Poznáte textovú blikačku z LED diód a s mikrokontrolérom PIC? Viete, že vykresľovaný text sa dá zmeniť počítačom? Pravdepodobne to všetko viete zo staršieho článku o blikačke. Ale isto neviete, že od dnes už existuje aj stavebnica tejto textovej LED blikačky a to dokonca za nižšiu cenu a v profesionálnom prevedení. Samozrejme je tu možnosť zaslať aj poskladanú a oživenú blikačku.
 Autor: FUBU - Monday, 26.04. 2010 - 21:43:19 2478 čitateľov
(Zobraziť celý článok | Hodnotenie: 4.6)
straciam nám odoslal(a) nasledujúci článok: Ako kazdy zacinajuci amater, som si kedysi za mojich mladych cias, chcel postavit indikator vybudenia.
V tych casoch bol dostupny integrovany obvod A2777D a stal cca 200KCs co bol vtedy dost velky peniaz. Jediny indikator(tranzistorovy), ktory sa mi vtedy horko-tazko podarilo postavit bol v AR-A 8/95. Dnes sa mi do ruk dostalo niekolko radii z tych cias tzv. “dvojca”. Stary magnetofon na dve pasky, ktory umoznoval kopirovat magnetofonove kazety a okolo reproduktorov mal ledky ktore sa pri velkej hlasitosti rozblikali.
MIRDAS nám odoslal(a) nasledujúci článok: Blíží se čas vánoc a tak každý včas začínáme přemýšlet nad tím,
co vyrobit za novou ozdobu a nás napadla právě tato hvězda.
Začalo to tím,že se již delší dobu peru s programováním procesorů
a ANDREJ mi s tím ochotně a trpělivě pomáhá,za což mu velice děkuji .
Díky jeho pomoci a spolupráci také mohla tato hvězda vzniknout a
zároveň se stala i učební pomůckou. :)))
boraicho nám odoslal(a) nasledujúci článok: Jednoduchy laserovy efekt, najlepsie je ho použiť s dymostrojom.
Napájanie elektroniky tvorí transformátor 230/14V. Toto napätie je usmernene štyrmi diódamy D1 a D4 a vyfiltrované kondenzátormi C2, C1 a C3. Stabilizátorom IC6 je napájaný časovač IC1, binárný čítač IC2, motorček M1 a laserová dióda ktorá je napájaná 3,6V zo stabilizátora ktorý pozostáva z Q6,D5 a R3. Keďže laserové diódy sa majú napájať pulzne je použitý klopný obvod s 555, tento dáva na výstupe frekvenciu 10kHz. IC1 je v zapojení klopného obvodu ktorý generuje kmity pre IC2. IC2 je 2x4 bitový binárny čítač, ktorý vstupne kmity prevádza na výstupný BCD kód od 0 do 15 a tým kódom je ovládaný multiplexer IC3. Stabilizátorom IC5 je napájaný multiplexer IC3, operačný zosilovač IC4 a motorček M2. DPS sú navzájom prepojene pomocou drôtmi. Spoja sa body A-A, B-B, C-C a výstup dekodéra s multiplexerom v poradí ako je označene na plošnom spoji.
Před deseti lety jsem se rozhodl,že si postavím také nějaké světelné efekty.
Bylo to určené na využití vánočních časů a tak se mi zdálo být zdlouhavé,dívat se
na stále stejný efekt od 1.12. až do 6.1. dalšího roku. Od kamaráda jsem dostal modul z
herního automatu,kde bylo mnoho pamětí eprom 2716.Proto jsem se rozhodl pro
jejich využití ve světelných efektech. Každý program má 32 kroků a tak se do těchto pamětí vešlo bez problémů 37 programů a každý jiný tak,aby každý den byla sestava jiná.
Tato lampička vznikla tak,že za mnou synovec přišel s problémem při nočním rybolovu.Koupil si čelovku na trhu a ta se mu rozpadla po několika použití tak,jako každý výrobek s označením Made in China. Potřeboval ji aby mohl navazovat háčky apod. a tak jsem sehnal starou lampičku s teleskopy a upravil ji podle jeho potřeb.Do její základny jsem vyfrézoval místo pro umístění baterií,měniče a cívky.Místo žárovky jsem se rozhodl použít LED diody bílé barvy ze zapalovačů.Sehnal jsem jich 10 a tak jsou zapojené pokaždé 5ks do série a paralelně spojené.Tato lampička vydrží svítit nepřetržitě na dva nové alkalické články týden aniž by na diodách byl vidět pokles svitu.
