svetelektro.com
Hlavná stránka download Mapa užívateľov Fórum LOGO Články Pridať článok Web odkazy uPC
Hlavné menu
Úvod (Správy) :
· O autoroch
· Archív Článkov
· Vyhľadať článok
· Top 10
· Naše, vaše bannery
· Všetky príspevky
· Amaro + KTE databáza

Elektronika:
· NF technika
· Blikače a optika
· Elektrónky
· Merače a testery
· Mikroprocesory
· Návody a teória
· Počítače
· Silové časti
· VF technika
· Nezaraditeľné

HAM:
· Contesting
· Technika

Členovia:
· Osobné konto
· Pridať článok
· Web linky
· Download
· Fórum
· Súťaž
· FTP server
· Mapa užívateľov
·  Odhlásenie
KV podmienky
Slnečné vyžarovanie:
Slnečné vyžarovanie

Geomagnetické pole: Geomagnetické pole
VKV podmienky
Aurora:
Aurora

Es vrstva:
Aurora
Kto je online?
Členstvo:
Najnovšie: markus500
Celkom zaregistrovaných užívateľov: 7868

Online návštevníkov:
Návštevníkov: 119
Užívateľov: 84
Spolu: 203

Online:
01: Ado_PO
02: AEdison
03: Agent0019
04: aktiaka
05: ali_gi
06: Axwell
07: BiG_HomiE
08: blade6591
09: Blizzard
10: boban
11: bobo87
12: boraicho
13: breta1
14: BUFU
15: c´mon_rail
16: ceco
17: CICO
18: DJPrcko
19: Dolfi
20: einsteinmino
21: elmara
22: ferrari10
23: Filip6
24: Freeman
25: goto
26: Gumeny
27: HMilos
28: iwo1222
29: Jacob989
30: JAKUB G
31: JanoP
32: jaro31
33: jirkuvj
34: killerX3
35: Kiwwicek
36: Kofo
37: laci
38: lisiak
39: loony
40: Luisile
41: manik
42: markus500
43: marostv
44: mato3000
45: matus15
46: mikkipp
47: Miko671995
48: MIRDAS
49: mirosne
50: miSho00700
51: mmt
52: mrskkk
53: Muerto
54: mucha
55: nero
56: Ond3x
57: paradajka
58: pawlo
59: penjo
60: Petr603
61: pin
62: pisto
63: polo
64: randal
65: remusator
66: rezystor
67: right13
68: roberto
69: Robio
70: Romanixe
71: runy
72: Simil
73: SleepWalker
74: Softy
75: staffy
76: stanke
77: tomass92
78: tweaty
79: Vojtech01
80: Wicker
81: wupuchim
82: zawin
83: zdenoeddie
84: 0thomass0
Svet Elektroniky: Návody a teória

Vyhľadávanie v tejto téme:   
[ Ísť na úvodnú stránku | Vybrať novú tému ]

Výroba DPS fotocestou - Veľmi podrobný manuál

Návody a teóriaremusator nám odoslal(a) nasledujúci článok:
Ak ste sa už zamýšlali, čo je to DPS alebo taktiež anglický ekvivalent tejto skratky PCB, ste na správnej adrese. Pojmy si nielen vysvetlíme, ale taktiež vám ukážem krok za krokom pekne fotograficky zdokumentované ako si vyrobiť vlastnú dosku plošných spojov. Rozhodol som sa napísať tento článok, lebo keď som začínal s DPSkami, mal som plnú hlavu najrôznejších otázok. Čítal som veľa návodov, veľa dobrých ale niektoré veci mi tam chýbali. Preto som sa rozhodol napísať vlastný, pričom som sa snažil mimo iného pokryť aj moje základné otázky.

