, skrutky): 250SK
Celkom 1250SK

Obrázok č. 1:

Obrázok č. 2:

Nakoniec mi ostáva vam vsetkym zaželať veľa štastia pri stavbe 🙂

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (1)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (73)

  1. Jose206 píše:

    Huste to je velmi, no chem sa opytat ci to aj ty napajas tym pc zdrojom , lebo kazdy vravi inak, bud z eje pc zdroj dobry na napajanie audio zariadeni a druhi hovoria z enie , aky mas na to nazor ty?

  2. zofrem píše:

    Podla mojho osobneho nazoru k audio zariadeniam su najlepsie klasicke transformatory, najlepsie toroidne, impulzne zdroje maju nevyhody pri tomto pouziti hlavne ze zavadzaju rusenie pretoze aj ich zvlnenie je neharmonicke, a dalsi dolezity aspekt je to ze ich reakcie na prudke zmeny prudu su velmi pomale co pri audio zariadeniach je velky problem, impulzne zdroje su na stabilne napajanie zo stabilnym odberom urcene pre svoj charakter.

    • zawin píše:

      No urcite ze su lepsie klasicke trafaky lepsie na zosik ako impulzne zdroje, to neberiem, ide len o to ze som mal obmedzene mnozstvo financii, takze som musel trocha mysliet aj na cenu aj za miernej straty kvality zvuku. Najskor som to skusal doma na svojom 200W ATX zdroji a strasne to rusil HDD ked cital alebo zapisoval, ale u kamarat, ktoremu som ten subik robil to islo na 300W zdroji krasne ziadne pazvuky ani stratu kvality som nepostrehol… U tych nizsich frekvencii nieje nase ucho tak citlive na skreslenie ide aj o to …

    • Edgar píše:

      Toto už dávno neplatilo ani pred desiatimi rokmi, kedy tu bol tento komentár. Mal som aktívny subwoofer 1x300W + 2x150W na satelity z roku asi 2003. A celé to išlo na impulzný zdroj už z výroby. A hlavne by ma aj zaujímalo kde by si dal >600W trafo do repráku, aby sa vôbec dal uniesť a aby to nerezonovalo po zapnutí v bedni…

  3. boraicho píše:

    mohol si t sfotit zvnutra a ake si tam dal IO tie TL074??
    A nechapem jednemu najprv si to zošruboval a tak si to zlepil (ale ako si to zlepil ked to bolo zošrubovane) alebo si tam najprv natrepal lepidla a tak si to zošruboval?
    A povyschnuti si tie šrubky vyšruboval a dal tam tmel?Lebo vydno diery po šrubach.

    • zawin píše:

      Bohuzial subwoofer som odovzdal, takze jedina fotka je toho zosilnovaca, ano pouzil som tam TL074. Tie dosky som robil tak ze najskor som zosroboval celu bednu, potom som odskrutkoval vsetky skrutky, poriadne tam nakydal lepu a znova skrutkami dotiahol….

      • boraicho píše:

        Jaj taže to si robil kamaratovi na zakazku hej?.
        Fuuj ja by som TL072 nikdy nepoužil radsej 082

        • bobor1992 píše:

          Ja nemam zle skusenosti s napajanim zosilnovacov z PC zdroja ale… PC zdroj ma jednu nevyhodu a to taku ze musia byt vsetky vystupy rovnomenrne zatazene, inak klesa vystupne napatie pri zatazeni. Je potrebne zdroj upravit ale potom je v pohode pouzitelny, snad len vymenit pasivne chladice v zdroji za vacsie aby tam nemusel byt vetrak lebo vetraky zvlast starsich AT hucia ako vysavac:)

          • Shano píše:

            to bolo pri AT zdrojoch ze si musel zatazit 5V vystup aby si mohol nieco viac odoberat z 12V ale teraz na ATX to ide vpohode nepotrebujes ziadnu exra zataz na 5V

          • Edgar píše:

            Zdroj pôjde, ale spätná väzba sa berie z +5 a +12V dokopy čiže musia byť symeteicky zaťažené aby boli napätia aké majú byť. Teraz som riešil napájanie 90W LED pásu cez ATX zdroj a napätie už pri odbere 2A padalo na 11V. Ale riešil som to úpravou spätnej väzby a teraz aj pri 12A je tam 12,4V.

  4. 1maros6 píše:

    vyzor je oničom…neuraz sa ale mohol si to spravit aj krajsie….vravel si ze tie diery si tmelil…podla mna by bolo lepsie v tvojom pripade keby si ich nezatmelil lebo je to tmelenie je dost odflaknute..