Návrh schémy a programu pre mikrokontrolér PIC 16F628A. V tomto zapojení je skĺbený starý Knight Rider scan efekt s novým efektom Knight Rider scan 2008. Pomocou jedného jumpera sa dá zvoliť, ktorý efekt sa má vykresľovať. Ďalšou zaujímavosťou tohto zapojenia je možnosť zvoliť si počet LED diód. Teda konkrétnejšie možnosť použiť registre 4094 resp. 74HCT4094 v rozmedzí od 1 po 255 registrov zapojených v kaskáde. Mikrokontrolér si to po zapnutí sám zistí aký počet registrov je pripojených. Takto máte možnosť zvoliť počet LEDiek od 8 po 2040. No a samozrejme mikrokontrolér pracuje s externým RC oscilátorom, čo znamená, že máte možnosť meniť rýchlosť tohto efektu.
Môj kamarát chcel svojej láske darovať vlastnoručne vyrobený darček – blikajúce srdiečko, ako symbol jeho lásky :) Tak som mu trocha pomohol s návrhom a výsledok diela si môžete pozrieť v tomto článku.
Keďže požiadavka bola, aby srdiečko neblikalo ale pulzovalo, bolo mi jasné že bude treba zdroj trojuholníkového signálu. V literatúre [1] som našiel obdobné zapojenie kde bol použitý tiež efekt postupného zhasínania a rozsvecovania. Ten som teda využil na toto zapojenie.
Ako sa tak bližili vianoce, stál som pred ťažkou otázkou aký darček vyrobiť mojej priateľke. Kedže podľa mňa viac poteší darček vyrobeny ako kupovaný. Po hľadaní ma najviac zaujala RGB lampička ktorá má viacero režimov na zmenu farieb. Tak som sa teda pustil do stavby
Najskor som myslel že RGB ledku vložím do nejakej matnej vázy alebo svietidla, ale táto idea sa rozplynula potom ako som pobehal po všetkým možných obchodoch a buď bola cena vysoká alebo tvar nevyhovujúci mojej predstave. Nakoniec po dlhom dumani som prišiel nato že v hračkárstve predávaju lampičku s optickými vláknami, tak tu som nakoniec kúpil. Vybral som povodnu elektroniku a vložil tam svoju spolu aj s výkonovou RGB ledkou. Kupodivu všetko pasovalo ako keby to bolo určené pre tento účel
Popsaný modul si neklade za cíl konkurovat továrním blikátkům a jiným zařízením,modul vznikl již dávno pro osvětlení venkovního vánočního stromu světelnými led diodami,(MÍSTO LED DIOD MOHOU BÝT NAPŘÍKLAD POUŽITY I ŽÁROVKY NA SÍŤOVÉ NAPĚTÍ V TOM PŘÍPADĚ MUSÍ BÝT SPÍNACÍ TRANZISTORY NAHRAZENY OPTOTRIAKY A TYTO PAK TEPRVE MOHOU SPÍNAT VÝKONOVÉ TRIAKY TUTO VERZI DOPORUČUJEME POUZE VELICE ZKUŠENÝM A ZDATNÝM ELEKTRONIKŮM TOTO PROVEDENÍ VENKOVNÍHO OSVĚTLENÍ JIŽ VYŽADUJE PROVEDENÍ INSTALACE DLE PLATNÝCH NOREM).Modul je řízen počítačem PC pomocí sériového portu program jak je v našem případě zvykem odladěn v Turbo Pascalu.To však nebrání pou-žívat je i pod OS Windows 95/98/2000 XP,NT pokud jsou řádně nainstalovány což je od-zkoušeno na počítači s procesorem 2.7Ghz a OS Windows2000 XP my ho používáme s PC který nemá HDD a program spouštíme z diskety s nahraným systémem,modul může sloužit k vlastní inspiraci a pokusům.Ten kdo rád experimentuje může použít i více integrovaných obvodů 4094 a tak zvýšit počet použitých led diod.