Autor: remusator - Sunday, 15.08. 2010 - 13:07:31
  1384 čitateľov
(Zobraziť celý článok | 29 komentárov | Hodnotenie: 3.30)

Ne-bojme sa DC/DC meničov

Návody a teóriadatam nám odoslal(a) nasledujúci článok:
Pred nedávnom sa mi do rúk dostal vyhorený DC/DC modul na opravu. Osobne u mňa som mal odpor používať tieto meniče v zapojeniach hlavne z dôvodu nevedomosti, pochybností ohľadom kvality a spoľahlivosti tohto druhu napájacieho zdroja. Po oživení tohto meniča som bol prekvapený jeho kvalitou a hlavne cenou súčiastok. Tak som sa rozhodol použiť toto zapojenie v nejakej aplikácii s procesorom AVR. Po zopár neúspechoch som našiel vhodnú kombináciu parametrov a s použitím dodatočného filtra som použil tento obvod v projekte digitálneho procesného ukazateľa ktorého základom bol obvod ATMEGA8. Zapojenie som niekoľko dní testoval pri rôznej kvalite a úrovni napájacieho obvodu a všetko prebehlo bez najmenších problémov.

Autor: datam - Thursday, 19.03. 2009 - 14:42:53
  5590 čitateľov
(Zobraziť celý článok | 4 komentáre | Hodnotenie: 4.33)

Výroba plošných spojov nažehlovacou metódou

Návody a teóriaSplit nám odoslal(a) nasledujúci článok:
Úvodom len toľko že po objavení tejto metódy sa výroba plošných spojov pre mňa stala hračkou. Samozrejme rýchlosťou sa gravírovaniu a fixke nevyrovná (v naozajstnej nutnosti) ale výsledná kvalita je zrovnateľná s foto metódou. Záleží od skúseností tvorcu.
Ako papier ja osobne používam originál čistý kriedový papier z tlačiarní ( firiem). S katalógovými listami som to neskúšal ale sú veľmi podobné tým originálnym. Čo sa týka spôsobu vytlačenia, často sa doporučuje laserová tlačiareň s nastavením max toner. Toto môžem len doporučiť pretože pri Toner save móde som mal zlé skúsenosti s výrobou a úspešnosť bola asi tak 50 %. V prípade nutnosti ale možno použiť aj fotokopírku. Mám to osvedčené a v začiatkoch som používal práve tento spôsob.

Autor: Split - Thursday, 19.02. 2009 - 14:33:36
  13327 čitateľov
(Zobraziť celý článok | 40 komentárov | Hodnotenie: 4.5)

Výroba DPS fotocestou

Návody a teória
V tomto článku sa pokúsim zrozumiteľné vysvetliť postup pri výrobe plošných spojov fotocestou. Mnohých z vás zaujíma tento spôsob výroby, pretože na začiatku každého zapojenia je potrebné vyrobiť najskôr plošný spoj. Keď potrebujete kvalitné a rýchlo vyrobené plošné spoje, tento spôsob výroby je podľa mňa v domácich podmienkach najlepší. Postupne v bodoch opíšem celý postup výroby od začiatku až po koniec a budem sa snažiť zodpovedať aj najčastejšie otázky ohľadom fotocesty, ktoré zazneli aj na fóre.

Autor: zawin - Saturday, 04.10. 2008 - 15:48:47
  12937 čitateľov
(Zobraziť celý článok | 38 komentárov | Hodnotenie: 4.46)

Domáce kiná alebo ich problematika ( časť 1. )

Návody a teória

V tomto článku sa chcem venovať domácim kinám, hlavne kde, kedy a ako ich použiť a aké riešenie zvoliť ( hlavne čo sa týka voľby reproduktorov a výkonu ). V prvom rade uvediem, že domáce kiná môžu byť vo dvoch prevedeniach: prvé je so subwooferom ( obr. 1 ):

Autor: zawin - Sunday, 25.03. 2007 - 17:07:39
  4418 čitateľov
(Zobraziť celý článok | 13 komentárov | Hodnotenie: 4.25)

Audio technika ( zdroje - part three )