  5. sx-studio píše:

    poradte ako z tej scemy vybrat vyhybku lebo si ju schcem spravit a zosilovac uz mam

  6. zombi píše:

    je to uzavreta ozvucnica?nevidim bassreflex . Ja som nad tym reproduktorom rozmyslal do 2 pasmovych reproduktorov s ozvucnicou 25l a vychadza mi pri uzavretej ze hra od cca 80Hz(-3dB)

  7. Robio píše:

    Prakticky mám toto isté spravené tiež. Napájam to tiež 350W zdrojom z PC a ide všetko ako má….
    Repro mám síce trochu iné…ARN 226-05/4…
    Zvuk je celkom dobrý hodí sa do menších priestorov.(V obývačké cca 5x6m sú bassy slabé…)
    Taktiež výbybka je robená do auta a na autosubwoofer, takže repro nehraje presne tak ako by malo…ale to je daň zato že ma to vyšlo tak lacno…
    Tu sú nejaké fotky a prípadné otázky posielajte na email.
    http://ukazto.com/?id=5540867&klic=NGDIkoAh&overall=1

    • Metalweb píše:

      Poradíte kde na SVK zoženiem 25K potenciometer?..z Tipy sa mi ho objednávať nechce….a dal by sa tento subwoofer použiť ako gitarové kombo?

      • Jerry19 píše:

        Citam tu vasu debatu a napajani zosika do auta ATX zdrojom a celkom sa bavim.

        Akoze je trosku od veci brat energiu zo siete ATX zdrojom ju menit na 12V potom privadzat do blaupunkta ktory ma v sebe impulzny menic z 12V na cca +-40V simetricke minimalne a potom samotny zosik 2×200 resp 1x400W. Teda energiu 2x transformovat s nejakymi stratami samozrejme.

        Idealne je otvorit balupunkta a za menic napojit priamo vystup z normalneho trafa s usmernovacom a kondikom filtracnym.

  8. 0thomass0 píše:

    ja som si ho poskladal na napajanie som pouzil trafo 12v,100w po usmerneni 14.5v, reproduktor som pouzil cld 250 co je 150watt rms subwofer a ked viac pridam hlasitost a pride viac vacsich basov po sebe akoby pri tych basoch vypadaval ten zosik, nevie niekto poradit cim to bude? a ci sa to neda dako urobit aby to nerobil ?

  9. roman544 píše:

    mam otazku…co to urobi ked namiesto ARN188/4ohm pouzijem ARN226/8ohm, nema 60/120W ale 70/140W….bude to dobre????

  10. majki píše:

    mozem tam dat reprciky aj 2x40w a este jedno jak to pripojis k pc

  11. brunteless83 píše:

    Pocuj na tej stranke z ktorej si to tahal ten chalan urobil prvu verziu a ta vyzerala inak a nielen to je na plosaku o jednu usmernovaciu diodu viac a niektore rezistory maju trosku odlisne hodnoty ako tu uteba tak neviem co je lepsie postavit.aky ma tento tvoj zvuk reze normalne tie bassy alebo pocut stredy??Dakujem za odpoved

  12. brunteless83 píše:

    A na nieco som este zabudol.ja to cem dat do auta subak uz mam hotovy davno hra perfektne.ak to napojim na baterku nemoze a stat ze vznikne dajake prepetie a odpali koncovy?lebo ten tda je max do 18v napajania.cem pocut nazor dal by si na vstupne napajanie Stabiliozator alebo obycajnu zenerku?

  13. Pio píše:

    Zdravim. Chcel by som tento zosilovac napojit do auta a mam (kedze je urceny do auta:D), len mam v aute repraky, ktore maju imedanciu 2ohmy nebude to problem?

  14. Zoltan píše:

    fungovalo by mi to dobre kebyze tam dam 300-500W reproduktor?

  15. bassspencer píše:

    cawte ja sa chcem spytat ci to napajate na klasicke vystupove pripojky zo zdroja alebo nejake ine diki napiste aj na mail ak chcete 🙂

  16. djscania píše:

    ahoj chcel bi som sa spitat rozmeri plošneho spoja na zosilovači diky moc a možem to napojit aj na trafo diky za odpoved

  17. T33F píše:

    Nemohol by mi niekto zaslat na email schemu DPS , diki pekne.

  18. martens píše:

    Ahoj!Rozhodl jsem se pro konstrukci tohoto zesilovače a chtěl bych se zeptat jestli pro něj bude dostačujicí tadyk tento toroid: http://www.gme.cz/cz/index.php?product=610-879
    když zesák bere ve špičce 6A a ten toroid hodí 5A ?Předem Děkuji

  19. eDDy píše:

    nazdar kamo .. ja om to skonstruoval pustil som napetie este som neskusal nic lebo som postrehol ze TL071P sami neviem ci prehrieva ale viem ze je po malom drzany napetia na napajani je teply asi sa naozaj prehrieva nevies ako tu chybu dam prec? nemylim ze sa moze prehrievat asi ne 😀

  20. katka_18 píše:

    trochu slabsie opracovane dosky ale na domace podmienky pekne

  21. markezo píše:

    prosim vas viete niekto rozmery plošaka??

