SVETELEKTRO

6. apríla 2014   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Takmer dokonalé svetlo z LED Oslon Square


SOS electronic s.r.o.

Vysoká farebná vernosť blížiaca sa k ideálu je spoločným znakom „high CRI“ LED Osram s CRI až 96.

Ked sa rozpamätáte na hodiny fyziky základnej a strednej školy, pravdepodobne vám niečo povie pojem „žiarenie čierneho telesa". Ako vieme, každé teleso s určitou teplotou žiari v širokom spektre vlnových dĺžok, pričom maximum žiarenia je závislé na teplote telesa. Spomíname to preto, lebo na tomto „princípe“ funguje aj slnko a spektrum žiarenia (svetla) závisí hlavne od jeho povrchovej teploty. Teplota žiariča je tiež najdôležitejší faktor ovplyvňujúci to, či bude svetlo „teplé“ alebo „studené“, preto je používaný pojem farebná teplota – CCT.

Časť žiarenia slnka (niektoré vlnové dĺžky) sa síce absorbuje v atmosfére, ale napriek tomu sa dá zhruba povedať, že je veľmi blízke spektru čierneho telesa a je pre nás ideálne z hľadiska príjemného a verného vnímania farieb.

Existuje viacero metodík a veličín pre hodnotenie vernosti svetla a jedným z najdôležitejších je tzv. CRI (color rendition index, maximum = 100). K ideálnemu zdroju svetla s CRI=100 (čo do spektrálneho rozloženia) sa približuje aj klasická žiarovka, aj keď voči slnku je spektrum posunuté k teplejším tónom. Žiaľ, spektrum svetla získaného z povrchu telesa zohriateho na vysokú teplotu obsahuje aj veľkú časť tepelného (infračerveného) žiarenia, čo je príčinou nízkej účinnosti žiaroviek. Našťastie LED využívajú emisiu fotónov na inom princípe (zmena energie elektrónov), takže ich povrch je v podstate „studený“ v porovnaní s tým aké by muselo mať teplotu „čierne teleso“ na získanie podobného spektra.

Moderné LED majú vysoké CRI, bežne nad 70, čo je výrazne lepšie než fluorescenčné zdroje svetla s CRI typ. 40. Aj medzi LED však nájdeme typy s ešte vyšším CRI (nad 80) ako aj „farebných šampiónov“ s ešte vyšším. Medzi takýchto šampiónov patria aj LED zo série OSLON Square, ktoré sme vám predstavili v článku Nová LED OSRAM OSLON Square znesie až 1,5A. Odvtedy spoločnosť Osram pokročila vo vývoji a dokázala vyrobiť typy s CRI typ. 96 (!), napr. LCWCQAR.CC-MPMR-5J7K-1 (4500K).

Vernosť svetla tejto LED je extrémne vysoká a takéto svetlo je veľmi vhodné na osvetlenie priestorov s vysokými nárokmi na kvalitu svetla ako sú napr. galérie, múzeá, obchody, výklady s tovarom, fotografické ateliéry ale aj na každodennú prácu. Napriek vysokému CRI má tento konkrétny typ značnú účinnosť 180-224 lm/700 mA a max. prúd je až 1500 mA.

Medzi novinkami spoločnosti Osram nájdeme aj verziu Oslon Square 2nd generation s ešte lepšími tepelnými parametrami zvyšujúcimi životnosť a účinnosť pri vysokých teplotách. Navyše je nová verzia triedená (binning) pri 85°C, čo zaručuje ešte minimálne rozdiely vo farebnosti v reálnej prevádzke.

Ďalšie informácie vám poskytnú katalógové listy OSLON Square high CRI (LCW_CQAR.CC) a Oslon Square new (GW_CSSRM1.EC).

V prípade záujmu o akékoľvek LED diódy OSRAM, prípadne o prídavnú optiku (Carclo), prosím kontaktujte firmu SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.
 


Výhody / vlastnosti typov s vysokým CRI:

  1. prirodzené svetlo s CRI min 90 (typicky 96)
  2. vhodné do priestorov s vysokými nárokmi na vernosť farebného podania
  3. vysoká účinnosť
  4. dostupné s CCT 2700-4500K

Výhody / vlastnosti Oslon Square 2nd generation:

  1. ešte lepšie tepelné parametre
  2. vyššia životnosť
  3. max. dovolená pracovná teplota až 125°C
  4. max. prúd až 1800 mA
  5. triedené pri 85°C (minimálne rozdiely vo farebnosti v reálnej prevádzke)

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár