yuslav nám odoslal(a) nasledujúci článok: Prvú časť tvori impulzný zdroj 12V/25W s UC3843N. Integrovaný obvod je špeciálne vyvinutý pre impulzné zdroje. Obsahuje oscilátor, šírkový modulátor, komparátor, chybový zosilovač, zdroj referenčného napätia, spúšťacie hradlo a budič vykonového tranzistora N-MOS. Teda všetko čo je potrebné pre spoľahlivú funkciu zdroja a ochranu silových častí.
Robio nám odoslal(a) nasledujúci článok: ZVS flyback driver je veľmi obľúbený budič VN transformátorov. Je veľmi jednoduchý a odolný. Pripojeným na IHVT(Integrated High Voltage Transformer) dostávame napätie cca 10-15kV a pár mA. Túto konštrukciu nájde takmer všade na internete a ľudia ho často krát dotiahnu do extrémov a prenášajú cez tento budič aj 1kW táto verzia s DPS je tak na do 100W.
Autor nenesie žiadne následky za ujmu na zdraví! Pracujeme s vysokým napätím preto treba dbať na opatrnosť!
yuslav nám odoslal(a) nasledujúci článok: Iste by mnohy z Vas do roznych konstrukcii pouzili maly impulzny zdroj. Najviac odradi pracne vynutie trafa, preto poskytujem navod na konstrukciu takehoto zariadenia, ktore vyuziva internetove zdroje pre nakup klucovych suciastok a tym sa stava konstrukcia tohoto druhu podstatne zaujimavejsia.
Po dlhom čase som konečne cez víkend dokončil dvojitý laboratórny zdroj, tak som sa rozhodol,ze ho dam aj na web. Myšlienka postaviť si poriadny zdroj ma držala už dlhšie, lenže som sa k tomu nemohol nejak dokopať. Nakoniec ma donútila skutočnosť, že mi vyhorel starý zdroj postavený na LM317 a bez zdroja sa správny elektrotechnik nezaobíde. Povedal som si, že už postavím niečo lepšie. Doma sa mi povaľoval starý zdroj určený k PMD počítačom, ktorého krabicu s chladičom som využil na tento zdroj. Skonštruovať zdroje som sa rozhodol zo stránky electronic-lab.com, kde je použité zapojenie s operačnými zosilňovačmi. Zapojenie ma zaujalo svojou jednoduchosťou a kvalitou.
Zapojenie využíva princíp step-up meničov napätia s cievkou a tranzistorom. Pre reguláciu výstupného napätia je použitá modulácia PWM, kde je frekvencia konštantná a mení sa pomer impulzov. Srdcom zapojenia je obvod TL494, ktorý nájdeme väčšinou v PC zdrojoch, ktorý je zdrojom PWM signálu a zároveň pomocou spätnej väzby na výstupe reguluje PWM tak, aby sa nastavené napätie zhodovalo s nameraným.
boraicho nám odoslal(a) nasledujúci článok: Veľmi jednoduché zapojenie a pritom vykazuje dobre výsledky.Nielen že pomerne dobre vyrovnáva pokles napätia na výstupe, ale aj spoľahlivo obmedzí prúd na dopredu stanovenú hodnotu. Je skratuvzdorny a zdroj postavíte s takmer akýchkoľvek súčiastok.
Rado250 nám odoslal(a) nasledujúci článok: Obvod umožňuje stabilizáciu výstupného napätia a ma zabudovanú elektrickú prúdovú ochranu ktorá je nastavená na prúd do záťaže 0,3A.
Regulácia približne 5 až 7 V
Rado250 nám odoslal(a) nasledujúci článok: Soft start slúži na spomalený štart zosiku. Tato schéma je zostavená s prvkov ako je relé a s ostatných súčiastok. je vhodná do výkonových zosilňovacou lebo zosilňovače s toroidnym transformátorom o výkone viac ako napríklad 700VA a dobrou kondenzátorovou bateriov je schopne vyhodiť istič pri každom zapnutí. Tato vlastnosť sa dá odstrániť aj napríklad takouto schémou.
Konštrukcií zdar.
Jose206 nám odoslal(a) nasledujúci článok: Keďže ma už nebavilo stále kontrolovať stav poistky v mojom zdroji navrhol som túto jednoduchú schému, ktorú je vhodné použiť všade kde je potrebné signalizovať priechodnosť sieťovej poistky. Táto schéma funguje tak, že pri prepálenej poistke vznikne úbytok napätia, ktorý rozsvieti LED diódu. Pred LED diódu je potrebné dať vhodný predradný odpor, ktorý jednoducho vypočítame podľa vzorca R=Uvs - Uled / I kde Uvs sa rovná vstupnému napätiu, Uled sa rovná napájaciemu napätiu LED diódy a I sa rovná odoberanému prúdu príslušnej LED diódy.
Ďalej sa v schéme nachádza kondenzátor, ktorý filtruje napätie pre LED diódu. Zenerova dióda je v schéme preto, aby sa napätie nedostalo na svorky zdroja (tak to bolo v mojom prípade).