Návody a teóriaKeďže predchádzajúce zapojenia čo som uvádzal, boli zapojenia na jednej DPS zo všetkým tak, ako som uznal za vhodné, presto aj tieto zapojenia majú jednu takú nevýhodu ( konkrétne myslím zapojenie so stabilizátorom ). Je treba mať na pamäti, že tieto monolitické stabilizátory napätia v puzdre TO-220 ako sú napr.: 7812, 7805... sú určené na max. vstupné napätie 35V

Autor: zawin - Friday, 08.12. 2006 - 20:04:37
  4834 čitateľov
(Zobraziť celý článok | 2 komentáre | Hodnotenie: 3.5)

Audio technika - ( zdroje - part two )

Návody a teória

Takže v tejto časti ponúkam zvyšné dve zapojenia, ktoré som prisľúbil z minulého článku ( obr. 4, 5 ). A uvediem tu ešte nejaké prípadne zapojenia a uvediem ešte ich dôvod, kedy a prečo ich použiť. Finálne zapojenie zdroja určené pre napájanie koncového stupňa ( nesymetrickým napätím či už tranzistorového alebo integrovaného ) som doplnil o indikáciu zapnutého zdroja – obr. 4 ( a teda neskôr aj finálneho výrobku ) a o pomocné napätie ( obr. 5 ). Na obrázku 4 teda vidíme zapojenú LED- ku ktorá indikuje prítomnosť napätia.

Autor: zawin - Tuesday, 28.11. 2006 - 18:01:49
  2944 čitateľov
(Zobraziť celý článok | Komentovať | Hodnotenie: 0)

Audio technika - Zdroje ( part one )

Návody a teória

V tejto sérií článkov vám popíšem zdroje a uvediem nejaké zapojenia a ich kompenzácie pri rôznych použitiach a kombinovaných zapojeniach, podľa najčastejších požiadaviek zosilňovača. V tejto časti to budú zdroje nesymetrického napätia. Základ zdroja je usmerňovač pozostávajúci zo 4-roch polovodičových diód ( veľmi známe Gretzovo zapojenie, obr. 1 ). Je jasné, že takýto zdroj pre použitie na napájanie zosilňovača je veľmi nevhodný ( max. laboratórne ), pretože toto napätie je veľmi zvlnené.

Autor: zawin - Tuesday, 14.11. 2006 - 17:41:24
  3581 čitateľov
(Zobraziť celý článok | 1 Komentár | Hodnotenie: 3)

Zosilňovače - zdroje

Návody a teóriaUnReSt nám odoslal(a) nasledujúci článok:
Začal som písať článok ohľadne nizkofrekvenčnej techniky, postupne ho budem doplňovať.

Autor: UnReSt - Saturday, 04.11. 2006 - 16:24:01
  5046 čitateľov
(Zobraziť celý článok | 3 komentáre | Hodnotenie: 4.5)

Užívatelské menu
Prihlásenie alebo zaregistrovanie

Meno:
Heslo:

Anketa
Do ktorej skupiny spadáte ?

Študent
Študent VŠ
Pracujem, v oblasti elektrotechniky
Pracujem, elektrotechnika je ako hobby
Dôchodca
Iné

Výsledky
Ďalšie ankety

Hlasov: 1347
Komentárov:: 4
Shout Box

Jen registrovaný uživatel může přispívat. Prosím Přihlaš se nebo Registruj se u nás.
Návštevy
TOPlist
Dostupnosť podľa Monitoring-serverov.sk
Zaujímavé odkazy
European HAM portal

Elektrotechnické konštrukcie Teslacoil
bastleni.com Chiptron
Jirky web DIY Sound & Light.
aradio transformátory, autotrafa, cívky
borec web RF system
Tranzistor.Sk RF system
dydo-robots.webnode.sk Bobo homepage
RSS novinky

Články

Fórum

Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky desing sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

Pri informovaní admina je použitie čohokoľvek z tejto stránky pre osobné alebo obchodné účely 100% povolené.
TOPlist