  22. dado1185 píše:

    chcem sa opytat ze aky velky ma byt ten plosak? ako na dlzku aj na vysku

  23. dodo1195 píše:

    Ja sa chcem spýtať že keby napájam tento subwoofer adaptérom z nabíjačky značky Camelion co ma trafo na secundari 12V 2500mA a 30VA či to bude stačiť? Ďakujem.

  24. megdesign píše:

    Troska som sem zabludil… Za „toto“ si pytat 1250 Skk (40 €)……. No neviem…. A urcite by som dal inu litraz + bassreflex…. Moj nazor…

    • j0hnyPP píše:

      40€ na tu dobu bolo OK. Ale osobne by som tie prachy dal inde, toto je zbytocnost, zvlast taketo hucadlo hrajuce niekde medzi 100-200Hz. Tak 40Hz to sice zahraje, ale vyhybka by musela byt ladena uz na 40Hz kludne tych 6db/okt.
      Inak super subwoofrik k 5w satelitom.

  25. Marko1995 píše:

    pekne spravené ale viac by sa tomu hodili tapety 😉

  26. adrian1995 píše:

    chalani potrebujam trochu poradit mam doma subwofer blow a-250 ma to 400 wattov a mam to na zosiku supertech sta-400 4 kanal mam na nom napisane ze 400 watov nevem ci mislia 400 watov na 1 kanal alebo dokopi zo seckich kanalov ale stem sa spitat to ze ked som to mal napojene na 350 w pc zdroji tak pri polke hlasitisti uz nevladal a zral cca 50 w a potom som to skusal na autobaterke a ta mala 12 v a 78 amperov tam ked som ho vibudil tak snim vladal aj ked na pplne obratky tam sa stem spitat ze cim bi ste navrhuvali ho napajat vy

  27. stanket píše:

    „Dosky sú MDF – 16mm“ toto neje MDF doska toto je klasický (bukas) nastriekaný na čierno MDF doska to nieje doska pozliepaná z pilín ale je to ako strašne tvrdý papier a má ovela lepšie akustické vlastnosti ako tento bordel. MDF-> https://www.google.sk/search?q=mdf&aq=f&um=1&ie=UTF-8&hl=sk&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=1FQ-UeOjCczcsgarkICABg&biw=1280&bih=923&sei=-1Q-UbnbB4GJtAbJ_4G4DA#imgrc=0B_pVZ9NV2rwbM%3A%3BqNHSEBECuTDT8M%3Bhttp%253A%252F%252Fbucina-ddd.sk%252Fwp-content%252Fuploads%252F2012%252F05%252FMDF.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fbucina-ddd.sk%252Finteriery%252Fmdf-dosky%252F%3B737%3B492
    Bukas:->
    https://www.google.sk/search?q=mdf&aq=f&um=1&ie=UTF-8&hl=sk&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=1FQ-UeOjCczcsgarkICABg&biw=1280&bih=923&sei=-1Q-UbnbB4GJtAbJ_4G4DA#um=1&hl=sk&tbm=isch&sa=1&q=bukas&oq=bukas&gs_l=img.3..0l3j0i24l7.1931.2929.2.3220.3.3.0.0.0.0.99.244.3.3.0…0.0…1c.1.5.img.FZKAGljo17E&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.43287494,d.Yms&fp=c2d3ac51476ccc75&biw=1280&bih=923&imgrc=gJFF4Y-1oF3rmM%3A%3BAVfZhsVxEzgPmM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.drevari.sk%252Fobsah%252Fprilohy%252Finzeraty%252F22410~a5cb9e.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.drevari.sk%252Finzerat22410-akcia-na-bukas-dosky-!!!!!!!!!%3B640%3B480
    Pozdri si rozdiel v strukture 😉

  28. NitrixZjee píše:

    Zdravím, použil som tento zosilňovač na viaceré reproduktory (30w, 60w, 240w, 350w) no pri každom som počul pri vyššej hlasitosti nepekné praskanie (reproduktormi to nebolo).
    Ak by niekto vedel daný problém odstrániť bol by som rád 🙂
    Napájam to ATX 350w zdrojom.

  29. Snakeidfull píše:

    Zdravím, tento zesilovač jsme si zvolil jako závěrečnou práci do školy a chtěl jsem se zeptat, čím může být způsobeno dýmení rezistoru R21 (10 ohm) při zapnutí přístroje? Předem děkuji za odpověď 🙂

  30. honzydlo píše:

    Zdravím všechny bastlíře a chtěl bych se zeptat jestli by někdo neměl schéma a návrh plošného spoje tohoto předzesilovače ovšem bez zesilovače. Něco podobného jsem se snažil vyrobit, ale z nějakého důvodu to nefungovalo. Díky

Pridaj komentár